Door: 
Datum: 29-03-2009
Hits: 4097
Categorie: 
Kinderen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
virus, virusinfectie, bof, mazelen, rode hond, BMR, vaccinatie

De bof

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

De bof is een erg besmettelijke virusinfectie die meestal kinderen en jong-volwassenen treft.

De ziekte verspreidt zich via vochtdruppeltjes en kinderen krijgen de ziekte van elkaar, al spelend, of door hoesten en niezen. Twee tot drie weken na de besmetting worden de klieren in het gezicht dik. Na een week neemt de zwelling weer af. De zieke voelt zich niet lekker, heeft koorts, hoofdpijn en door de dikke klieren doet de keel pijn, vooral bij het slikken. De bof is besmettelijk van 6 dagen voor de ziekteverschijnselen tot 9 dagen erna.

In Nederland worden kinderen via de BMR-prik gevaccineerd tegen de bof. Hiermee zijn zij, volgens huidige inzichten, levenslang beschermd tegen de bof. De kinderen krijgen de vaccinatie 2 keer, namelijk op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. 

Kinderen die niet gevaccineerd zijn lopen een groot risico om de ziekte te krijgen. De behandeling van de ziekte bestaat uit het verlichten van de ziekte-verschijnselen. Leg bijvoorbeeld warme kompressen op de zwelling. Let op: doe dit nooit langer dan 15 minuten achter elkaar. Vermijd verder zure dranken en voedingsmiddelen, omdat dit de speekselproductie stimuleert en dus pijnlijk is. Probeer verder veel te slapen en drink veel. Ga andere mensen zoveel mogelijk uit de weg, om zo besmetting te voorkomen. 

Ben je zwanger? Blijf dan uit de buurt van mensen met de bof. Dit virus kan namelijk een miskraam tot gevolg hebben wanneer je als zwangere zelf de bof krijgt. Tijdens de zwangerschap mag je niet ingeënt worden tegen de bof. 

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.