Door: 
Datum: 17-05-2007
Hits: 3235
Categorie: 
Zwangerschap en Bevalling
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
verloskunde, verloskundige, kraamtijd

Wat willen vrouwen tijdens hun zwangerschap en bevalling?

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Wat willen vrouwen?
In landen als Groot Brittannie, Nieuw Zeeland en Australië is er veel aandacht voor wat vrouwen willen van hun verloskundige tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Wat zijn hun wensen en behoeften en wat kan de verloskundige doen om hier aan te voldoen?

Het klinkt misschien voor onze nuchtere Nederlandse oren wat overdreven maar na een paar jaar als verloskundige in Schotland gewerkt te hebben, zag ik de voordelen er wel van in. De grootste wens van de Schotse dames was vooral dat bij hun bevalling een verloskundige aanwezig zou zijn waar ze een goede relatie mee hadden en goed kende uit de zwangerschap. Vrouwen willen dus tijdens de hele periode vanaf het begin van de zwangerschap tot aan de laatste dag van hun kraamtijd maar een klein groepje verloskundigen om zich heen van maximaal 3 vroedvrouwen. Dit telt ook als er tijdens de bevalling iets gebeurt dat de begeleiding van een gynaecoloog nodig is. De verloskundige blijft bij de bevalling.

Dit klinkt misschien als een ideale wereld maar het heeft een positief effect. Vrouwen hebben veel meer vertrouwen in zichzelf dat ze de bevalling aankunnen en er zijn dan ook minder ingrepen en minder complicaties. Goed voor moeder en kind! In Nederland worden tegenwoordig steeds meer vrouwen verwezen tijdens de bevalling en bijna 25% van alle vrouwen die bevalt van haar eerste kind bevalt met behulp van een vacuum/ zuignap.

Daarom zou het zo goed zijn dat ook vrouwen in Nederland er over na zouden denken wat belangrijk is tijdens de zwangerschap en bevalling en wat je daarbij verwacht van je verloskundige. Hier is natuurlijk onderzoek voor nodig en dat is waar ik me, naast mijn baan als verloskundige, mee bezig houd. Ik ben namelijk bezig om te onderzoeken hoe vrouwen in Nederland hun verloskundige zorg ervaren. Dit wordt gemeten met een vragenlijst. Heb je zin om hier aan mee te doen en je steentje bij te dragen om duidelijk te maken wat zo belangrijk is tijdens de zwangerschap om hier een fijne en persoonlijke tijd van te maken, mail dan naar yvonne.fontein@planet.nl


Vrouwen zouden immers moeten bepalen hoe hun verloskundige zorg er uit zou moeten zien!
Yvonne Fontein, verloskundige

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.