Door: 
Datum: 07-11-2007
Hits: 2180
Categorie: 
Zwangerschap en Bevalling
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
verloskunde, verloskundige, kraamtijd

Uitkomst onderzoek keuze verloskundige

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

MINDER IS MEER…

Dit is de titel van een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in het voorjaar van 2007, waarbij is gekeken naar de persoonlijke ervaringen, gedachten, herinneringen en tevredenheid van vrouwen met hun verloskundige zorg. De antwoorden van vrouwen zijn vergeleken tussen verschillende grootte van verloskundige praktijken, te weten kleine praktijken met 1-2 vroedvrouwen, middelgrote praktijken met 3-4 vroedvrouwen en grote praktijken met 5 of meer verloskundigen. In het onderzoek werden uiteindelijk 718 vrouwen geincludeerd die in de zwangerschap allemaal onder controle waren bij een verloskundige praktijk. Zij begonnen ook allemaal hun bevalling bij hun eigen praktijk.

Wat bleek? Er waren opmerkelijke verschillen tussen de verschillende praktijk grootten dat voornamelijk in het voordeel was van kleine praktijken met 1 of 2 vroedvrouwen. Er bevielen meer vrouwen thuis; in kleine praktijken beviel de helft van de vrouwen thuis, in middelgrote praktijken eenderde en in grote praktijken minder dan een kwart. In kleine praktijken werd eenderde van de barende vrouwen tijdens de bevalling verwezen naar het ziekenhuis voor verdere begeleiding onder de verantwoording van een gynaecoloog. In middelgrote praktijken de helft en in grote praktijken meer dan zestig procent. Het medisch ingrijpen met bijvoorbeeld een infuus, een kunstverlossing, pijnbestrijding, een keizersnede en inknippen lag voor grote praktijken zelfs op 75%, 60% in middelgrote praktijken en 40% in kleine praktijken. Vrouwen hadden significant betere bevalling ervaringen en herinneringen. In grote praktijken keek de helft van de ondervraagde vrouwen extreem slecht terug op hun bevalling. In middelgrote praktijken was dit 36% en in kleine praktijken 13%. Vrouwen in kleine praktijken kende bijna altijd alle vroedvrouwen in hun praktijk voordat ze gingen bevallen terwijl hoe groter de praktijk, des te minder zij daadwerkelijk de verloskundige kende die uiteindelijk de bevalling begeleidde. Dit bleek wel een belangrijk onderwerp te zijn voor vrouwen; men geeft aan dat een relatie met de verloskundige wenselijk maar ook belangrijk is. In kleine praktijken bleek ook, in vergelijking met grotere praktijken, dat de eigen verloskundige veel vaker meegaat naar het ziekenhuis bij een verwijzing tijdens de bevalling, ook als de zorg in feite ophoudt voor de eigen vroedvrouw. Vrouwen gaven aan dat de aanwezigheid van de eigen verloskundige een extra waarde geeft aan de bevalling ervaring en herinnering. Vrouwen ervaren significant meer persoonlijke aandacht, betrokkenheid, interesse en bezorgdheid in kleinere praktijken. Zij worden meer gestimuleerd hun eigen beslissingen te nemen en deze worden ook meer gerespecteerd. Vrouwen zijn meer tevreden met verloskundige zorg in een kleine praktijk en specifiek met betrekking tot het krijgen van informatie en advies als dat zij meer tevreden zijn met het feit dat ze hun bevalling uitgebreid na kunnen spreken.

Kortom, voor iedere vrouw die zwanger is en een keuze moet maken welke praktijk zij zal kiezen, kan deze informatie belangrijk zijn om een keuze te maken.
Met dank aan Yvonne Fontein

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.