Peuter leren tanden poetsen
Geen samenvatting aanwezig bij conversie.
Eén van de basisbeginselen voor het behouden van een gezond gebit is goed poetsen. Wanneer je peuter ongeveer 2 tot 3 jaar oud is, heeft hij alle melktanden. Vanaf dat moment is het erg belangrijk om de tanden dagelijks minimaal 2 keer te poetsen, ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan.
Wanneer starten?
Poetsen wordt al aangeraden vanaf de eerste melktand, maar nu het melkgebit compleet is, is het belangrijk om dit ook daadwerkelijk dagelijks te gaan doen.
Hoe?
Jonge kinderen moeten geholpen worden bij het poetsen. Leer hem stapje voor stapje om zelf te poetsen voor de spiegel. Aangeraden wordt om te beginnen met de zogenaamde "horizontale poetsmethode". Dit is de meest eenvoudige methode waarbij de vlakken van de tanden gereinigd worden met korte, horizontale heen- en weergaande bewegingen. De buiten-, binnen- en kauwvlakken worden afzonderlijk gepoetst. Deze methode is afdoende voor een melkgebitje. Naarmate je kind ouder wordt (vanaf ongeveer 10 jaar), is het verstandiger om over te gaan op poetsen in cirkeltjes. Breng het tandpasta zelf aan op de tandenborstel en zorg ervoor dat je kind na afloop alle tandpasta uitspuugt. Het klinkt lang en saai, maar poets minimaal 2 tot 3 minuten per keer. En vergeet de tong niet mee te poetsen!
Waarmee?
Het gebruik van een speciale peutertandpasta wordt aangeraden. Hierin zit namelijk minder fluoride als in gewone tandpasta. En dit is belangrijk want je kind kan de tandpasta minder goed verdunnen in zijn mond als een volwassene. Bovendien slikt een kind vaak een groot deel van de tandpasta door. Gebruik niet te veel tandpasta als je kind nog niet kan spoelen na afloop van het poetsen. Ook als hij al wel kan spoelen is een hoeveelheid peutertandpasta ter grootte van een erwt al voldoende. Een grote hoeveelheid fluoride kan nadelige gevolgen hebben voor de tanden en kan zogenaamde zebratanden of witte krijtstrepen op de tanden veroorzaken. Verder gebruik je uiteraard een kindertandenborstel.
Fluoride
Fluoride beschermt tegen tandbederf en is daarom belangrijk. Als je suiker eet, volgt daarop een zuurstoot die het tandglazuur aantast. Als je fluoride in je speeksel hebt, dan lossen de miniralen uit het tandglazuur minder snel op. Een kleine hoeveelheid fluoride bescherm al voldoende. Je kind kan echter ook teveel fluoride binnen krijgen. Daarom worden fluoridedruppels en -tabletjes over het algemeen afgeraden. In de eerste twee jaren na de doorbraak van de tanden wordt het glazuur definitief opgebouwd en bederft het ook veel makkelijker. Dit is dus een belangrijke periode om tandbederf te voorkomen.
Je vraag nog niet beantwoord?
Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen
vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig
en inloggen is niet vereist!
Nuttig?
Als je dit artikel
waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.