Brandwonden verzorgen
Geen samenvatting aanwezig bij conversie.
Eerst Water En De Rest Komt Later! De meeste mensen zullen deze zin direct associëren met brandwonden. Maar hoe weet je nu of de brandwonden ernstig zijn en hoeveel water je moet gebruiken?
Belangrijk: brandwonden die veroorzaakt worden door brandende benzine MOGEN NIET gekoeld worden met water. Die moeten geblust worden door iets van een deken (in elk geval niet-synthetisch materiaal) om het slachtoffer heen te wikkelen.
Brandwonden herkennen: - Eerstegraads verbranding kenmerkt zich door roodheid van de huid.
- Tweedegraads verbranding herken je aan blaren.
- Bij derdegraads verbranding is de huid kapot en zwart verkoold of juist wit.
Wat je moet doen: - Koel eerstegraads verbrandingen langdurig af onder lauw, zacht stromend water tot de pijn weg is. Laat de waterstraal niet rechtstreeks op de wond terechtkomen maar ernaast, zodat het water zachtjes over de wond heen stroomt. Indien nodig zet je je kind onder de douche. Tenzij het om een kleine, lichte verbranding gaat, moet je altijd even de huisarts waarschuwen. De huisarts volstaat als minder dan 2-3% van het lichaamsoppervlak 2e- of 3e-graads verbrand is. (een gesloten kinderhand is ongeveer 1% van het betreffende kind). Is de verbranding groter dan die 2-3%, dan in alle gevallen 112 bellen!
- Ook grotere en ernstige wonden eerst afkoelen met water en vervolgens met steriel gaas of schone doeken afdekken. Bel in geval van deze verwondingen altijd naar 112. Rij alleen zelf naar een ziekenhuis als je daar sneller kunt zijn dan dat er een ambulance ter plekke kan komen. Anders ter plekke blijven wachten op de ambulance.
En zorg als je zelf naar het ziekenhuis gaat dat er altijd een extra volwassene meerijdt om op de achterbank bij het kind te zitten om te troosten, gerust te stellen, verzorgen. - Als een kind een luier draagt, zorg dat je meteen de luier verwijdert omdat er hete vloeistof in gelopen kan zijn die blijft broeien.
- Bij verbrandingen in het gezicht altijd 112 bellen.
- Houd de verbrande lichaamsdelen na koeling indien mogelijk omhoog om de vorming van oedeem (vochtophoping) te voorkomen.
- Zorg dat je in de gaten houdt dat het slachtoffer niet in shock raakt door vochtverlies.
Wat je niet moet doen: - Smeer géén zalf, poeder, vet of andere huismiddeltjes op de wond. Dit kan extra infecties veroorzaken en het maakt de beoordeling van de brandwonden moeilijker.
- Verwijder géén verbrande kleding anders trek je de huid verder kapot.
- Raak de wonden niet aan met de handen i.v.m. infectiegevaar.
- Laat het kind niet eten of drinken.
- Niet koelen met helemaal koud water of onder een koude douche i.v.m. het gevaar van onderkoeling.
- Bij vlamverbranding niet gaan lopen met het slachtoffer omdat hierbij extra zuurstof aangevoerd wordt en de vlammen geactiveerd worden.
Als er geen leidingwater voorhanden is om te koelen, koel dan in het uiterste geval met water uit een vijver of sloot.
Je vraag nog niet beantwoord?
Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen
vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig
en inloggen is niet vereist!
Nuttig?
Als je dit artikel
waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.