Door: 
Datum: 10-03-2010
Hits: 8894
Categorie: 
Boeken voor ouders
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Groeisprong, ontwikkelingssprong, baby, talent

Oei, ik groei!

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Oei, ik groei!

Oei, ik groei! Is al jaren lang een bestseller, en niet voor niks. Iedere ouder wil immers weten wat er zich wanneer ontwikkelt in het koppie van zijn baby. En waarom er van die tijden zijn dat een baby opeens meer Huilt, Humeurig is en aan je Hangt (beter bekend als de drie H’s). Maar wat is nu precies een sprongetje? En wat is het verschil met een Groeischok? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Groeischok
Een groeischok is het plotseling groter worden of veranderen van het lichaam of een onderdeel van het lichaam. Groeischokken kunnen tijdens de hele ontwikkeling voorkomen. Iedereen kent wel de groeispurt in de puberteit. Dat is een hele grote groeischok. Er zijn ook vele kleine groeischokken. Soms groeien kinderen ineens vele millimeters per nacht. En staan dan langere tijd weer stil. Een oude volkswijsheid zegt: “Kinderen groeien van de ene op de andere dag uit hun kleren.” En zo is het ook. 
Ook de hoofdomvang groeit schoksgewijs. De eerste drie groeischokken in de hoofdomvang na de geboorte vallen samen met de eerste drie ‘sprongetjes’ in de mentale ontwikkeling van de baby. 
Andere groeischokken vallen echter zelden samen met ‘sprongetjes’ omdat ze veel vaker voorkomen dan sprongetjes. Ook tanden komen door op andere leeftijden dan die waarop een baby een sprongetje maakt.


Sprong(etje)
Een sprong is een plotselinge verandering in de mentale ontwikkeling van een baby. Het kondigt een vooruitgang aan. Ze komen bij alle gezonde kinderen op ongeveer dezelfde leeftijd voor. Bij de een heviger dan bij de ander. Ze gaan gepaard met hersenveranderingen die een nieuw waarnemingsvermogen met zich meebrengen. Een sprong kent twee fasen:
  • De lastige periode: hierin is een kind huileriger en hangeriger dan je van hem gewend bent. Zijn vooruitgang kan stil staan of zelfs een achteruitgang worden. Ouders kunnen zich zorgen gaan maken of zich gaan ergeren.
  • Een periode van nieuwe dingen ontdekken of oude dingen anders doen: het kind heeft hele nieuwe interesses en is zelfstandiger.
Vaardigheden
Bij elke sprong krijgt je baby een nieuw waarnemingsvermogen. Hij krijgt het cadeau. Hij hoeft er niets voor te doen. In zijn eerste twintig maanden krijgt je baby er tien. Elk nieuw waarnemingsvermogen is het gevolg van een plotselinge verandering in de hersenen. Alle baby’s krijgen het op ongeveer dezelfde leeftijd. Ieder nieuw waarnemingsvermogen biedt de baby een gloednieuwe leermogelijkheid. Dat betekent dat je baby er voor open staat een heleboel nieuwe vaardigheden te leren. Vaardigheden die allemaal voortvloeien uit dat nieuwe waarnemingsvermogen en die je baby onmogelijk had kunnen leren vóór de komst van dat waarnemingsvermogen. De nieuwe waarnemingsvermogens die de baby achtereenvolgens ter beschikking krijgt in het eerste levensjaar hebben te maken met: ‘patronen’, ‘vloeiende overgangen’, ‘gebeurtenissen’, ‘relaties’, ‘categorieën’, ‘opeenvolgingen ‘en ‘programma’s’. Deze worden uitgebreid beschreven in het boek Oei, ik groei!

Winkel
Een winkel is een uitstalling van een grote hoeveelheid vaardigheden, die voortvloeien uit hetzelfde waarnemingsvermogen. Pas als je baby dat waarnemingsvermogen ter beschikking krijgt kan hij in die winkel gaan ‘winkelen’. En winkelen betekent dat hij moet gaan kiezen. Om te beginnen kiest hij slechts een of enkele vaardigheden. Hij kiest díe vaardigheden die hem het beste liggen, want alle begin is moeilijk! De voor hem oninteressante vaardigheden kan hij maanden laten liggen. Iedere baby is uniek in zijn keuze.

TIP Wat zijn baby’s talenten? Vul de winkel in!
Iedere baby is anders. Als je wilt weten wat de speciale talenten van jouw baby zijn, doe dan het volgende. Vul bij iedere winkel in Oei, ik groei! in wat jouw baby als eerste uit de schappen haalt. Je begint als de winkel geopend wordt en je eindigt als de volgende sprong begint (dus als hij weer lastiger wordt). Als je daarmee bij 5 weken begint en dat elke winkel herhaalt, merk je al gauw wat zijn sterkste kant is. Is hij een echte kijker, dan leert hij door anderen te observeren die iets interessants doen. Is hij een echte doener, dan stort hij zich met zijn hele lichaam op iets dat hij wil leren. Houdt hij van praten, dan kiest hij vaardigheden op vocaal gebied. Is hij vooral sociaal ingesteld, dan leert hij door met anderen om te gaan. Dan wil hij steeds bij hen zijn. En ga zo maar door. 

Voor meer informatie over Oei, ik groei! zie de website .

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de Overkinderen vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.