Door: 
Datum: 30-01-2007
Hits: 1964
Categorie: 
Kinderen > 6 jaar
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Gevaar, zelfverdediging

Kinderen leren omgaan met "foute personen"

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

In dit artikel vind je een aantal tips over hoe je je kind kan voorbereiden op de "grote boze buitenwereld". Helaas is het zo dat niet iedereen het beste met je kind voor heeft. Daarom is het goed om je kind voor te bereiden op gevaren die het tegen kan komen zodat hij of zij weet hoe het moet reageren in potentieel gevaarlijke situaties.

 • Ouders kunnen personen die hun kind mogelijk kwaad willen doen, herkennen aan een aantal signalen. Bijvoorbeeld als iemand gewoon te mooi is om waar te zijn. Iemand die jou en je familie altijd enorm uit de brand helpt, iemand die veel te veel over je kinderen weet/onthoudt of over kinderen in het algemeen en vooral als zij zelf geen kinderen hebben. Kortom, iemand die als "te mooi om waar te zijn" klinkt, kan dat ook heel goed zijn!

 • Praat al op jonge leeftijd (3 tot 5 jaar), zodra ze je kunnen begrijpen, met je kinderen over pedofielen.

 • Wees niet te bang dat je kinderen bang worden, maar maak ze ook niet bang. Houdt altijd in je achterhoofd dat het geen volwassenen zijn en dat sommige dingen voor kinderen niet te begrijpen zijn. Praat tegen ze in de taal die zij begrijpen en geef ze instructies over wat ze moeten doen in gevaarlijke situaties. Als ze weten wat ze moeten doen, zullen ze zich een stuk sterker voelen. Treed nooit te veel in detail als je praat over de gevaren. Dit kan op langere termijn schadelijk zijn voor je kind.

 • Leg je kinderen uit dat ze het recht hebben om in bepaalde, gevaarlijke situaties te schreeuwen, krijsen en dergelijke. Alles wat maar nodig is om aan een gevaarlijke situatie te ontsnappen.

 • Leg je kind uit wat wel en niet acceptabel gedrag is. Zorg ervoor dat ze weten welke delen van hun lichaam privé zijn.

 • Oefen regelmatig met je kind wat het moet doen in geval van gevaar. Als je het niet regelmatig oefent, zal je kind in een dergelijke situatie niet weten wat het moet doen. Maak er een spelletje van.

 • Leg je kinderen uit dat "engerds" niet altijd vreemden zijn.
 • Je vraag nog niet beantwoord?

  Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


  Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.