Logeren en oppas: Welke opvoedingsregels?
Laatste Bericht 03-31-2012 2:20 door Sje. 27 Reacties.
Printer Vriendelijk
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 212 > >>
AuteurBerichten
Peter P
New Member
New Member
Posts:


--
03-02-2012 6:43
  Zoals sommigen van jullie weten, hebben wij regelmatig de kinderen van mijn broer (4 en 6 inmiddels) een paar dagen te logeren. Dat betekent natuurlijk dat we ze ontzettend verwennen... ;-))

  Maar er is wel een discussie ontstaan tussen mij en mijn broer: hij vindt dat zijn opvoedingsregels gelden, ook als de kinderen bij ons zijn, en wij vinden dat onze regels gelden als de kinderen bij ons zijn... Wat vinden jullie

  Edited by - Peter P on 3-3-2012
  Sje
  Posts:75548


  --
  03-02-2012 8:03
  Ik vind dat basisregels wat betreft opvoeden zoals je broer en schoonzus ze hebben, ook op logeeradressen moeten gelden.

  Maar dan hebben we het ook echt over de basis (eten met je mond dicht, wachten met beginnen te eten tot iedereen opgeschept heeft, normen, waarden, fatsoensregels, nou ja, je weet wel wat voor basisregels ik bedoel).

  Huisregels kunnen wel verschillen. Mogen ze thuis niet op de bedden springen en bij jullie mag dat wel, dan vind ik dat jullie regels mogen gelden, zolang het niet gevaarlijk is. Kijk, als zo'n bed vlakbij een kast met scherpe randen staat, dan is het een ander verhaal natuurlijk. Maar goed, ook nu weet je vast wel hoe ik het bedoel.

  Als zij als huisregel hebben dat die kinderen per middag 1x een snoepje mogen en van jullie mogen ze een uurtje later ook nog wel een koekje, dan vind ik dat dat bij het logeren mag horen. Logeren hoort nou eenmaal feest te zijn en dan vind ik het prima als onze kinderen op hun logeeradres wat extra in de watten gelegd worden. Tenzij er natuurlijk sprake van is dat als die kinderen te veel snoep en koek krijgen, ze slecht slapen doordat ze te hyperdepieper zijn. Dan vind ik dat de ouders aan mogen geven dat ze liever niet hebben dat ze teveel zoetigheid krijgen. Maar goed, dat los je dan weer op met een gezellig ongezond zakje chips. ;-)

  Samenvattend: huisregels kunnen verschillen en ik ken jou goed genoeg, dat weet jij zelf ook wel te doseren waar je dan af kunt wijken van de huisregels die die kinderen gewend zijn.

  Basis-opvoedkundige regels vind ik, moeten zoveel mogelijk in dezelfde lijn liggen als de ouders in gedachten hebben met hun kinderen. Anders lopen de ouders de kans dat de kinderen na zo'n logeerpartij weer even strakker aan de teugels getrokken moeten worden. Veel kinderen snappen de verschillen tussen thuis en logeeradres wel, maar sommige kinderen maken er misbruik van en zouden thuis een poos onhandelbaar kunnen zijn.

  Onze meiden zijn al heel hun leven elke week een dag bij mijn ouders. En mijn ouders hebben destijds zelf al gezegd: de basis-opvoedkundige regels houden we aan zoals de ouders het willen en de huisregels kunnen makkelijk anders zijn, want we zijn nou eenmaal opa en oma.
  Sje
  Posts:75548


  --
  03-02-2012 8:05
  Ik zou overigens de titel aanpassen. Het gaat hier namelijk niet alleen over logeren maar ook als ze een dagje bij jullie zouden zijn of al zijn ze maar een uurtje bij jullie. Logeren kan overal over gaan (ook heimwee bijv.), het is te algemeen, terwijl het eigenlijk een specifieke kwestie is die je aankaart.

  Ik zou er eerder zoiets van maken als "verschil opvoedregels thuis en bij oppas" ofzo.
  Lianne
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  03-02-2012 8:12
  Ik ben het wel eens hoor S, maar ik vraag me af in hoeverre kunnen kinderen (van die leeftijd) onderscheid maken tussen basisregels en huisregels?
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  03-02-2012 8:21
  Kinderen weten prima te onderscheiden dat ergens anders zoals bijvoorbeeld bij opa en oma andere regels gelden dan thuis. Al kan het nooit kwaad dat ouders nog eens benadrukken dat bepaalde dingen thuis niet mogen/kunnen terwijl ze bij opa en oma wel toegestaan zijn.

  Hier worden ze bij opa en oma bijvoorbeeld ook flink verwend en mogen ze plakjes vleeswaren eten voordat de warme maaltijd op tafel komt. Thuis is dat absoluut niet aan de orde. Ze weten heel goed dat oma dat wel goed vind en dat ze er thuis echt niet om hoeven te vragen. En zo zijn er nog meer dingen.

  Je kunt nooit alles precies hetzelfde hanteren als thuis, maar inderdaad bepaalde basisregels lijkt me wel logisch.
  Sje
  Posts:75548


  --
  03-02-2012 8:25
  @lianne, omdat erbij gezegd wordt dat het thuis anders is dan op oppasadres.

