Eten op school
Laatste Bericht 08-22-2012 2:29 door hakunamatata. 6 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
04-04-2012 10:49
    Ik ben benieuwd hoe jullie denken over eten op school. Vinden jullie het prima dat er gesnoept wordt, bijvoorbeeld bij traktaties of overblijf. Geef je zelf lekkers mee of alleen gezonde hap? En wat vind je ervan als school zich bemoeit met de inhoud van de lunchboxjes of tussendoortjes? En als school zelf regelmatig lekkers geeft bij feestjes? 

    Zomaar voor de discussie ;-) 
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-04-2012 11:40
    Hier blijven ze altijd op school over (we hebben continu-rooster) dus ze hebben sowieso altijd lunch op school. Ze krijgen bruin brood mee met kaas ('s ochtends eten ze brood met vlees) en daarbij krijgen ze nog een gezond extraatje: plakje ontbijtkoek of paar mini-cervelaat-worstjes of paar schijfjes komkommer of paar blokjes kaas.

    Verder beker gewone melk bij de lunch.

    In de ene klas wordt er door de leerkracht wel op gelet wat er in de lunchtrommeltjes zit, in de andere klas niet. In de kleuterklas van de GKD was destijds de grens bij ontbijtkoek. Dat werd nog net geaccepteerd, maar eierkoeken, ligakoeken, sultanakoekjes, etc. waren niet gewenst.

    Wat traktaties betreft, er wordt elk jaar op de eerste ouderavond (als school ongeveer 2 weken bezig is) verzocht om gezonde traktaties maar er zijn maar weinig ouders die zich eraan houden. Ik hou er wel altijd rekening mee.

    Ik vind zakjes chips, kauwgom etc. geen toffe traktatie. Zakje chips bij middagfeestje in de klas vind ik nog een ander verhaal, maar om nou een hele klas meteen om 8.30 net na het ontbijt al aan de chips te zetten, dat vind ik echt niet kunnen.

    Er zijn kinderen die van hun ouders snoep in hun jaszakken toegestopt krijgen voor tijdens de pauzes op het schoolplein. Zodra dat gezien wordt, moet het snoep ingeleverd worden en worden de ouders erop aangesproken dat dat niet de bedoeling is.

    Niet alleen omdat het ongezond is maar ook omdat het gevaarlijk kan zijn (hard lopen met lolly in de mond bijv.).

    Ik snap de kant van de school dat ze willen zorgen dat kinderen gezond eten en drinken binnenkrijgen en dat ze liefst zo min mogelijk verschillen zien omdat er altijd kinderen zijn die minder verwend worden met lekkers. Wat die verschillen betreft, vind ik persoonlijk dat kinderen dat ook moeten leren dat er nou eenmaal verschillen bestaan tussen wat kindjes van papa en mama mee naar school krijgen.

    Dus wat die lunchtrommeltjes betreft, zal het mijn kinderen en mij worst wezen als de rest van de klas koeken of wat dan ook mee krijgt. Worden wij niet warm of koud van en we laten ons daar niet door beïnvloeden.

    Wat traktaties betreft vind ik het ook een beetje dubbel. Enerzijds snap ik dan school wel weer dat ze een zo gezond mogelijk beleid willen voeren. Anderzijds het is wel een feestje en op een feestje mag lekker getrakteerd worden. Waarom moet het dan per se een spies zijn met worst en kaas eraan? Waarom mogen dat geen smarties zijn bijv.? Als er nou elke dag een kind jarig was, dan was het een ander verhaal, maar 25 feestjes op schooljaarbasis, ach, laat die kinderen toch lekker genieten.

    Er zijn ook wat ongezonde traktaties betreft wel grenzen vind ik. Zo kreeg de GKD dus een paar maanden geleden een hele rits van 5 rollen kauwgom. Moesten een soort van plakbandrollen voorstellen ofzo. Nou ben ik al anti-kauwgom, zeker voor kinderen, maar de hoeveelheid stond me ook niet aan. Waarom moet dat zo'n hele rits zijn van 1,50 per sliert?

    Bovendien kauwgom blijft zo lang in dat mondje rondhangen, kan nooit goed voor het gebit zijn.

    Dus in die zin vind ik wel dat leerkrachten de ouders er na het feestje apart op aan mogen spreken als een traktatie echt niet door de beugel kan.

    Wat betreft traktaties van school uit, ik zit in verschillende werkgroepjes (sint, kerst, etc.) en dan proberen we ook om het niet te gortig te maken. Zo mochten de kinderen (in aansluiting op het sinterklaasjournaal) afgelopen winter 2x hun schoen zetten. Dan stoppen we er niet 2x snoep in. De ene keer kregen ze een klein uitdeelzakje kruidnootjes, de keer erna kregen ze allemaal een mandarijn.

    Vorig jaar met carnaval hadden we een uitschieter omdat ze cakejes mochten versieren, maar zo'n uitschieter mag dan ook wel een keertje als je er als werkgroep altijd rekening mee houdt dat het traktaties zijn die door de beugel kunnen.

