Door: 
Datum: 26-11-2009
Hits: 33491
Categorie: 
Opvoeding
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
kinderen, positief opvoeden, opvoeding, compliment, motivatie, motiveren

Positief opvoeden: complimenteren en motiveren

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Positief opvoeden - complimenteren en motiveren

Positief opvoeden lijkt heel eenvoudig, maar het is veel moeilijker dan mensen denken. Het is een principe waarbij je regelmatig stil moet staan als je het wilt volgen. Als je zelf niet lekker in je vel zit, is het best moeilijk om positief te blijven ten opzichte van je kind. Vooral als je kind zich misdraagt. Veel ouders trappen op zo'n moment in de valkuil van een neerwaartse spiraal. Je bent chagrijnig, je kind misdraagt zich, jij reageert boos, je kind wordt opstandig en voor je het weet loop je de hele dag te waarschuwen en te straffen.

Het is belangrijk dat je je bewust wordt van het patroon waarin je terecht bent gekomen of waarin je dreigt te vervallen. Bedenk dat het nooit te laat is om het tij te keren. In een aantal artikelen willen we je bewust maken van technieken die je kunt gebruiken om de opvoeding (weer) positief op te pakken.

In dit eerste artikel bespreken we het complimenteren en motiveren.

Als je je bewust bezig wilt houden met positief opvoeden dan is het complimenteren van je kind een essentieel onderdeel van de opvoeding. Door het geven van een mooi compliment kun je je kind motiveren om iets te bereiken. 

Motivatie is iets dat uiteindelijk vanuit je kind zelf zal moeten komen. Niet alle kinderen ontwikkelen uit zichzelf de motivatie om doelen te bereiken. In dat geval is het van belang dat jij als ouder helpt de doelen te omschrijven en in kleine, overzichtelijke stappen op te delen.  Op die manier zal je kind minder snel ongemotiveerd raken als het einddoel nog erg ver weg lijkt.

Een eenvoudig voorbeeld:
Je kind gaat dol-enthousiast op zwemles. Het denkt dat het gaat leren zwemmen! Maar helaas, na één les is het al duidelijk dat hij nog niet kan zwemmen en dat het helemaal niet leuk is om zwemles te krijgen. Je kind raakt ongemotiveerd tijdens de lessen, omdat het toch niet lukt en voor je het weet, zit jij twee jaar achtereen wekelijks in het zwembad te wachten tot het einde van de les. 

Maak in zo'n geval vooraf duidelijk dat je kind in het ondiepe bad gaat beginnen. Als het heel goed luistert naar de badjuf of -meester mag het over een poos misschien al in het halve diepe. Met andere woorden: omschrijf wat het kind mag verwachten en welke doelen het voor zichzelf kan stellen.

Vervolgens komt het compliment om de hoek kijken. Een goed compliment helpt je kind om gemotiveerd te blijven. Heeft het kind een mijlpaal, bijvoorbeeld de eerste keer les in het halve diepe, bereikt, vertel hem of haar dan hoe knap het is dat dit doel is bereikt en dat hij/zij nu een stap dichter bij zijn einddoel is gekomen.

Een kind een mooi compliment maken, is nog niet eenvoudig. Veel ouders gebruiken complimenten als verkapte vergelijkingen. Bijvoorbeeld: "Goh, wat knap. Je rapport is bijna net zo goed als dat van je zus". Dit lijkt misschien een compliment, maar als ouders zeg je eigenlijk "je zus is nog wel iets beter dan jij". Bedenk bij het maken van een compliment altijd of het ook écht een compliment is en niet verkapte kritiek bevat. Een mooi hulpmiddel kan zijn om je af te vragen of je een volwassene ook een dergelijk compliment zou geven. Tegen de buurman zeg je ook niet "Goh buurman, je hebt je auto bijna net zo schoon gewassen als de overbuurman".

Neem elke dag even de tijd om stil te staan bij het positief opvoeden. Heb jij je kind vandaag al een mooi compliment gemaakt?

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.