Door: 
Datum: 20-05-2008
Hits: 6491
Categorie: 
Computer en games
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
wii, spelcomputer, console, games, xbox360, ps3

Nintendo Wii - een introductie

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

In november 2006 was het dan eindelijk zover. De nieuwe spelcomputer van Nintendo, de Nintendo Wii, werd gelanceerd in Nederland! De Wii is een revolutionaire spelcomputer die met een geheel eigen benadering opbokst tegen de grafische krachtpatserij van de grootste concurrenten Microsoft en Sony (respectievelijk Xbox360 en de PS3).

In vergelijking met de concurrentie is de Wii de minst krachtige spelcomputer. Dit wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de introductie van een heel andere en enorm leuke manier van besturing van de spelletjes. Wij zien de Wii als de meest kindvriendelijke console van de nieuwe generatie. Daarom mag een bespreking door OverKinderen.nl niet ontbreken. In dit artikel bespreken we de Wii, de spellen, de Wii kanalen, waarom de Wii geschikt is voor kinderen, de kosten en de toekomst van de Wii. Met deze informatie kun je zelf bepalen of het een goede aanschaf is voor je kinderen (of jezelf Wink).

De Wii zelf

Met de Wii maakt Nintendo een belangrijk statement, namelijk: gamen moet weer leuk worden! Het lijkt een open deur, maar er zit een grote kern van waarheid in. De laatste jaren is de trend in de spelletjes industrie dat spellen steeds realistischer moeten zijn. Veel spellen riepen in de eerste speeluren verbazing op over de mooie, grafisch prachtig uitgewerkte spelwerelden. Echter, op enkele uitzonderingen na sloeg na enkele uren vaak de verveling toe of waren de spellen veel te complex. Als een spel niet leuk is dan houdt het op! De beeldkwaliteit is belangrijk bij het spelplezier, maar zeker niet van doorslaggevend belang. Daarom heeft Nintendo de onconventionele beslissing genomen om een spelcomputer te ontwikkelen waarbij alle aandacht uitging naar spelplezier.

Hoewel de Wii grafisch niet mee kan met de XBOX360 en PS3 is de beeldkwaliteit overigens zeker niet slecht. De Wii is namelijk 2 tot 3 keer sneller dan haar voorgangers de PS2, GameCube en XBOX.Nintendo Wii en de WiimoteDe Wii realiseert het toegenomen spelplezier door haar bijzondere besturing. Jarenlang moesten we spelletjes spelen door het indrukken van knoppen op een gamepad of toetsenbord. Het slaan van een bal in een tennisspel met een druk op de knop, het besturen van een auto met een pookje, best wel raar als je erbij stilstaat. Bij de Wii bestuur je het spel door bewegingen te maken die je in het echt ook zou maken. Speel je een tennisspel dan moet je echt een slaande beweging maken, ben je aan het zwaardvechten dan boots je de bewegingen na, etc. Dit wordt mogelijk gemaakt door de WiiMote, een multifunctionele draadloze afstandsbediening. Bewegingssensoren in de wiimote zorgen ervoor dat je bewegingen natuurgetrouw worden vertaald naar een actie op het scherm. Dit werkt in de praktijk erg goed. Maar niet alle spellen zijn te spelen met alleen de Wiimote. In combinatie met de zogenaamde Nunchuck kun je alle spelhandelingen uitvoeren die ook met traditionele controllers worden uitgevoerd. De nunchuk is een apparaatje dat je in je andere hand houdt en waar een klein pookje op zit waarmee je richting kunt aangeven. Zowel de Wiimote als de nunchuck worden standaard meegeleverd bij de Wii. Op een Wii kunnen 4 Wiimotes (en nunchucks) worden aangesloten. De besturing van de Wii is zo eenvoudig dat iedereen het snel oppakt. Het is namelijk dezelfde beweging als in het echt.

