rapport 5 jarige
Laatste Bericht 03-24-2009 9:58 door kristel. 48 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 3123 > >>
AuteurBerichten
kristel
New Member
New Member
Posts:


--
04-04-2008 11:48
    Mijn meisje zit in groep 1 en kwam vandaag thuis met een geweldig rapport. Bij de Taal en Rekencito had ze een A score (A t/m E) en ze hebben op haar school alleen maar +, +/-, en -.
    Alles was + Apetrots, behalve haar potloodgreep, die was - en de juf had eronder geschreven dat dat een aandachtspunt was.

    Nou heb ik pas volgende week een rapportgesprek, maar het lijkt me zoiets onozels, ze kan prachtig tekenen, kleurt binnen de lijnen en schrijft al woordjes. Maar waarom die aandacht voor een potloodgreep?

    iemand enig idee?
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-05-2008 8:13
    Ik denk toch om goed en vlot schrijven straks mogelijk te maken, zonder kramp en andere klachten?
    Overigens ook wel maf, zo'n echt rapport al voor een kleuter... mogen die ook al niet meer lekker spelen? (bij ons kregen ze het ook...)
    Maar er stonden toch ook wel dingen in als samenspelen etc. hoop ik?
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-05-2008 11:08
    Uiteraard ligt de nadruk op spelen en samenspelen.

    Ik ga uiteraard vragen waarom het nu al een aandachtspunt is, ik vind het een beetje overdreven.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-05-2008 11:51
    Gefeliciteerd met dat rapport. Je zult wel supertrots zijn op die kleine meid! 

    Wat het nut is van die potloodgreep heb ik nooit begrepen. Ik heb een heel vreemde manier van potlood/pen vasthouden en ben er vroeger heel vaak op gewezen door juffen en meesters. Ik schrijf er echt niet slechter om hoor! 
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-05-2008 1:06
    Al een Taal- en rekencito in groep 1? Is dat landelijk of alleen bij jullie? Of alleen als ze 5 worden in groep 1?  Onze grote kleine dame zit ook in groep 1 maar ik hoor haar nergens over maar die wordt in september 5 en dan zit ze inmiddels in groep 2.

    In elk geval wel gefeliciteerd met het goede rapport!
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-05-2008 8:33
    Geen idee Sje, ik zal het navragen. Ik vermoed dat het inderdaad met 5 jaar te maken heeft. Mijn dochter is van januari en zit dus al heeeeel lang in groep 1.
    Volgens mij is Cito landelijk.

    De kinderen in nu in groep 2 die ook in september zijn geboren gaan dus ook met 5 (bijna 6) naar groep drie, mijn meisje is maar 4 maanden jonger, en moet dan nog een jaar in groep 2 blijven. Dus ook wel begrijpelijk dat ze het zo goed doet.
    Maar ik vind het wel prima, het nadeel van in januari geboren zijn is dat je dus langer in groep 1 en 2 zit. Voordeel is dat je langer kan "kleuteren".


    Edited by - kristel on 5-4-2008 9:08:31 PM
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-05-2008 9:43
    Mijn zoon is van begin feb, ik vond het "net lekker" zo voor hem... de meiden hebben allebei net of zelfs krap 2 jaar gekleuterd (begin juli en midden-eind sept).
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-05-2008 10:48
    Ah dat zal het dan zijn dat ze eigenlijk "2 jaar" in groep 1 zit. Onze oudste is van september dus daar zit dan het verschil.

    Onze jongste is van januari dus die zit straks ook lang in groep 1/2 net als jouw kleine meid.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-05-2008 11:17
    Dat denk ik ook Sje, maar ik heb donderdag een rapportgesprek, dan zal ik het nog even navragen.
    Ik hoor van mijn dochter ook dat ze af en toe "groep 2" werkjes mag maken, maar dat is natuurlijk ook logisch ze moet wel bezig gehouden worden. Ze is ook erg bezig met lezen en spellen. Normaal dus voor een groep 2 kind.

