Zindelijkheidstraining
Laatste Bericht 02-24-2013 3:34 door Sje. 429 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 4 van 22 << < 23456 > >>
AuteurBerichten
Sje
Posts:75548


--
09-02-2008 10:20
Welja, gewoon weer even op de achtergrond en dan komt die kleine man er vanzelf wel weer een keer op terug. Desnoods dat potje in het zicht zetten op zijn kamertje. Dan blijft het wel onder de aandacht maar lekker ongedwongen.
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
04-24-2009 3:31
Hoi,

Onze zoon is nu 2,5 jaar en ik vind het echt tijd worden dat hij op het potje gaat. Hij wordt gewoon te zwaar om elke keer op de commode te tillen. 

Hij vindt het heel vervelend om geen luier om te hebben. Daarom pak ik het zo aan: ik zet de kookwekker op een kwartier en hij heeft geen luier om, maar een grote-jongens-onderbroek met een pyjamabroek. Als de wekker gaat en zijn broek is droog, mag hij een sticker uitzoeken. Dat kwartier wil ik vervolgens elke dag wat langer maken, bijvoorbeeld 5 minuten per keer. 

Is dit wel goed zo? 

Groetjes,
Miriam
karin185
New Member
New Member
Posts:


--
04-24-2009 7:49
Probeer het gewoon!

Bij ons lukt het ook nog steeds niet. Esther is nu ruim 3 geweest. Ze loopt soms wel heel lang zonder luier, maar op een gegeven moment heeft ze gewoon buikpijn en wil dan persé een luier om. Misschien zouden we dan wel door moeten zetten en haar op de wc zetten (want daar zit ze vaak uren op, maar plassen lukt niet), maar ik vind dat moeilijk als ze zo'n buikpijn heeft.

Momenteel laten we het maar wat met rust, want de gezinssituatie is momenteel wat onrustig, dus al spanning genoeg.
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
04-25-2009 8:06
Dat klinkt als hetzelfde probleem. Die angst om het buiten de luier te doen. Zo frustrerend is dat. Maar ook wel weer begrijpelijk. Je hele leven heb je zo'n ding aan waarin je alles mag laten lopen en vervolgens moet je het zomaar ineens zonder dat ding doen.

Bij veranderingen of onrust is het inderdaad verstandiger om het maar even te laten zitten. 

Groetjes,
Miriam
Sje
Posts:75548


--
04-25-2009 11:01
Weet je wat je in elk geval nooit moet doen als je echt wanhopig gaat worden dat ze niet zindelijk willen worden? Een potje aanschaffen met een muziekje erin.

Wij hadden zo'n potje waarin een muziekje zou beginnen te spelen zodra er een plas of poep in het potje kwam. Zat soort warmte-sensor in. Maar toen de GKD er een keer op zat begon dat muziekje ook al te spelen zonder dat er überhaupt iets gebeurd was.

Complete paniek bij het kind. Zodra ze een plas maken zijn ze voorbereid dat er vlak daarna een muziekje gaat spelen. Geen reden tot paniek.

Maar als die sensoren al reageren op de warmte die ontstaat doordat een kindje langer op het potje zit, is de paniek des te groter.

Gelukkig heeft dat geen terugslag opgeleverd, maar we waren even bang dat we terug bij af waren. Dus potjes met muziekjes: geen handig plan is onze ervaring.
karin185
New Member
New Member
Posts:


--
04-25-2009 12:34
Inderdaad frustrerend als ze het niet durven. We hebben hier al dingen beloofd als ze op de wc plast, maar ook dat kan haar niet over de streep trekken.
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
04-25-2009 12:47
Het komt vanzelf. Als ze 18 zijn, zullen ze vast wel op de wc plassen ;-))
Sje
Posts:75548


--
04-25-2009 2:03
Oh, sommigen zijn zo snel die zijn op hun 16e al uit de luiers! ;-)
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
05-31-2009 6:19
Een doorbraak! Oudste heeft vandaag al 2 keer op het potje geplast en is supertrots. Hij heeft nu al de hele middag een grote-jongens-onderbroek aan en die blijft droog! Bij elk plasje verdient hij een stickertje voor in zijn plas-boekje en voor een hoopje krijgt hij er 2. Bij 20 stickertjes mag hij iets uitzoeken in de speelgoedwinkel en dat is volgens mij een flinke stimulans.

