Kleuter en oorontsteking
Laatste Bericht 08-23-2010 10:31 door kôlleke. 61 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 41234 > >>
AuteurBerichten
Sje
Posts:75548


--
09-08-2008 1:49
    Onze Grote kleine dame (GKD) van bijna 5 heeft in het verleden al het een en ander aan oorontstekingen gehad (incl. doorbraak van het trommelvliesje). Binnen een jaar tijd nu 5x. En daarvoor was het ook al verschillende keren raak (of mis, maar net hoe je het bekijkt).

    Vanochtend naar de huisarts geweest om te laten checken of het trommelvliesje na de laatste doorbraak weer goed genezen is. En aangezien ze deze keer al voor de doorbraak erg slecht hoorde en het nu het trommelvliesje weer dicht is niet veel beter is met haar gehoor heb ik een vervolgtraject aangekaart.

    Tot nu toe zei mijn moedergevoel "het komt wel goed", maar nu zegt mijn moedergevoel iets anders. Die "doofheid" zit me deze keer verre van lekker.

    Uitgebreid door de huisarts ondervraagd over spraak (=goed), openmond-gedrag (=goed behalve bij verkoudheid), eten (=goed behalve 's avonds), snurken (=snurkt niet), verkoudheden etc. En zij vindt het nu zelf inderdaad ook tijd worden dat de KNO-arts er eens naar kijkt. Ze gaf zelfs aan dat de kans groot is dat de GKD buisjes gaat krijgen. Geen punt, als ze maar van die ontstekingen af is en als daarmee de kans op blijvende gehoorbeschadiging maar van de baan is.

    Volgende week dinsdag 16 september hebben we 's ochtends een afspraak bij de KNO-arts. Ik zal dit topic als soort weblogje gaan gebruiken om steeds te updaten hoe het verder gaat.

    Edited by - Sje on 8-9-2008
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-08-2008 2:45
    Fijn dat je nu toch bij de KNO-arts terecht kunt. Spannend hoe het nu verder gaat lopen.

    Doe jij je dame in bad als ze met haar oortjes zit? Ik twijfel al een paar dagen of Maria last heeft van een oortje en weet ook niet of ik haar in bad kan doen. Vroeger ging ik zelf dan altijd met watjes in mijn oren, maar aangezien er wel meer veranderd is, weet ik niet zo goed wat wijsheid is.
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-08-2008 2:55
    Ergens toch fijn dat je nu naar KNO-arts kunt, veel beter voor je eigen gemoedsrust. En als buisjes inderdaad nodig zijn, dan is het gewoon zo, als het daarna maar stukken beter met de oortjes gaat.

    Succes en ik zal hier regelmatig even kijken voor een up-date.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-08-2008 8:13
    @Karin, als het oortje niet doorgebroken is (en dat merk je vanzelf als er gekleurd vocht in het bedje ligt) mag je haar gewoon in bad doen. Zodra een oortje doorgebroken is (dus scheurtje in het trommelvlies) dan geen water in laten komen i.v.m. bacteriën.

    @Gompy, inderdaad beter voor mijn gemoedsrust. Ideaal is anders, liever ging ik niet die medische molen in met de kleine meid, maar als ik moet kiezen tussen 2 kwaden dan liever deze dan nog meer oorontstekingen met alle gevolgen van dien.

    @Karin, ik las in een foldertje bij de huisarts dat je kunt zien of een baby oorontsteking heeft. Ze rollen dan met het hoofdje en/of ze pakken naar het oortje. Moeilijk want pakken naar het oortje betekent ook vaak gewoon vermoeidheid.

    Druk anders aan de voorkant van de gehooringang. Dus zeg maar net voor het flapje kraakbeen wat daar nog ietsje uitsteekt. En dan drukken op het randje waar de schedel ophoudt. Als ze dan duidelijk laat merken dat ze pijn heeft, heeft ze een oorontsteking. En bij twijfel gewoon naar de huisarts! Beter 10x teveel gegaan dan 1x te weinig! Alle sterkte met de kleine meid.
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-08-2008 8:33
    Gewoon voor de zekerheid een propje vette watten erin doen Karin, kwaad kan het in ieder geval niet.

    En inderdaad, als je voor de gehoorgang tegen het oortje drukt merk je het snel. Dat vinden ze dan niet leuk.

    grtz

    Marion
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-08-2008 8:38
    Sterkte Sje bij de KNO-arts. Fijn dat je al zo snel terecht kan.  En buisjes is inderdaad geen punt. Ze merken er helemaal niets van en het doet ook geen pijn. Alleen zal een opname en de narcose even vreemd zijn maar daar kun je haar goed op voorbereiden. En dat is jou wel toe vertrouwt ;-)

    Ik had je al eens vertelt dat mijn 2e zoon 11x buisjes heeft gehad. Die weet er nog weinig van en het gehoor is daardoor wel altijd goed gebleven.  Oudste zoon heeft 3x buisjes gehad en m'n dochter 2x. Redelijk wat buisjeservaring hier inmiddels.

    grtz

    Marion
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    09-09-2008 10:39
    Vervelend voor de Grote kleine dame dat ze steeds last van haar oortjes heeft, maar wat superverstandig dat je je meissie zo goed in de gaten houdt en met haar het vervolgtraject in gaat.
    Heel veel succes en sterkte voor de kleine mop!Thumbs-up
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-09-2008 1:12
    @Marion, Dank! Dat komt inderdaad wel goed, dat voorbereiden op de narcose. En ik denk ook dat ze in het ziekenhuis wel speciale brochures zullen hebben hoe je een kind goed kunt voorbereiden.

