Door: 
Datum: 06-01-2016
Hits: 5228
Categorie: 
Gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
waterpokken, verloop ziekte, kinderziekte, jeuk stillen, zwangerschap

Waterpokken verloop en behandeling

Waterpokken | Over het verloop van de waterpokken, wat je moet doen tegen de jeuk en als je zwanger bent.

Waterpokken

Het begint met wat kleine vlekjes en voor je het weet zit je kindje van top tot teen onder de bultjes en korstjes. Slechts weinig kinderen ontkomen eraan: de waterpokken!

Verloop

In het beginstadium van de waterpokken wordt je kind over het algemeen wat hangerig. Het kan wat koortsig zijn (tot 39 graden) en voelt zich niet lekker. Ongeveer 1 tot 2 dagen later verschijnen de eerste vlekjes. Dit zijn kleine rode vlekjes ter grootte van speldenknopjes. Later gaan deze over in bultjes.

De bultjes gaan na enkele dagen over in blaasjes die met vocht gevuld zijn. De blaasjes jeuken erg en knappen erg snel open, zowel door krabben als spontaan. Het is belangrijk dat ze niet open gekrabt worden, want open blaasjes raken snel geïnfecteerd. Dit kan leiden tot littekenvorming.

Na 9 tot 13 dragen drogen de blaasjes vanzelf uit en vallen korstjes ervan af. Dit proces verloopt zonder dat er littekenvorming plaatsvindt.

Wat te doen

Houd je kind met waterpokken uit de zon om zodoende zweten te voorkomen. Bij zweten krijgt het kind meer last van de jeuk en zal het eerder geneigd zijn de blaasjes open te krabben.

Houd de nagels van je kind goed kort zodat het zich minder kan krabben. Zorg er ook voor dat de nagels goed schoon zijn om kans op infecties te verkleinen.

Om de jeuk te verlichten kun je je kind in een badjes met havermout wassen. Je vult een washandje met havervlokken en maakt dit met een elastiekje dicht. Leg het havermoutzakje in het badwater en was je kind ook met het washandje zodat het overal komt. Dit helpt de blaasjes sneller uit te laten drogen.

Tegen pijnlijke blaasjes in de mond helpt een waterijsje erg goed.

Wanneer naar de huisarts

In principe zijn de waterpokken erg onschuldig. Wel moet je de huisarts bellen als je kindjes jonger is dan drie maanden of als je de situatie niet vertrouwt, bijvoorbeeld in het geval van aanhoudende koorts, braken en weinig drinken. Ook als je kind blijft huilen of gaat kreunen of juist er suf wordt, is het van belang de huisarts te bellen.

Wat als je zelf zwanger bent

Ben je zwanger en heb je zelf nooit de waterpokken gehad? Neem dan contact op met je huisarts.

Meer weten over littekens als gevolg van de waterpokken? Check ons forumtopic: http://www.overkinderen.nl/Forum/aft/6636
In het forumtopic over waterpokken lees je meer over het verlichten van de jeuk: http://www.overkinderen.nl/Forum/aft/6003

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.