Door: 
Datum: 07-06-2011
Hits: 4742
Categorie: 
Financieel
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Geld, sparen, spaarrekening, spaarrente

Sparen voor je kind

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Je kan er, net als veel andere ouders, voor kiezen om te sparen voor je kind. Het kind heeft dan later een mooi spaarpotje om bijvoorbeeld de studiekosten mee te betalen. Sparen kan je op verschillende manieren doen.

Je kunt kiezen voor een spaarrekening. Dit is de meest eenvoudige weg. Je legt maandelijks of jaarlijks een bedrag in dat je kan missen. Zit je eens een keertje krap bij kas, dan kun je de inleg een keertje overslaan. Dit moet je natuurlijk niet te vaak doen!

Weet je van jezelf dat je weinig discipline hebt om maandelijks een bedrag over te maken, dan kan je gebruik maken van een automatische overboeking. Denk je dat ook dit niet voldoende oplossing biedt voor jouw gebrek aan spaar-discipline? Dan zijn er ook nog spaarrekeningen die minder vrijblijvend zijn en waarbij je maandelijks een vast bedrag moet inleggen. Bedenk je goed dat je de inleg ook moet kunnen opbrengen als je inkomsten onbedoeld minder worden de komende jaren! Zoek verder goed uit wat de gevolgen zijn als je bijvoorbeeld gaat scheiden, arbeidsongeschikt raak of komt te overlijden.

Je kunt de spaarrekening op je eigen naam zetten of op de naam van je kind. Voor beide is iets te zeggen. Zet je het geld op naam van je kind, dan kan je zoon of dochter er vanaf zijn of haar achttiende jaar vrij over beschikken en heb je daar zelf geen zeggenschap meer over. Je kind kan dan dus ook iets aanschaffen dat in jouw ogen volstrekt onzinnig is!

Er zijn diverse typen spaarrekeningen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor direct opvraagbare tegoeden of voor het vastzetten van het spaartegoed. Zet je het spaartegoed voor langere tijd vast dan ontvang je een hogere spaarrente  . Bij sommige spaarrekeningen is een minimuminleg vereist, bij andere kunnen alleen ronde bedragen (bijvoorbeeld € 2.000) worden vastgezet. Meestal moet je wel een boete betalen als je het geld tussentijds wilt opnemen. Houd hier dus rekening mee bij je keuze.

Het tijdstip waarop je rente ontvangt, kan variëren. Meestal is dit een- of tweemaal per jaar achteraf, maar ook maandelijkse bijschrijvingen of bijschrijvingen aan het einde van de termijn waarvoor geld is vastgezet, zijn bij bepaalde spaarrekeningen mogelijk.

Dit artikel is gesponsord door Geld.nl 

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.