    Een van haar beste vriendinnetjes heeft een paar maanden geleden buisjes gekregen en die vond het heel erg meevallen dus zou ook goed zijn als die 2 eens uitgebreid met elkaar bijpraten.

    @Kôlleke, dank!
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-09-2008 4:30
    Sje, goed dat je de molen nu ingaat. Beter buisjes dan doof, en viujf keer per jaar een oorontsteking is ook niks voor je GKD. Sterkte voor jullie, maar natuurlijk vooral voor de GKD!
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-09-2008 8:44
    Ik heb als kind ook veel oorontstekingen gehad, ik ben links ook slechthorend, rechts hoor ik overigens veel te veel!!!

    Maar door de littekens op mijn trommelvlies heb ik nu contineu een dicht oor, alof je in het vliegtuig zit. En ik praat graag, maar ik hoor mezelf nu constant en dat is niet fijn. Ik ben  zo doof (70%) aan mijn linkeroor, en dat is net het oor waarmee ik de telefoon aanneem, omdat ik rechts schrijf. Erg vervelend. Soms zo erg dat ik staat ben een naald in mijn oor te prikken... Om de boel maar "open" te krijgen.

    In "mijn" tijd waren buisjes niet zo "in", maar ik zou willen dat ik ze had gekregen, want door het doof zijn wordt je erg beperkt in je sociale leven en vooral in een groep mis je erg veel van het gezellige geklets.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-09-2008 9:02
    Beroerd Kristel dat jij zo'n nasleep hebt van die oorontstekingen! Dat hoop ik dus voor de GKD nog te voorkomen. Ik wil er op tijd bij zijn.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-09-2008 9:53
    Succes Sje, met de GKD. Steeds oorontstekingen is ook erg beroerd dus heel verstandig om er eens mee langs een KNO-arts te gaan.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-10-2008 3:33
    Kristel, zou voor jou een gehoorapparaatje niets zijn? Heb ik ook, en ook door veel oorontstekingen in het verleden.

    Had jouw tip al geprobeerd, Sje, met dat flapje, maar daar reageerde ze niet echt sterk op. Dus ik heb het nog even zo gelaten. Omdat ik de vorige keer al voor niets was geweest, twijfelde ik nu ook erg, en de signalen waren ook niet echt duidelijk. Ze huilt alleen nogal als ze in bed gelegd wordt, maar dat kan op deze leeftijd van alles zijn.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-10-2008 8:30
    Dan zal ze waarschijnlijk geen oorontsteking hebben Karin, anders had ze wel heel duidelijk laten merken dat ze het niet tof vond. Gewoon in de gaten blijven houden.

    Je zou evt. kunnen proberen of ze minder huilt als je haar hoofdeind "telefoonboekdik' ophoogt. Dus iets onder de pootjes aan het hoofdeind leggen. Als ze ietsje schuin liggen vermindert dat blijkbaar ook de druk op de oortjes.

    Dus mogelijk zit ze er wel tegenaan ofzo met die oortjes (omdat de andere signalen erop duiden) en huilt ze daarom zo. Als ze minder of helemaal niet huilt als het hoofdeind ietsje opgehoogd is, zou het kunnen dat de druk er net genoeg af is.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-11-2008 6:21
    @ karin, ik heb wel eens een gehoorapparaat geprobeerd, maar dat blikkerige geluid was nog erger dan wat ik nu hoor. Volgens de winkel moest ik er aan wennen, maar ik ben zo'n tiep dat als het na een week niet went, de boel in de kliko verdwijnt......

    Als ik dacht dat mijn kinderen oorpijn hadden deed ik ook altijd een kussen onder hun matras. Maar gelukkig hadden ze er weinig last van. Mijn dochter iets meer dan mijn zoon, en mijn dochter is ook vaker verkouden, maar tja, meer dan de snottepier wegvegen kun je ook niet doen...

    Ze moeten er doorheen.... Mijn zoon ging niet naar een kinderopvang en was niet vaak ziek, mijn dochter ging 2 dagen per week en was vaak verkouden. Nu is het omgedraaid. Het lijkt wel alsof mijn meisje meer weerstand heeft gekregen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-16-2008 2:32
    Nou, vanochtend met de GKD naar de KNO-arts geweest. Eerst heel vragenvuur over verkoudheden, openmondgedrag, etc. Het bekende verhaal eigenlijk wat we bij de huisarts ook gewend zijn.