Het eerste plasje was het moeilijkst, maar in ruil voor een boterham met pindakaas is die uiteindelijk gelukt. Waar je een peuter al niet gelukkig mee maakt...

Vanmiddag wilde hij eerst nog helemaal niet op het potje en nu het eenmaal gelukt is, is het geen enkel probleem meer. Alsof het ineens niet meer "eng" is.
Sje
Posts:75548


--
05-31-2009 8:57
Oh wat goed zeg! Goed bezig die kleine man!

Ik moet er toch niet aan denken zeg dat ik elke keer als ik moet plassen een boterham met pindakaas moet eten! ;-)))
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
06-01-2009 8:14
Haha, nee inderdaad.

Het eerste plasje van vandaag is ook alweer goed gegaan en hij is ontzettend trots. De stickertjes-methode werkt echt heel goed bij hem. 

Het potje spoelen we na elk plasje uit met heet water. Is dat genoeg of niet? Het liefst zou ik het elke keer na gebruik uitboenen met chloor, maar ik denk dat dat praktisch niet haalbaar is. Heeft er nog iemand tips hiervoor? 

En nu staat het beneden-potje nog in de woonkamer. Niet echt fris. Hoe lang duurt het ongeveer voordat die kan verhuizen naar het toilet?
Sje
Posts:75548


--
06-01-2009 11:32
Ja hoor na elk plasje met heet water is goed. Eventueel daarna even met een billendoekje er doorheen als je dat voor je gevoel frisser vindt. Maar ja, hoe vies is nou zo'n peuterplasje?

En dan einde van de dag vol met water wegzetten met een scheutje chloor erin. Is het weer goed schoon voor de volgende dag.

Als ze gepoept hadden op het potje, ging ik er wel altijd meteen daarna met chloor doorheen.

Ik denk dat je dag potje al wel in het toilet neer kunt zetten hoor nu hij er zo fanatiek mee bezig is. Probeer het uit. En zeg erbij dat hij nu zo'n grote jongen is dat hij net als de grote mensen ook voortaan op zijn potje in het toilet kan plassen.

Als het goed gaat is het prima. Krijgt-ie er een terugslag van kan het altijd nog even terug naar de woonkamer maar hij moet wel zo vroeg mogelijk leren dat het niet in de woonkamer hoort.

Met dit warme buitenspeelweer zette ik altijd een potje in de tuin. Konden ze het lekker zelf regelen. En ging het fout, dan was het niet erg want dan was het buiten en deed een tuinslang wonderen om het plasje weg te spoelen.

Goed bezig hoor die kleine man van jullie!
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
06-01-2009 11:50
Het gaat echt geweldig. Hij heeft al 7 stickers verdiend en tot nu toe 1 poep-ongelukje gehad. Ook al 1 poepje op het potje gedaan, dus dat gaat ook niet eens slecht.

Nog zo'n praktische vraag. Hoe doe je het buiten de deur? Vanmiddag naar oma is geen probleem, want dan gaat het potje mee. Morgen op de crèche wil ik hem gewoon met onderbroek brengen en dan met hun eigen beloningssysteem mee laten doen. Maar hoe doe je het bijvoorbeeld als je naar de gym moet? Naar gym een luier voor? Ik ben er zelf niet bij en het zou vervelend zijn als hij daar een ongelukje krijgt.
Sje
Posts:75548


--
06-01-2009 12:35
Ik had voor dat soort situaties luieronderbroekjes voor de meisjes.

Voor zo'n kleintje lijkt dat goed genoeg op een onderbroekje en mocht het mis gaan, is het niet erg. Je kunt er zelfs ook een gewoon onderbroekje overheen doen voor het idee.