    Morgenochtend is het paasontbijt op school. Normaal zorgt de school voor iets maar dit keer is besloten dat de ouders zelf ontbijt meegeven op een bordje. Drinken wordt door school verzorgd.

    Leuk initiatief en dan heb je ook meteen alles rondom allergieën onderschept, maar ook deze constructie kan tricky zijn. De ene ouder maakt er meer werk van dan de andere ouder. Zullen zat kinderen zijn van wie de ouders het vergeten zijn en die thuis al ontbeten hebben. Of kinderen die gewoon een zakje met 2 bruine boterhammen met kaas mee krijgen bijv.

    Dus ik ben benieuwd hoe de reacties van de leerkrachten na morgen zijn op dat idee van het paasontbijt. Ik zat niet in de werkgroep, anders had ik mijn twijfels sowieso geuit.

    Dus ja in bepaalde gevallen vind ik wel dat school vinger aan de pols mag houden en in mag grijpen, maar verder vind ik het ook de verantwoordelijkheid van de ouders om na te denken.

    Edited by - Sje on 4-4-2012
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-04-2012 4:09
    Zelf vind ik chips of snoep bij een traktatie geen probleem. Wel vind ik het raar als in de schoolgids staat dat er gezond getrakteerd moet worden en juist de school zelf zich daar niet aan houd met bijvoorbeeld de traktatie bij de verjaardag van de juf of zoals laatst dat mijn dochter tijdens een creatieve middag een snoepboeketje mocht maken (met wel 30 snoepjes aan sateprikkers!).

    Hier eten ze thuis maar nemen wel wat mee om te eten rond 10 uur. Dan gaan er allerlei soorten "school'-koekjes mee in de trommel, maar ik geef nooit snoep mee. Vind snoep iets voor thuis of voor een traktatie.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-04-2012 5:32
    Dat vind ik ook raar zo'n snoep-boeketje!  Als school gezonde traktaties wenst, moeten ze ook zelf het goede voorbeeld geven.

    Hier hebben ze 's ochtends overigens ook een fruitpauze. Ze krijgen meestal een stukje banaan (in de schil) en een paar partjes appel mee. Met een beker ranja erbij.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-06-2012 7:58
    Ik weet niet goed wat ik ervan moet vinden. Bij ons ook het verzoek voor gezonde traktaties en dat vind ik prima. Als mensen voor ongezond kiezen, vind ik het niet erg, maar stiekem kan ik er wel een beetje van balen. Onze jongste heeft namelijk slechte tanden en snoepen beperk ik liever. Maar ik begrijp ook wel dat mensen graag iets lekkers willen trakteren. 

    De schoolfeestjes verbazen me wel eens. Elk feestje gaat gepaard met eten. En dan best flinke hoeveelheden in mijn ogen. Gisteren paasmaaltijd. Iedereen moest zelf brood meenemen en school zou zorgen voor een ei, matze en wat lekkers. Persoonlijk vind ik een ei en matze al genoeg, maar ik zal een zeur zijn. Ze kwamen dus al snoepend de school uit met in mijn ogen een flinke hoeveelheid chocola. Op zo'n moment denk ik dus direct aan die tandjes...

    Nu kan ik op zich nog leven met een feestje als uitzondering, maar er zijn zo veel feestjes, afsluitingen van projectweken, meester-/juffendag, etc. Tel daar de feestjes thuis, bij sport, in de familie en bij vriendjes en vriendinnetjes bij op dan blijkt dat ze flinke hoeveelheden snoep en ander lekkers verorberen. Zeker aangezien mijn kinderen geen rem kennen als het om eten gaat.

    Ik vind het leuk voor ze hoor, maar het voelt wel wat dubbel. 
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-06-2012 3:15
    Kan me het dubbele gevoel goed voorstellen hoor. Nou zijn hier vanuit school zelf niet zoveel feestjes: sint, kerst, carnaval en pasen.

    En verder wisselen sportdag en schoolreisje elkaar per jaar af.

    De juffen en meesters vieren hun verjaardag niet apart. Dus als een kind 2 parttime juffen heeft, dan vieren die juffen dat samen. Dus dat scheelt ook alweer een feestje.
    hakunamatata
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-22-2012 2:29
    Ik  zag hier laatst een stuk over op het nieuws. Dat er vroeger gewoon werd ontbeten en dat er dan op school enkel geluncht werd. Geen sprake van tussendoortjes. Ze lieten zien hoeveel calorieen er wel niet in die tussendoortjes zitten en ook dat hier een deel van het probleem van overgewicht ligt. Ik probeer mijn kinderen zoveel mogelijk gezonds mee te geven, maar dit gaat natuurlijk niet altijd. Ik blijf het zelf een lastig onderwerp vinden. Maar mijn regel is tot nu toe geweest 4x per week een gezonde snack en dan 1 dag in de week iets 'ongezonds' maargoed mijn oudste gaat nu naar de middelbare dus dat wordt lastig controleren...
    U bent niet gemachtigd om te reageren.