Met deze nieuwe besturingsvorm boort Nintendo ook een nieuwe groep klanten aan. Traditionele gamers beleven veel plezier aan het apparaat, maar ook mensen die nog nooit eerder een spelcomputer hebben gehad vinden het geweldig. De verwachting is dan ook dat er voor alle leeftijdscategorieen spellen uit zullen komen. Verder is de Wii elegant vormgegeven in de kleur wit (zie afbeelding) en is het ongeveer zo groot als drie dvd-doosjes op elkaar. Het volgt de strakke en stijlvolle ontwerptrend die door Apple is gestart met de iMac en iPods. Het systeem misstaat zeker niet bij de entertainment opstelling in de huiskamer. Nintendo heeft ook een goede keuze gemaakt door de WiiMote(s) draadloos te laten communiceren met het spelsysteem. Dit betekent dat er geen draden slingeren in de huiskamer. De spelletjes worden afgespeeld vanaf een schijfje dat qua formaat het meest wegheeft van een DVD. Verder kan er een sleuf om met behulp van een SD geheugenkaarten de opslag van de Wii te vergroten. Tot slot kunnen ook ouderwetse GameCube controllers op de Wii worden aangesloten.

Het Wii spelsysteem is indrukwekkend door de nieuwe vorm van besturing. De grafische eigenschappen zijn echter minder dan die van de directe concurrenten. Ook biedt de Wii niet de mogelijkheid om een HD tv in de hoogste resoluties aan te spreken. Voor de meeste gebruikers is dat echter niet bezwaarlijk. Wat wel jammer is, is het feit dat je geen DVD's kunt bekijken op de Wii.

De spelletjes

Een spelcomputer is zo goed als de spelletjes die er voor zijn gemaakt. Op de Wii kun je spellen van meerdere spelcomputers spelen. Namelijk:
  • Wii spellen
  • Virtual console spellen
  • Gamecube spellen
Wii Spellen
Dit zijn spellen die speciaal voor de Wii zijn ontwikkeld. De grootste producent van spellen voor de Wii is Nintendo zelf. Nintendo spellen zijn vaak gebaseerd op de bekende karakters uit de Nintendo stal, zoals Mario, Donkey Kong, Zelda, Pokemon en Kirby. Nintendo spellen zijn over het algemeen kind vriendelijk en er is weinig geweld in te vinden. Deze spellen komen alleen op de Wii uit. Dus als je gaat voor deze spellen dan is er geen alternatief voor de Wii.

Daarnaast zijn er veel andere ontwikkelaars die spellen voor de Nintendo Wii ontwikkelen. Hieronder bevinden zich veel grote namen, zoals Sega (oa. Sonic), Electronic Arts (oa. The Sims), Activision (oa. Tony Hawk, spiderman) en UbiSoft (oa. BurnOut). Deze ontwikkelaars brengen hun spellen meestal op meerdere spelcomputers uit, hoewel er al ontwikkelaars zijn die spellen exclusief voor de Wii uitbrengen in verband met de unieke besturing.

Weinig ontwikkelaars hadden verwacht dat de Wii een gigantisch succes zou worden. Daarom hebben veel studio's hun de introductie hebben veel studio's ingezet op de XBOX360 en de Playstation 3. Nu de Wii het beste blijkt te verkopen (op het moment van schrijven zijn er nog steeds tekorten) kiezen veel studio's eieren voor hun geld en stappen ze over op de Wii. Dit resulteert in een grote hoeveelheid spellen die in het derde kwartaal van 2007 uit gaan komen.

In de onderstaande link vind je een overzicht van alle spellen die op de Wii beschikbaar zijn met daarbij een leeftijdsrating.
http://wiiportal.nintendo-europe.com/1379.html

Meegeleverd bij de Wii is het spel Wii sports. In dit spel gebruik je de Wii afstandsbediening voor het spelen van tennis, honkbal, bowling, golf en boksen. Dit is een erg leuk spel waarin je op een actieve manier kennis maakt met de mogelijkheden van de Wii en haar unieke besturing. Omdat je het spel bestuurt door het maken van dezelfde bewegingen als voor de echte sport is het snel te leren en eenvoudig om te spelen.

Nieuwe Wii spellen kosten tussen de 50 en 60 euro.

