Door: 
Datum: 20-10-2008
Hits: 16455
Categorie: 
Baby's
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Naam, aangifte, geboren, geboorte akte, gemeentehuis

Je baby aangeven bij de gemeente

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Het is zover...de bevalling zit erop en jullie nieuwe wereldburger is geboren! Waarschijnlijk heb je al maanden nagedacht over de naam van jullie pasgeborene en past deze naam direct bij het kindje dat in je armen ligt.

De eerste officiële stap in het leven van de nieuwe wereldburger is de aangifte bij de gemeente. Dit moet binnen 3 werkdagen na de geboorte. Als je in het ziekenhuis bent bevallen, kun je de aangifte vaak ook op bepaalde tijdstippen in het ziekenhuis regelen. Doe je de aangifte te laat, dan kun je een boete krijgen. Zonder geboorteakte is je nakomeling geen wettige inwoner van Nederland en heb je ook geen recht op kinderbijslag.

Na de geboorte schrijf je direct het tijdstip en de datum van de geboorte op. Bepaal voordat je aangifte gaat doen op het gemeentehuis welke achternaam hij of zij krijgt. Controleer vantevoren wanneer en hoe laat het gemeentehuis geopend is. Je wilt niet voor een dichte deur komen!

De moeder, de wettelijke (getrouwde) vader van jullie kindje, of degene die de baby heeft erkend mag de baby aangeven. Als dit niet mogelijk is, mag ook de persoon die bij de bevalling aanwezig is geweest dit doen, dus bijvoorbeeld de verloskundige, kraamhulp of huisarts.

Aangifte doe je altijd in de gemeente waar je kindje geboren is. Als deze gemeente niet je eigen woonplaats is dan wordt je eigen gemeente door de betreffende gemeente op de hoogte gesteld.

Wat neem je mee naar het gemeentehuis?
  • Een geboortebewijs van het ziekenhuis. Let op: deze krijg je niet altijd automatisch mee.
  • Als je getrouwd bent: je trouwboekje. Daarin wordt jullie kind bijgeschreven
  • Als je niet getrouwd bent: een afschrift van de akte waarmee het kind door de partner is erkend.
  • Legitimatiebewijzen van beide ouders
  • Eventueel een akte van de naamskeuze als je de achternaam van je kind hebt laten bepalen.
Controleer de geboorte-akte heel erg goed! De enige mogelijkheid om achteraf de naam nog te veranderen is namelijk via een advocaat.
 

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.