Door: 
Datum: 14-12-2009
Hits: 4630
Categorie: 
Opvoeding
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
positief, opvoeden, belonen, gedrag

Positief opvoeden: belonen en vermijden

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Positief opvoeden: Goed gedrag belonen en slecht gedrag vermijden

In een serie artikelen besteden we aandacht aan het positief opvoeden. De doelstelling is om uit een eventuele neerwaartse spiraal van negativiteit te komen en te blijven. Een onderdeel van deze opvoed-tactiek is het belonen van goed gedrag en tegelijkertijd het negeren van minder wenselijk gedrag. 

In een eerder artikel werd al het compliment genoemd. Dit is vaak al voldoende beloning voor een kind dat iets goed heeft gedaan. Er zijn echter ook situaties waarin je als ouders met betere beloningen over de brug moet komen. Daarover in dit artikel meer.

Kinderen zijn niet altijd engeltjes. Soms misdragen ze zich gruwelijk en daar moet jij als ouder iets aan doen. Maar als een kind regelmatig dingen doet die jij verschrikkelijk vindt dan blijf je aan het waarschuwen. Kies daarom zorgvuldig het gedrag uit dat je direct aan wilt pakken en probeer het overige gedrag zoveel mogelijk te negeren. 

Welk gedrag pak je direct aan?
  • Slaan, schoppen, knijpen, bijten, schoppen, schelden en alle andere pijnlijke gebeurtenissen
  • Onveilig gedrag of gedrag dat onveilige situaties veroorzaakt
In dergelijke gevallen is een straf op zijn plaats. Meer over straffen in een later artikel. 

Welk gedrag negeer je?

Doet je kind irritant of vies dan zal het vaak hard beginnen te lachen als je het kind er herhaaldelijk op aanspreekt. Niet doen dus!  Maak de eerste keer een opmerking over het ontoelaatbare gedrag en leg uit waarom iets irritant of vies is. Gaat je kind er (met bijpassende uitdagende blik) toch mee door dan negeer je het. Richt je aandacht op iets anders, bijvoorbeeld een kind dat zich wél netjes gedraagt. 

Belonen

Naast het vermijden van negatieve situaties is het van belang dat je positief gedrag uitlokt en beloont. Op ons forum zijn al regelmatig voorbeelden voorbij gekomen van beloningen die je kunt gebruiken:
  • "Als je je bordje helemaal leeg eet, verdien je een groot toetje"
  • "Als je vannacht lief slaapt, verdien je morgenochtend een broodje met ...."
  • "Als je een plasje op het potje doet, verdien je een stickertje"
  • "Als je nu een uurtje lief speelt, mag je straks je lievelingsprogramma kijken"
Houd de beloningen klein anders werk je manipulatief of verwend gedrag in de hand. De kern van de boodschap is dat je de zin positief formuleert. Het is zo gemakkelijk om te zeggen "als je nu niet stopt met zeuren dan mag je straks niet met je Nintendo spelen", maar het zorgt wel voor een negatieve sfeer. Vaak zal een negatieve zin meer negatief gedrag uitlokken en voor je het weet heb je een mini-drama in huis.

Succes met het vermijden en belonen! Deel je ervaringen door hieronder te reageren.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.