Door: 
Datum: 16-03-2007
Hits: 5661
Categorie: 
Financieel
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Bijbaantje, vakantiewerk, jongeren, belasting

Jongeren en hun bijbaantje

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Vanaf welke leeftijd werken?
Vanaf de leeftijd van 13 jaar mogen je kinderen werken. Tot hun 16de betekent dit een bijbaantje als vakkenvuller, babysitter of het rondbrengen van folders. Je kind mag dan nog geen zwaar, risicovol werk verrichten en mag ook nog geen kassawerkzaamheden uitvoeren. Vanaf 15 jaar mogen kinderen de ochtendkrant rondbrengen en vanaf 16 jaar mogen ze alles doen, als het maar niet gevaarlijk of schadelijk is.

Hoeveel uren?
Jongeren mogen een beperkt aantal uren werken:
- 13/14-jaar: maximaal 6 uur per dag (niet op schooldagen) en maximaal 12 uur per week.
- 15 jaar en ouder: maximaal 40 uur per week

Over het algemeen is ’s avonds en ’s nachts werken verboden. Op zondag werken is meestal ook niet toegestaan.

Geld verdienen
Natuurlijk is het de bedoeling dat je zoon of dochter geld verdient met het bijbaantje. Voor jongeren onder de 16 geldt er geen minimumloon. Zij mogen zoveel (of weinig) bijverdienen als ze zelf willen.

Als je kind ouder is dan 16 jaar en minimaal € 1.175 euro netto per kwartaal verdient dan krijg je over die periode geen kinderbijslag. Voor vakantiewerk geldt een uitzondering. Tijdens de zomermaanden mag je kind nog eens € 1.100 extra verdienen.

Denk eraan dat je kind meestal teveel belasting afdraagt als hij een bijbaantje heeft. Vergeet dus niet om het TJ-biljet in te vullen! 

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.