Door: 
Datum: 04-04-2007
Hits: 3586
Categorie: 
Kinderen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
obesitas, dieet, sporten, spelen

Overgewicht bij kinderen tegengaan

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Overgewicht bij kinderen is een bekend fenomeen dat met name de afgelopen jaren langzaam maar zeker is toegenomen. De oorzaak is vrij eenvoudig: te veel eten en te weinig bewegen.

Wist je dat kinderen die iedere dag 75 kilocalorieën méér eten dan ze verbruiken op zesjarige leeftijd al kans hebben op overgewicht? Met een half uurtje extra beweging per dag of één glas limonade minder is dit al te voorkomen. (bron: RIVM)


Gezond eten en voldoende bewegen begint bij de ouders. Het klinkt wat ouderwets, maar de begrippe rust, reinheid en regelmaat zijn niet voor niets verzonnen. Gezond leven vereist een goede dagindeling waarbij voldoende tijd wordt ingelast voor eten en bewegen.

Kies altijd een dagindeling die past bij jouw gezin. Een voorbeeldje:
  • 's Ochtends samen ontbijten
  • 10:30 Koffietijd waarbij de kleintjes een tussendoortje krijgen, bijvoorbeeld een bekertje dixap of roosvicee met een koekje of doosje rozijntjes. Dit is uiteraard afhankelijk van de leeftijd van je kind. Een stuk fruit is natuurlijk ook altijd goed!
  • Na koffietijd lekker buitenspelen!
  • 12:30 Samen lunchen, als dat mogelijk is.
  • 15:30 Theetijd, zie 10:30
  • Na theetijd ook weer fijn naar buiten!
  • 18:00 Samen eten
  • 19:30 Koffietijd met een koekje. Je kan er voor kiezen om doordeweeks te gaan voor kleine koekjes (een biscuitje of speculaasje) en op zaterdagavond iets grootser uit te pakken. Voor kinderen die om 21:00 uur nog op zijn, is een schaaltje chips op zaterdagavond ook een goed idee.
Uiteraard geldt dat de oudere kinderen iets meer verbruiken dan de jongere en dat jongetjes meestal iets meer mogen eten dan meisjes. Voor meer info kun je terecht op de website van het Voedingscentrum.

Heb jij handige tips voor ouders die iets willen doen om overgewicht bij hun kinderen te voorkomen of aan te pakken? Voeg ze toe aan de database!

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.