Door: 
Datum: 06-01-2016
Hits: 4269
Categorie: 
Zwangerschap en Bevalling, Homepage
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Populairste kindernamen, trends, voornaam, meisjesnaam, jongensnaam

Populairste kindernamen

Populairste kindernamen | Overzicht van de populairste namen in 2015, de trends, de verschillen per regio en waar je als ouders op moet letten bij de naamkeuze.

Populairste namen 2015

Ieder jaar heeft zijn eigen populaire kindernamen. Het SVB registreert deze namen en brengt elk kwartaal een lijstje uit met de populairste namen in dat kwartaal.

Jongensnamen

In 2008 werd de lijst voor jongensnamen nog aangevoerd door Daan, Sem en Tim. In 2015 is Tim gezakt naar de 16-de plaats en ook Daan en Sem zijn minder populiar geworden. Deze namen zijn van hun plek verstoten door Luuk, Liam en Lucas. Overigens doet Lucas het niet alleen in Nederland erg goed. Ook in veel andere Europese landen komt deze naam in de top tien voor.

Meisjesnamen

Bij de meiden doen Emma, Julia en Sophie het goed. Zij voeren de lijst aan. Opvallend is dat er hier niet zoveel gewijzigd is ten opzicht van 2008 toen de volgorde Sophie, Julia, Lieke was (gevolgd door Emma op de vierde plaats). Overigens doet ook Emma het, net als Lucas, het erg goed in Europa.

Trendzzz....

Een opkomende trend is het gebruik van de lettercombinatie Dj aan het begin van de naam. Zo kennen we bijvoorbeeld Djayden, Djordy, Djustin en Djim. De ouders willen hiermee geen misverstand laten bestaan over de uitspraak van de naam: de Engelse uitspraak wordt gewenst en het risico op uitspraak met de Nederlandse tongval uitgesloten door deze schrijfwijze.

Verschillen in het land

Per provincie zijn er nog wel grote verschillen. In Groningen zijn Ruben, Daan en Bram het populairst, terwijl we in Limburg meer Milan, Liam en Noah zien. In Zeeland zien we bij de meiden Adriana als meest gekozen naam en Johanna op de zesde plaats. Deze namen zien we in de overige provincies niet terug in de top tien meisjesnamen.

Naamkeuze

Waar moet je op letten bij het kiezen van een naam? Zorg ervoor dat de naam past bij de achternaam. Let ook op de initialen die je kind zal krijgen. Houd in je achternaam dat je kind zijn of haar hele leven met de naam moet. Een naam kan leuk zijn voor een schattig baby’tje, maar bij een volwassen kerel toch heel anders overkomen. Bedenk ook dat mensen namen zullen afkorten. Vind je dit niet erg, zorg er dan voor dat je de afkorting zelf in de hand houdt door het kind zelf aan te spreken met de afkorting in bijzijn van anderen.

Overzichtje

Jongensnamen tot en metMeisjesnamen tot en met
het 3e kwartaal van 2015het 3e kwartaal van 2015
  1. Luuk 1. Emma 
 
  2. Liam
  2. Julia
 
  2. Lucas
 
  3. Sophie
 
  4. Sem
 
  4. Mila
 
  5. Daan
 
  5. Anna
 
  6. Milan 
 
  6. Eva
  7. Noah  
  7. Tess
  8. Finn 
  8. Lotte 
 
  9. Levi
  9. Sara
 
10. Jesse 
 
10. Zoë 
11. Max11. Fenna
 
12. Bram
 
12. Evi 
 
13. Thijs
13. Lieke
 
14. Thomas 
 
13. Lisa
15. SamGestegen,Gestegen
13. Maud
Gestegen
16. Tim
Gestegen,Gestegen
16. Lynn
 
17. Ruben
 
17. Saar 
 
18. Lars
18. Fleur
 
19. Mees 
 
19. Liv 
20. Jayden20. Isa

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.