    Mijn ventje is van april, dus ik heb daar ook geen vergelijk van, die loopt gewoon lekker mee.

    Ik kan me overigens herinneren dat wij vroeger een paar kinderen in de klas hadden die een speciaal plastic blokje om hun potlood hadden, omdat ze "raar" hun potlood vasthielden.
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    04-06-2008 10:04
    Ik heb ook twee lange kleuteraars gehad. De oudste is van november en de jongste van januari.

    Wat die potloodgreep betreft, het schijnt dat je bij jonge kinderen makkelijk iets aan schrijfhouding kan verbeteren. Als je ouder bent lukt dat een stuk moeilijker. Juist een kleuter van een jaar of vijf wil zelf gaan schrijven, maar vaak gaan ze dan krampachtig hun potlood of pen vasthouden.

    Bij ons op school gebruiken ze van die driekantige potloden (die heb ik ook voor thuis aangeschaft) en later, vanaf groep 4 dacht ik, Lamy schoolvulpennen. Die hebben een speciale greep.
    Vooral mijn jongste (linkshandig) schreef in het begin erg krampachtig, maar dat gaat nu een stuk beter. Zij heeft thuis ook nog een Stabilo voor linkshandigen, zo'n kromme pen met greep. Die vindt ze erg lekker schrijven.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-07-2008 4:10
    Dank je Kolleke, daar zal ik eens naar op zoek gaan.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-10-2008 8:33
    Het is dus precies wat Kolleke al schreef, niks bijzonders, volgens de juf wel een aandachtspunt, maar 3 op de 4 kinderen doen dit. Ze weet ok precies hoe het wel moet, maar moet er wel even aan herinnerd worden.

    Verder SJe, de Cito toets is vorig jaar ook bij haar afgenomen, maar dat wist ik niet omdat ze geen rapport kreeg, omdat ze nog in groep 0 zat.
    Ze doen dat hier in maart, bij elk kind dat al 3 maanden op school zit.
    Grote kans dat jouw grote kleine meid ook al zo'n toets heeft gekregen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-10-2008 9:30
    Niks over gehoord net dat ze zo’n toets heeft gekregen. Zal het volgende week nog eens navragen. (Trouwens, kan het ook aan de grote kleine dame zelf vragen).
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-10-2008 10:14
    Lang niet alle scholen gebruiken al die cito's hoor, dat ligt echt aan de school. Ze kiezen zelf welke toetsen ze wel en niet afnemen (er zijn volgens mij ook scholen die helemaal niks met cito's toetsen, maar andere toetsen gebruiken).
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-11-2008 9:46
    Ah, dan kan daar het verschil in zitten.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-23-2008 12:16
    Mijn meiske is nog steeds 5, over twee maanden wordt ze zes. Ze zit nog in groep 2. Haar rapport bevatte voornamelijk ++, behalve haar potloodgreep dat is nog +/-, maar dat boeit me niet meer zo.

    Maandag heb ik een gesprek met de juf, mijn mopje gaat nu 3 ochtenden per week al naar groep drie voor het lezen en het rekenen. Ze leest al vlot en kan al tot 20 optellen en aftrekken en klokkijken. Ze mag na de kerst doorvloeien naar groep 3, ik wil dat niet, want anders is ze wel erg snel "kleuteraf" Wat is nou wijsheid? Halverwege een jaar een groep doorstromen? of gewoon iets extra's aanbieden zodat de kleuterklas haar ook blijft boeien?

    De juf is er vrij duidelijk in, maar dat had ze ook 3 maanden geleden kunnen doen na de zomervakantie. Toen hebben we er ook al over gesproken. Ik ben zo bang dat ze er nog te speels voor is, of wil ik haar zo graag kleuter houden?

    Maandag hoop ik ook op meer duidelijkheid.