  Voorbeeld: vorige week logeerde het vriendinnetje van de KKD hier. Ik vroeg of ze ook melk bij het avondeten wilde en toen zei ze "ik mag 's avonds niks drinken bij het eten". (Waarschijnlijk omdat ze anders niks meer zou eten met een klotsvolle maag). En toen zei ik "maar je bent nu in ons hotel en daar mag je lekker kiezen want het is feest!". Kind blij dat ze lekker melk mocht drinken bij het eten. Kan mij het schelen dat ze dan niet goed eet, het was feest en ze kwam lekker niks tekort want 's avonds kregen ze nog lekker chipjes. Voor die ene dag maakt dat niet uit.

  En verder voelen onze meiden het om de een of andere manier aan wat het verschil is tussen opvoedkundig en huisregels. Geen idee. Ze zijn veel slimmer dan je denkt!

  Ander voorbeeld: op weg naar school is er een blok huizen met voortuintjes die van die hele lage muurtjes hebben. Veel kinderen lopen daar overheen en mijn kinderen mogen dat niet. Dat is de tuin van andere mensen! Ik zou het ook bloed-irritant vinden al daar 2x per dag hordes kinderen overheen liepen als het mijn voortuin was.

  Dus als ze dan vroegen "Waarom mag dat kindje het dan wel?", dan zei ik "Omdat die een andere mama heeft en elke mama heeft haar eigen idee daarover". Klaar! En duidelijk is het verschil!

  Edited by - Sje on 2-3-2012
  Sje
  Posts:75548


  --
  03-02-2012 8:34
  Pepo, je hoeft niet te antwoorden hoor, maar kun je een voorbeeld geven van waarover jij en je broer bijv. van mening verschillen? Welke opvoedkundige regel? Of welke huisregel?
  Lianne
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  03-02-2012 10:12
  @Karin en Sje: Duidelijk! Ik moet het natuurlijk nog uit ervaring leren :-)
  Sje
  Posts:75548


  --
  03-02-2012 10:24
  Die ervaring komt vanzelf! Haha!
  Peter P
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  03-03-2012 11:49
  Druk hier, dus nu pas tijd voor een eerste reactie.

  Waar het om gaat is bijv. snoepen, opruimen, knuffels mee naar bed... Mijn broer is streng en vindt eigenlijk dat wij dat ook zouden moeten zijn, wij zijn  wat losser, niet in de basisregels, maar inderdaad, logeren is feest, en dan mogen ze dus kiezen wat er wordt gegeten, wat later naar bed, leuke spelletjes spelen, noem maar op. 

  En als ze daardoor thuis even minder handelbaar zijn, is dat de prijs die de ouders voor een paar dagen rust moeten betalen. ;-) Maar de praktijk is dat kinderen inderdaad heel goed zien dat regels  thuis anders kunnen zijn dan bij oppas / logeeradres. 
  Sje
  Posts:75548


  --
  03-03-2012 1:22
  Als het inderdaad gaat om wat meer snoepen, niet mee hoeven opruimen etc. dan vind ik dat je daar bij een logeerpartij losjes mee om mag gaan.

  Die kleine moppen snappen echt het verschil wel waarom dat bij jullie wel mag en ze er thuis strenger op zijn.

  Ik bemoei me als ze gaan logeren nooit met hoeveel ze daar verwend worden, op welk vlak dan ook. Lekker ervan laten genieten dat het allemaal even wat losser mag ipv in het keurslijf van thuis. 
  Miriam
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:3535


  --
  03-03-2012 1:46
  Ik heb dan toch een andere mening. Mijn kinderen moeten zich houden aan de regels van het gezin waar ze op dat moment zijn. Zo leren ze dat overal andere regels gelden. En kinderen die hier komen, houden zich aan onze regels. 

  Onze kinderen drinken bijvoorbeeld thuis 's middags 1 keer iets met een tussendoortje erbij. Als ze ergens anders zijn waar het gebruikelijk is dat er op vraag wat wordt gegeven dan geldt die regel. Ze zullen er ongetwijfeld misbruik van maken ;-) 
  Sje
  Posts:75548


  --
  03-03-2012 2:04
  Ja maar dan gaat het inderdaad over huisregels, gewoonten, etc. Daar mag van mij ook van afgeweken worden als ze op een ander zijn.

  Maar als het echt om bepaalde opvoedkundige regels gaat waar jij echt niet achter staat, zou je je kinderen daarin mee laten gaan als ze ergens anders logeren?

  Even een extreem voorbeeld om aan te geven wat ik bedoel: stel dat het de kinderen op het andere adres toegestaan is om de middelvinger naar elkaar en hun ouders op te steken en die ouders laten dat maar gebeuren, vind je dan dat jouw kinderen dat ook mogen doen omdat het toevallig de gang van zaken in dat huis is?

