Door: 
Datum: 19-05-2007
Hits: 2779
Categorie: 
Gezondheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Baby, peuter, ziek, koorts, paracetamol

De zesde ziekte

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

De zesde ziekte is een virusinfectie die zich verspreid via bijvoorbeeld niezen en hoesten door een besmet kind. Vanaf het moment van besmetting duurt het ongeveer 10 tot 15 dagen voordat de symptomen ervan zichtbaar worden. De ziekte is slechts licht besmettelijk.

De zesde ziekte komt voor bij kindjes tussen 6 maanden en ongeveer 3 jaar. De symptomen van de zesde ziekte zijn hoog oplopende koorts (39 tot 40,5 °C) en na ongeveer 3 tot 4 dagen, als de koorts snel zakt, verschijnen er rood-/roze vlekjes. Meestal verschijnen de vlekjes op de romp en soms breiden ze zich uit naar de nek, het gezichtje en de ledematen. Deze uitslag jeukt niet en trekt binnen 1 tot 2 dagen weer weg. Soms heeft het kindje ook last van gezwollen klieren in de hals en achter de oren. Complicaties komen nauwelijks voor. Je hoeft er dus in principe ook niet mee langs de huisarts te gaan. De zesde ziekte gaat vanzelf weer over.

Je kunt niet iets doen tegen de zesde ziekte. Je kindje moet uitzieken. Als het kindje zich erg ziek voelt of slecht drinkt, kun je hem een kinderparacetamol geven. Verder kun je de koorts proberen te bestrijden door het kindje veel te laten drinken. Het lichaampje moet de warmte goed kwijt kunnen, dus kies voor luchtige kleding die los om het lichaam zit. Koel het kindje verder regelmatig af, bijvoorbeeld door even deppen met een nat washandje op het voorhoofdje. Heeft je kindje langer dan 48 uur hoge koorts of stijgt deze boven de 40 graden, waarschuw dan je huisarts. Ook bij braken en diarree naast de koorts of als je baby slap en lusteloos is, moet je even de huisarts bellen.

Met dank aan Nikkykai

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.