     
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-23-2008 9:05
    Moeilijke vraag Kristel! Een vriendinnetje van mijn jongste stond van de week op de voorpagina van de plaatselijke krant: ze mocht de eerste paal van uitbreiding voor haar middelbare school slaan omdat ze de jongste op school is. Wordt in april pas 12. Zij is in groep 3 als snel naar 4 gegaan. Is heerlijk speels, heeft 3 jongere zusjes/broertjes, maar kan gewoon heel erg goed leren en doet het prima in het tweetalig VWO. Een ander vriendinnetje van haar sloeg groep 3 helemaal over, maar redde het niet op deze basisschool en is nu prima op haar plek op een andere, waar ze meer extra's doen voor slimme kinderen.
    Mijn middelste is van eind september en haar heb ik lang te jong gevonden voor de klas waar ze in zat, nu in 4 vwo gaat het heel goed en is ze sociaal helemaal bij. Ook zij had een vriendin die snel van groep 3 naar 4 ging, en nu prima zit in de Masterclass van de middelbare school.
    Ik vind eigenlijk, dat als een kind behoefte heeft aan meer uitdaging, dat "vooruit leren" niet de oplossing is. Als je dochter groep 2 en 3 op normale tijd zou doen, loop je kans dat ze zich gaat vervelen. Daar zou de school oplossingen, extra's, voor moeten aanbieden. En er zou veel meer aandacht moeten zijn voor het spelen, juist bij kinderen die zich anders eenzijdig op het leren zouden ontwikkelen (ik weet natuurlijk niet hoe dat bij je dochter is).
    Ik hoop dat je er goed uitkomt met juf!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    11-23-2008 10:10
    Lastige keuze hoor Kristel. Als je verwacht dat ze in de toekomst toch een keer een klas zal kunnen overslaan, zou ik er voor kiezen om het nu te doen. Hoe jonger ze zijn, hoe sneller ze weer aansluiting vinden bij de kindjes in de nieuwe groep. Aan de andere kant kan ik me ook goed voorstellen dat je haar de tijd wilt geven om wat meer spelend te leren in plaats van het "moeten". Ik ben benieuwd wat de juf je adviseert.
    Sje
    Posts:75548


    --
    11-23-2008 11:34
    Tja, wat is wijsheid Kristel. Moeilijk hoor. Nog door laten gaan in groep 2 is natuurlijk een optie om haar de gelegenheid te geven nog lekker te kleuteren, maar waar gaat ze dan in september 2009 naar toe? Groep 3 of groep 4. Groep 3 is dan compleet achterhaald voor haar lijkt me. Er moet voor gewaakt worden dat ze zich niet gaat vervelen in de klas met als gevolg dat ze juist een keer een slecht jaar krijgt waardoor ze alsnog een jaar verliest wat ze juist zo lekker ingehaald had.

    En vergeet niet dat ze al bijna 2 jaar gekleuterd heeft he?! Ze heeft op dit moment op een paar maanden na net zoveel gekleuterd als septemberkindjes uit haar klasje die het begin van het schooljaar in groep 3 begonnen zijn. Dus wat dat betreft heeft ze erg weinig gemist aan kleutertijd.

    Ik heb geen gouden tip voor je. Ik kan je alleen maar alle wijsheid toewensen en ik hoop dat het gesprek morgen meer duidelijkheid geeft.

    Edited by - Sje on 23-11-2008
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-23-2008 3:34
    Ik zou het absoluut doen.  Grote kans dat jouw kind zich anders de hele schooltijd gaat vervelen in de klas. Mijn oudste is van feb dus een klas overslaan is nooit ter sprake geweest, maar heeft zich altijd verveeld op de basisschool (tot huilens aan toe, omdat het te makkelijk was voor haar). Nu in gymnasium 2 komt ze pas goed tot haar recht, en nu zit ze ook pas echt goed in haar vel (tussen soortgenotenIdea).

     

    Als je het niet doet bestaat ook nog de kans dat ze "lui" wordt omdat ze niet genoeg uitdaging heeft en alles makkelijk is. De tegenslag als je dan ooit een keer een laag cijfer haalt is dan ook wel erg groot.

     

    Edited by - Margreeth on 23-11-2008
    U bent niet gemachtigd om te reageren.
    Pagina 1 van 3123 > >>