    Toen oortjes, neus en keel goed bekeken. Dat vond de GKD allemaal prima, ze was erg ontspannen. De KNO-arts had het al snel gezien en gaf aan dat ze buisjes wil gaan plaatsen. Nou, niks nieuws want dat hadden we al verwacht, sterker nog, eigenlijk hadden we daarop gehoopt om eindelijk van die ontstekingen af te zijn.

    Beide oortjes gaven nu een onrustig beeld terwijl de doorbraak vorige maand het rechteroortje betrof. En aangezien die doorbraken in de afgelopen paar jaar in beide oren hebben plaatsgevonden krijgt ze dus ook aan alletwee de kanten buisjes.

    Bij de assistente afspraak gemaakt voor de 25e november (en aansluitend even langs de poli anaesthesie geweest om vragenlijst m.b.t. de narcose in te vullen).

    We konden op de KNO ook al een fotoboek inzien over hoe het precies in z'n werk gaat die dag. We hebben vast even gekeken maar het is voor de GKD blijkbaar toch nog iets te ver van haar bed want het grote hobbelpaard wat in de wachtruimte stond was veel interessanter.

    Geen punt, want in de week voordat ze buisjes krijgt heeft ze een ADV-dag van school dus die ochtend wil ik met haar terugrijden naar het ziekenhuis om het fotoboek nog eens in te zien. Dan leeft het iets meer en is ze waarschijnlijk geïnteresseerder.

    Verder ga ik eens in de bieb kijken wat ze aan interessant voorbereidend materiaal hebben. Via het ziekenhuis kun je ook infokoffertjes ter voorbereiding huren maar we zien nog wel of we dat doen. Een mondkapje en een operatiemutsje heb ik bijv. hier ook nog wel liggen om te laten zien, ze heeft vorig jaar die ochtend urinewegonderzoeken van haar kleine zusje van dichtbij meegemaakt en verder is de GKD altijd erg geïnteresseerd in ziekenhuisprogramma's op TV (Ingang Oost etc.) dus helemaal onbekend terrein is het niet voor haar en zo'n infokoffertje is ook alleen maar algemeen materiaal.

    Voorlopig schuiven we het nog lekker even voor ons uit want het is pas over 2 maanden. Zodra er meer nieuws is geef ik weer een update!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-16-2008 3:14
    Fijn dat ze nu gaan doen wat jullie gehoopt hadden. Toch wel spannend tegen die tijd, lijkt me.
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-16-2008 3:31
    Nou het gaat dus toch gebeuren.

    Ik denk dat je toch heel blij bent dat je er werk van gemaakt hebt, anders was je kleine meid misschien nog heel lang aan het tobben geweest met d'r oortjes.
    Gelukkig hebben jullie nog even om je dochter, maar ook jezelf voor te bereiden op de ingreep.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-16-2008 4:01
    Ik ben inderdaad blij dat ik er meer werk van gemaakt heb deze keer. 5x doorbraak van het oortje binnen een jaar is gewoon echt teveel vind ik.

    Zal tegen die tijd inderdaad wel spannender worden, maar we bereiden onszelf en de GKD goed voor. Het is een ingreep van iets van 5 of 10 minuten blijkbaar dus zo gepiept. Gelukkig niet dat je uren op de gang moet wachten met je ziel onder je arm. Pfffffffffffff..................

    Een van haar beste vriendinnetjes heeft in het voorjaar ook buisjes gekregen dus we gaan tegen die tijd eens met die mama en dat vriendinnetje praten om te horen hoe zij het ervaren hebben. Ik weet dat dat toen goed gegaan is, dus grote kans als de GKD hoort dat het vriendinnetje het erg mee vond vallen, dat ze dan zelf er ook rustiger onder is.

    Gelukkig ben je met zo'n narcose-mondkapje zo van de wereld, dus als ze op het moment suprème al tegen zou sputteren dan duurt dat gelukkig maar een paar seconden. Die ingreep is voorbij voordat we er erg in hebben.

    Op het moment zie ik er meer naar uit dan dat ik er tegenop zie. Gewoon denk ik omdat het al langer in de lucht hing en dat we als het goed is daarna van die vervelende ontstekingen af zijn. Het is nu een soort opluchting.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-16-2008 4:36
    Dat kan ik me wel voorstellen dat je van die ontstekingen af wilt zijn, want dat is gewoon niet leuk. Ik weet overigens dat ik nog wel eens ontstekingen had met buisjes, maar geen pijn eraan, omdat de rommel zo door dat buisje weg kon.

    En die narcose met zo'n kapje gaat echt heel snel, weet ik uit ervaring. Ik kan die lucht nog ruiken als ik er aan denk.

    Ik denk dat het voor jou als ouder misschien erger is die ingreep dan voor het kind zelf. Want ik kan me niet herinneren dat het veel pijn deed. Maar het lijkt me heel raar om je kind onder narcose te moeten laten brengen.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.
    Pagina 1 van 41234 > >>