Angst
Laatste Bericht 05-16-2012 6:38 door Sje. 3 Reacties.
Printer Vriendelijk
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Anja1966
New Member
New Member
Posts:


--
05-16-2012 11:40
  Ik loop hier al een paar weken mee en ik ben zo langzamerhand een beetje wanhopig.

   Middelste zit op de midelbare school in de derde klas, vjftien jaar en een leuk, spontaan, gevoelig joch.

   De regel op school is dat als er uren uitvallen tussen het tweede en het zesde uur, de kinderen verplicht zijn om op school te blijven. Een stipuur noemen ze dat. Laatst had hij zo'n dag dat er meerdere uren midden op de dag uitvielen. Veel kinderen komen dan niet naar school, al dan niet met de hulp van hun ouders die ze dan maar ziek melden. Ik doe dat dus niet. Het gevolg is dat de lessen die wél doorgaan maar halfbezet zijn en sommige leraren dan maar besluiten om de kinderen maar iets anders te laten doen omdat ze niet aan de halve klas uitleg gaan geven. Zitten de kindeen die dus wél naar school zijn gekomen er helemáál voor niets.

   Middelste is naar de jaarlaagcoördinator (conrector) gestapt om te vragen of dat niet anders kon. Dit natuurlijk op aanraden van mij, ik hoef dat gezeur niet thuis; regels van school: op school op gaan lossen! 

   Deze vertelde hem dat de regel is opgesteld omdat er ouders waren die het heel vervelend vonde als hun kinderen door uitval al die tijd thuis zaten.

  Nou ja! Over ophokuren gesproken!

  Nu mochten ze, omdat er die dagen zóveel uitviel zelf films meenemen zodat ze die konden kijken. Middelste kwam witjes thuis en vertelde na veel moeite en inzet van diverse gesprekstechnieken door mij, dat ze een stuk van een hele enge horrorfilm hadden gekeken. Hij had natuurlijk nog nooit een horrorfilm gezien en hij was er echt naar van. Zodanig naar dat hij niet durfde te gaan slapen. Ik heb hem meteen gezegd dat hij de volgende dag niet naar de rest van de film mocht kijken van mij en dat er vast meer kinderen waren die er last van hadden.

   Stoer menneke dat het er is, heeft hij de volgende dag gewoon gezegd in zijn groepje dat hij het eng vond en er naar van werd en niet wilde kijken. Toen waren er meteen meer die dat ook vonden. Hij heeft onder tafel gezeten (!!!) maar is niet de klas uitgegaan. Heeft dus toch alles gehoord.

  Nu, een week of vier later, heeft hij er nog steeds veel last van. Het ging over geesten en was zo realistisch dat hij aan het nadenken geslagen is: het zou toch best kunnen, wat nou als ik net als die jongen ga slapen en mijn geest komt ook in het geestenrijk vast te zitten?

   En ik kan praten als Brugman, ik kom er niet uit met hem! Gisteravond weer, als ik hem welterusten kom zeggen, begint hij te praten en probeert mij zo lang mogelijk aan de praat te houden, uit angst alleen in zijn kamer te zijn. Hoort hij een geluidje, trekt hij helemaal wit weg. Die angst die in die ogen staat; vreselijk gewoon! Ik heb zelf een potje zitten janken toen ik weer beneden kwam! Ik ben zijn moeder, maar ik kan hem hier gewoon niet genoeg mee helpen en hem beschermen.

  Rationeel weet hij wel dat het niet kan, maar daar heeft hij zo langzamerhand wel twijfels over, gevoelsmatig is het een stuk moelijker om dit te veranderen...

   Ik weet het echt niet meer... 

  Edited by - Anja1966 on 16-5-2012
  Sje
  Posts:75548


  --
  05-16-2012 11:54
  Wat een toestand. Sowieso die regel dat ze tijdens die uitvaluren op school moeten blijven omdat veel ouders geklaagd hebben dat ze hun kinderen in die uren niet thuis willen hebben. Wat is dat nou voor een onzin! Als ouders ben je toch altijd hoofdverantwoordelijke voor je kind?! Maar goed, dat terzijde.

  Ik denk dat ik school zou bellen dat ze daar eens in de gaten moeten houden wat voor films er dan in die uitvaluren gedraaid worden. Dat vind ik namelijk verantwoordelijkheid van de school omdat het daar gebeurt! Dus dat zou ik sowieso aankaarten.

  En die angst, dat is nog een veel moeilijker punt. Want zet die knop maar eens om! Ik kan me voorstellen dat je er radeloos van wordt dat je je kind niet kunt helpen. Ik zou ook echt geen pasklare oplossing weten. Je zou evt. de huisarts kunnen bellen voor overleg hoe je het evt. aan kunt pakken.

  Alle sterkte ermee in elk geval.
  Anja1966
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  05-16-2012 5:58
  Dat was ik allemaal inderdaad al van plan. Moet alleen eerst, voordat ik de school bel, op een moment dat we het tóch over die film hebben, nog even de titel te horen krijgen, dan kan ik dat ook doorgeven. Dan kunen ze zelf opzoeken wat een ongeschikte film dit is.

   De huisarts had ik voor vrijdag in gedachten, maar nu kwam Middelste uit school meteen naar mij toe en gaf aan dat hij vond dat we zo fijn gepraat hadden gisteren en dat hij dacht dat het gesprek wel geholpen had.

   Ik ga nu even kijken hoe het vandaag en morgen gaat en dan beslis ik of het raadzaam is om vrijdag te bellen naar de huisarts.  

  Maar, tjonge, het is toch van de gekke dat dit zomaar kan! Er zit toch een leraar bij in de klas! Een kind moet zich toch veilig kunnen voelen op school? En ik mag er toch op vertrouwen dat dit soort angsten niet onder de ogen van de docenten kan ontstaan?

  Edited by - Anja1966 on 16-5-2012
  Sje
  Posts:75548


  --
  05-16-2012 6:38
  Oh, zit er zelfs een leraar bij als die film gedraaid wordt?! Dan vind ik het nog belachelijker dat ze die film gewoon hebben mogen kijken. Zeker als bij de tweede helft ervan een paar leerlingen eerlijk zeggen dat ze hem niet meer af willen zien!

  Fijn dat-ie zich ietsje beter voelt na jullie gesprek van gisteren. Inderdaad vanavond en morgen maar even afwachten en anders vrijdag huisarts even bellen voor overleg wat je nog meer kunt doen.
  U bent niet gemachtigd om te reageren.