En dan gaf ik aan dat als ze die luieronderbroek droog hielden, ze voor het naar bed gaan een extra stickertje mochten kiezen ofzo.
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
06-01-2009 7:18
Ah, goed idee inderdaad.
karin185
New Member
New Member
Posts:


--
06-01-2009 7:44
Fijn dat bij jullie het sticker-systeem en het vooruitzicht van een kadootje goed werkt. Hier is dat totaal geen stimulans. Zelfs het kadootje op de kast bij haar zorgt er niet voor dat ze gaat plassen op de wc (potje wil ze niet, want daar voelt ze zich al heel lang te groot voor).

Esther loopt regelmatig een aantal uren zonder luier om, maar dan vaak vlak voor ze naar bed gaat wil ze ineens een luier om. Als we proberen die dan niet om te doen gaat het zover dat ze overstuur raakt. Ook niet de bedoeling, dus toch een luier en dan zit die ook zo vol.

Nou ja, ze is nog geen 4, maar het zou toch fijn zijn als ze binnenkort zindelijk wordt. Helaas speelt de thuissituatie momenteel niet zo mee.

Wel hebben we de indruk dat ze er voor zichzelf veel mee bezig is. Regelmatig zien we 's ochtends dat de luier anders zit en ze die dus los gemaakt heeft zelf om even op onderzoek uit te gaan. En een paar dagen geleden wilde ze uit zichzelf ineens alleen een onderbroekje aan, dus helemaal zonder dat wij het er over gehad hadden.
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
06-01-2009 8:16
Het grootste deel van de dag is het hier goed gegaan. 2 Plasincidentjes en 1 hoopje dat niet goed ging. Hij heeft nu al 13 stickertjes in zijn boekje geplakt, dus ik overmorgen zullen we wel in de speelgoedwinkel staan. Hadden we nu maar mee stickers bedacht ;-)

Hier is het eigenlijk bij toeval gelukt. Hij had last van kloofjes op de bips en plassen deed pijn. Hij wilde dus niet meer plassen in de luier (drama!), maar op het potje wilde hij ook niet. Jeroen heeft hem een uur lang in de badkamer op het potje gehouden (ook met drama) en een boterham met pindakaas in het vooruitzicht gesteld. Toen het eenmaal gelukt was, was hij natuurlijk supertrots en vol zelfvertrouwen. Daar zat het volgens mij allemaal op vast. 

@Karin, een aantal uren zonder luier vind ik ook al heel knap hoor. En als je denkt dat de gezinssituatie nu niet ideaal is, zou ik er ook niet aan beginnen tenzij ze er zelf mee komt. 
Sje
Posts:75548


--
06-01-2009 8:21
@Miriam, als het op een gegeven moment te snel gaat met stickertjes kun je de lat hoger gaan leggen.

Hele dag droog = 1 stickertje en dan duurt het wel even voordat-ie er 20 heeft.

Zo verschoven wij het met het beloningssysteem ook anders sta je straks elke dag in de speelgoedwinkel.
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
06-02-2009 7:37
Dat is inderdaad ook een goed idee. En dan kunnen we in de speelgoedwinkel al iets uitzoeken wat hij dan de volgende keer krijgt als hij 20 stickertjes heeft. Dan kunnen we dat steeds benoemen.

Ik ben benieuwd hoe het vandaag op de creche gaat. Ik zal 1 extra setje kleding en wat extra onderbroekjes meegeven en dan maar eens kijken of het daar ook lukt. Het zal wel lastiger zijn in een omgeving met zoveel afleiding. 
Sje
Posts:75548


--
06-02-2009 1:34
Kan inderdaad dat het lastiger is in een omgeving met zoveel afleiding, maar het kan ook dat hij juist gestimuleerd wordt in opletten doordat hij vriendjes en vriendinnetjes op tijd naar het toilet ziet gaan.
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 4 van 22 << < 23456 > >>