  Waarschijnlijk is het tegen dovemansoren gezegd als je het bij de betreffende ouders aan zou kaarten, maar ik zou het toch in elk geval tegen mijn kinderen zeggen dat ik dan niet zou willen dat ze meedoen aan die fratsen.

  Edited by - Sje on 3-3-2012
  Miriam
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:3535


  --
  03-03-2012 5:03
  Ik zou achteraf aan de kinderen uitleggen dat wij dat asociaal gedrag vinden en verwachten dat ze dat niet doen. Ik vraag me trouwens af of we mensen met zulke gebruiken kennen ;-).

  Toevallig zei oudste laatst in zijn spel het woord k-kind. Bij navraag bleek dat vriendje L hem wel eens zo noemt. Dat werd dus ook een stevig gesprek over woorden die je wel en niet hoort te gebruiken. En als L dat wel doet? Dan moet hij dat maar met zijn moeder uitvechten.

  Wat ik bedoel is dat ik wil dat onze kinderen zélf leren nadenken over gewenst en ongewenst gedrag. Nu zijn ze nog jong en zullen ze bijsturing nodig hebben, maar over een paar jaar zullen ze echt wel begrijpen dat bepaald gedrag in bepaalde gezinnen niet volgens onze normen is.  
  Sje
  Posts:75548


  --
  03-03-2012 5:26


  citaat:
  Miriam wrote:
  Ik vraag me trouwens af of we mensen met zulke gebruiken kennen ;-).


  Daarom schreef ik ook dat het een extreem voorbeeld was. Mensen met zulke gewoonten zouden wij niet eens in onze vrienden- en kennissenkring hebben. En als ze in de familie zaten, dan gingen onze kinderen daar echt niet logeren. ;-)

  Het is inderdaad goed om kinderen zelf te laten ervaren dat regels op verschillende plaatsen anders kunnen zijn en dat ze zelf leren op welke momenten ze zich op een bepaalde manier moeten gedragen. Dat ze zelf leren hoe het zit met normen, waarden en fatsoensregels.

  Je zou met deze leeftijd denken: dat snappen ze nog niet, maar juist op deze leeftijd voelen ze het feilloos aan, net zoals ze spanningen bij hun ouders aanvoelen en net zoals ze bij tweetalig opvoeden precies weten welke woorden in elke taal thuishoren.
  Anja1966
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  03-15-2012 12:34
  Ik ben het er helemaal mee eens: natuurlijk gelden er normale regels, maar zolang het logeren alleen voor de lol is, gelden jouw regels. Het wordt een beetje anders als het structureel wordt, maar zelfs dan zijn er verschillen, net als bij Sje, waar opa en oma de kinderen een dag in de week hebben.

  Natuurlijk kan je afspraken maken, bijvoorbeeld als de kinderen net voor ze opgehaald worden, bij de oppas nog iets te snoepen krijgen en dan thuis niet meer eten. Daar mag je als ouder iets van zeggen. Maar verder 'moet' logeren toch vooral leuk zijn en verwennen hoort daar toch ook een beetje bij?

   Ik denk dat jullie dat prima doen, Pepo. 

  Edited by - Anja1966 on 15-3-2012
  Peter P
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  03-25-2012 9:03
  Precies. We merken ook dat we bij wandelen andere regels hebben, hier mogen ze struinen, bij broer moeten ze netjes op het pad blijven (hier natuurlijk ook waar je niet van het pad mag). En hij is inm mijn ogen overdreven voorzichtig met boonpjesd klimmen, van de duinen afrollen, rennen in los zand, noem maar op.

  En ja, als ze bij ons logeren vallen ze weleens, hebben een gat in hun broek of zelfs knie, maar ze hebben ook genoten en ik denk dat het heel gezond is.

   Afgelopen logeerpartij in de Drunense Duinen: jongste mag eerst voorop, en zelf weten waarheen hij loopt. De rest moet er verplicht achteraan. Na enige tijd wisselen: tweede voorop. Na anderhalf uur met kompas de weg terug moeten zoeken. Dat zou broer dus nooit doen of goedvinden, ik heb me ongelooflijk vermaakt, en de kinderen ook volgens mij. 
  Sje
  Posts:75548


  --
  03-25-2012 9:57
  Ik vind inderdaad ook dat dat moet kunnen met een logeerpartij! Leuk toch?! Dit herinneren ze zich nog steeds als ze volwassen zijn!

  En wat kan het jouw broer nou schelen dat jullie huis daarna vol met zand ligt wat in die kleertjes achtergebleven is?!
  Peter P
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  03-26-2012 10:06
  Dat kan hem niks schelen. Hij maakt zich zorgen over wat er kan gebeuren...
  Sje
  Posts:75548


  --
  03-26-2012 10:26
  Ja maar zelfs in de meest veilige situaties kan er iets gebeuren. Je kunt dat toch niet altijd voor zijn. Een kind kan ook lekker zitten knutselen en zo op de stoel zitten wiebelen dat het eraf klettert. En dan hoeft het maar verkeerd terecht te komen en het zit 6 weken met de arm in het gips.
  U bent niet gemachtigd om te reageren.
  Pagina 1 van 212 > >>