Door: 
Datum: 22-10-2020
Hits: 2236
Categorie: 
School
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
huiswerk plannen, middelbare school, excel, magister, somtoday

Planning huiswerk op middelbare school

Planning huiswerk op middelbare school | Handleiding voor het plannen van het huiswerk op basis van Magister of SomToday.

Als je kind naar de middelbare school gaat, kom je er wellicht achter dat planning van het huiswerk niet altijd meevalt. Veel kinderen hebben veel moeite met huiswerk plannen en missen overzicht. Vaak hanteren ze de strategie van het "maken voor morgen" waarbij ze in Magister of Som2day 1dag vooruit kijken en het huiswerk voor de volgende dag maken en leren. Dit kan een tijdje goed gaan, maar uiteindelijk lopen de meeste kinderen vast. Het leren van een toets vergt immers wat tijd om in te slijten. En als je kind ook nog hobbies heeft, kan het al snel in de knel komen als er op een dag een voetbaltraining staat en veel huiswerk. Tijd om te leren plannen dus.

Een planning maken

De meeste kinderen moeten plannen echt nog leren. Help je kind dus op weg. Je gaat als volgt te werk (ik hanteer Magister als voorbeeld)

 • Maak op een blaadje 7 gelijke kolommen, voor elka dag een kolom
 • Ga naar het huiswerk in magister
 • Bekijk eerst de volgende dag en schrijf dit huiswerk op het lijstje voor morgen
 • Kijk dan naar de eerstvolgende dag. Verdeel dat huiswerk over vandaag en morgen.
 • Ga zo verder met alle andere volgende dagen

Vuistregels bij het plannen van toetsen

Hanteer een aantal vuistregels bij het plannen van toetsen en leer je kind dit ook zo aan. Wij hanteren bijvoorbeeld de volgende regels:

 • De laatste dag voor een toets is alleen voor herhalen van de stof en overhoren
 • Voor leervakken zoals biologie, geschiedenis, etcetera maar je een samenvatting. Elke dag vat je 1 paragraaf samen. Voorbeeld: de toets is op woensdag en bestaat uit drie paragrafen. Dinsdag is herhalen, dus maandag, zondag en zaterdag zijn voor het samenvatten van de paragrafen. 
 • Dingen die je moet snappen, moet je ook inplannen. Moet je bijvoorbeeld grammatica leren voor Duits, plan dan in dat je een aantal opgaves uit je boek herhaalt. Wil je niet de hele opgave maken, kies dan altijd voor de laatste deelvragen. Deze zijn vaak het lastigst.
 • Maak niet alleen samenvattingen, maar leer ze ook!
 • Laat je altijd overhoren.
 • Streep af wat je al gedaan hebt.

Een planning maken in Excel

Als je kind het plannen op papier goed onder de knie heeft, kun je een stap verder gaan en het huiswerk plannen in Excel. Een voordeel hiervan is dat je kind ook op school bij het bestand kan en tussenuren kan gebruiken om het huiswerk dat voor die dag gepland staat op school kan maken. Voor het plannen van huiswerk in excel ga je op dezelfde manier te werk als hierboven staat beschreven. Je zet de dagen van de week in kolommen en de schoolvakken noteer je per rij. Toetsen kun je geel markeren, zodat duidelijk is wanneer je kind de stof moet beheersen. Huiswerk dat af is, kun je ook in een andere kleur markeren. Heb je het huiswerk niet af gekregen dan verdeel je het opnieuw over de komende dagen. Als alles af is of opnieuw verdeeld, verberg je de kolom. In dit artikel lees je meer over huiswerk plannen in Excel met handige download.

Loslaten

Naarmate je brugpieper meer vertrouwd raakt met het concept huiswerk, kun je het plannen steeds meer aan je kind zelf overlaten. Houd een vinger aan de pols door af en toe te vragen naar de planning en mee te kijken of er slim is gepland. Na een tijdje zal je kind het plannen prima in de vingers hebben en een executieve vaardigheid hebben ontwikkeld waar het levenslang profijt van zal hebben. 

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.