Door: 
Datum: 06-09-2011
Hits: 5360
Categorie: 
Tips & Trucs (eten)
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
gedrag kind, maaltijd, gezellige maaltijd

Gedrag tijdens de maaltijd

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Maaltijden bepalen in veel gezinnen de routine van de dag. Ze kunnen het leukste onderdeel van je dag zijn, maar ook het meest gevreesde moment.

Als je kleine kinderen hebt, is het erg belangrijk dat je consequent bent. Dit betekent bijvoorbeeld dat alle gezinsleden zitten tijdens het eten en dat de maaltijd dagelijks om ongeveer dezelfde tijd begint. Het is ook belangrijk dat de tijden tussen de maaltijden ver genoeg uit elkaar liggen, zodat je kinderen trek hebben. Deze tijd moet ook niet te lang zijn want dan wordt de aanloop naar elke maaltijd gekenmerkt door slecht gedrag en prikkelbaarheid dat wordt veroorzaakt door honger en een lage bloedsuikerspiegel.

Een maaltijd is meer dan enkel op het juiste tijdstip het juiste eten tot je nemen. Een maaltijd is ook een moment waarop je samen met je gezin dingen deelt. Je kunt praten over het nieuws, wat iedereen gedaan heeft gedurende de dag, het delen van successen en teleurstellingen en gewoon genieten van elkaars gezelschap. Je kunt elkaar bijvoorbeeld ook vertellen hoe je die dag iemand geholpen hebt of iemand aan het lachen hebt gemaakt die dag.

In veel gezinnen zijn de maaltijdtijden helemaal niet zo leuk. In plaats daarvan wordt er gevochten om de kinderen te laten eten, zich te gedragen of gewoon te zitten aan de tafel. Hoe keer je dit en zorg je er voor dat de maaltijd uitgroeit tot n van de favoriete momenten van de dag met je gezin?

De eerste stap is het vaststellen van een aantal basisregels. Hier zijn zeven regels die kunnen helpen:

  • Kinderen moeten hun handen wassen voordat ze eten.
  • Kinderen moeten blijven zitten aan de tafel.
  • De televisie blijft uit tijdens de maaltijden.
  • Kinderen moeten eerst hun mond leeg eten voordat ze praten.
  • Niemand neemt de telefoon op tijdens de maaltijd.
  • Kinderen moeten goed eten en niet spelen met hun eten.
  • Kinderen moeten om alles proberen wat op het bord ligt. Als ze dat niet leuk vinden is dat prima, maar ze moeten proberen. Als ze echt geprobeerd hebben en het niet bevalt dan zijn ze vrij om van de bijgerechten te eten.
 Deze regels zijn vrij simpel. Als je kind n van de regels overtreedt, gebruik dan deze zin:

"(naam kind), je moet niet (benoem de regel zoals hierboven beschreven). We (benoem nogmaals de regel)".

De sleutelwoorden zijn hier, "Je moet" en "wij". Met deze woorden leg je duidelijk en bondig je normen en waarden aan het kind uit, maar je kind wordt er niet door beschuldigd of gekleineerd. Als je kind hoort "We" dan denkt het "Oh, ja, dat is wat mijn familie doet" in plaats van, "Ik ben weer slecht".


Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.