Straffen
Laatste Bericht 10-28-2011 2:03 door Sje. 2 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
10-28-2011 11:34
    Ik ben gewoon even heel benieuwd hoe jullie denken over straffen. Zelf geloof ik niet in zware straffen voor peuters en kleuters. Wij hanteren liever een beloningssysteem. We hebben wel een strafplek, namelijk de trap, waar ze even kunnen afkoelen als het uit de hand loopt. 

    Nou hoor ik ook wel mensen over straffen als een tik (ok, ik heb ook wel eens een tikje op de billen of handen gegeven in het verleden) of onder de koude kraan zetten. Wat vinden jullie van deze maatregelen?
    Marjannn
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-28-2011 12:49
    Ik hoorde laatst ook iemand die mij adviseerde om mijn dochter onder de koude kraan te zetten als ze vervelend is. "Dan leren ze het wel", vond zij. Ik vind het een absurde straf, snap niet hoe het in iemands hoofd opkomt om dat te doen. Een tik vind ik ook niet kunnen, maar als het een keertje voorkomt, dan vind ik dat je je daar niet te schuldig over moet voelen. Het is gebeurd, wij zijn ook maar mensen en soms is ons geduld even op. Als het maar niet regelmatig gebeurt.

    Ik ben voorstander van een positieve opvoeding. Ik denk dat je veel kun bereiken als je het goede van je kind benadrukt. Dat is soms best lastig, want bij negatief gedrag word je natuurlijk direct getriggerd om te reageren, dat heb je bij gewenst gedrag niet.

     Ik ben niet tegen straffen, in bepaalde situaties denk ik dat het nodig is om te straffen. Ik ben heel strikt als er een regel in huis wordt overtreden. Ik heb niet zoveel regels, maar de regels die er zijn moeten gehandhaafd worden, anders volgt er een consequentie. Vrij snel ook, want ik ben niet iemand die eindeloos loopt te waarschuwen. Nu ik erover nadenk, merk ik pas dat ik eigenlijk nooit echt hoef te straffen. Waarschuwen moet ik wel regelmatig, maar ze luistert hier naar, zodat straffen niet nodig is. In de periode dat ze ontdekte dat ze anderen kon bijten, hebben we haar wel een paar keer onder de trap gezet, dat was dan haar strafplekje. Verder sluiten de sancties eigenlijk allemaal gewoon aan op de situatie die zich op dat moment voordeed. Als ze zonder onze goedkeuring de televisie aandoet, is de sanctie dat de tv weer uitgaat. En als ze een koekje uit de kast pakt zonder te vragen, moet ze die weer terugleggen in de la. Meer 'straf' krijgt ze op dat moment ook niet, de tv weer uitzetten of het koekje terugleggen vindt ze al vervelend genoeg, dus daar nog een straf bovenop leggen is niet nodig bij haar.

     

    Edited by - Sje on 28-10-2011
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-28-2011 2:03
    Koude kraan vind ik geen optie.

    Tik op de vingers deed ik als ik in uiterste nood echt niet tot ze door kon dringen en het koude-kraan-effect wel wilde kunnen bereiken.

    Verder ben ik meer een voorstander van belonen bij goed gedrag en van koekje-eigen-deeg.

    Voorbeeld: soms kan ik tig keer iets zeggen en lijken ze net te doen of ik er niet ben. Dan negeren ze me (bewust of onbewust). Dan ga ik hetzelfde doen. Dus als ze dan tegen me praten, doe ik net of ik ze niet hoor. Dat kan ik makkelijk een uur volhouden. Drijf ik ze mee tot wanhoop.

    Daarna vraag ik ze hoe dat was toen ik net deed of ik ze niet hoorde. Vinden ze dan heel vervelend.

    Kijk, ik kan wel in woorden uitleggen hoe vervelend het is als je genegeerd wordt, maar dat begrijpen ze toch niet. Dan kunnen ze het beter maar zelf meemaken vind ik want dan snappen ze veel beter hoe vervelend het is.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.