Virtual Console
Naast Wii spellen kun je op de Wii ook spellen spelen voor oudere spelcomputers. Dit wordt de Virtual Console genoemd. Deze spellen kun je met behulp van de draadloze internetverbinding downloaden. Deze spellen kun je betalen met Wii points (een soort pre-pay tegoed). Deze kun je kopen bij speelgoedwinkels of per credit card aanschaffen. 1 Wii point is ongeveer gelijk aan 1 euro.

Je kunt spellen voor de volgende systemen downloaden. De prijzen zijn er ook achter gezet:
  • Nintendo Entertainment System (500 points)
  • Super Nintendo (800 points)
  • Nintendo 64 (1000 points)
  • Sega Megadrive (800 points)
  • Turbografx (600 points)
Op de onderstaande link kun je bekijken welke VC spellen beschikbaar zijn:
http://wii.nintendo.nl/1452.html

De virtual console is een leuke mogelijkheid om oude klassiekers (die nog erg leuk kunnen zijn) opnieuw te spelen. Enkel voorbeelden zijn Super Mario Bros, Sonic the Hedgehog , Mario Kart en Zelda: Ocarina of time. Als je wilt weten welke VC spellen de moeite van het downloaden waard zijn kun je kijken op de volgende website. Hier wordt elk VC spel voorzien van een cijfer:
http://www.vc-reviews.com/

Voor sommige VC games heb je een Classic Controller nodig (19,95 euro).


GameCube spellen
Ook is het mogelijk om alle spellen te spelen van de Nintendo Gamecube. Dit is de voorganger van de Wii. Deze spellen kun je vaak tegen gereduceerde prijs aanschaffen in de speelgoedwinkels. Er zijn veel GameCube spellen die de moeite waard zijn. Dekn er wel aan dat je een GameCube controller nodig hebt om deze spellen te kunnen spelen. Deze kun je tegenwoordig al onder de 10 euro aanschaffen.

Spelletjes samenvattend:
Het mag duidelijk zijn dat je met de Wii niet bang hoeft te zijn dat er te weinig spelletjes zijn. Er zijn veel spellen in de maak en er komen elke week nieuwe spellen in de Virtual Console. Op dit moment zijn de meeste spellen vanaf 7 jaar of ouder, maar de kans is groot dat er ook spellen voor de allerkleinsten zullen worden uitgebracht.

De Wii Kanalen

Met de Wii kun je meer dan alleen maar spellen spelen. Volgens Nintendo was een van de ontwikkelconcepten voor de Wii het ’vergroten’ van het aantal tv-kanalen in de huiskamer. Dit resulteert in een overzichtsscherm met zogenaamde kanalen dat direct na het opstarten van de Wii zichtbaar wordt. Doordat de Wii beschikt over een permanente internetverbinding worden deze kanalen bovendien continu bijgewerkt en voorzien van nieuwe informatie. De verschillende Wii kanalen
-
- Het MII kanaal
- Dit is slechts het begin. Nintendo blijft nieuwe kanalen ontwikkelen en biedt deze gratis aan of tegen een kleine betaling in het winkelkanaal.

Geschikt voor kinderen

Ja, want spellen zijn goed voor het reactievermogen. Bovendien dwingt de Wii kinderen om te bewegen Vanaf welke leeftijd?? (Ik denk zo’n 6 jaar) Kinderen >>> Nintendo is altijd al het meest kindvriendelijk geweest van de spelletjesmakers (weinig geweld, etc.)

Wat kost zo’n Wii

Systeem 250 euro (vergelijk met XB en PS3), maar daar heb je een controller en het spel wii sports voor.
Spelletjes
Virtual console

Toekomst

Het is overigens niet zo dat je alle spellen op deze manier kunt spelen. De Wijziging van doelgroep. Bestaande gamers... , maar ook mensen die nog nooit gegamed hebben zoals kleine kinderen, 50 plussers, etc.

Conclusie

Voordelen:
- Geweldige besturing
- Veel spellen komen alleen maar uit op de Wii (bv. Mario, Zelda, Donkey Kong, Star Fox, etc.)
- Gratis Nintendo kanalen
- Webbrowser op de je televisie
- Gunstige prijs
Nadelen:
- Minder krachtig dan de concurrentie
- Geen ingebouwde DVD speler

Geschreven door: Jeroen

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.