Voedingsschema 6 (1/2) maanden
Laatste Bericht 08-10-2011 8:32 door Sje. 21 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 212 > >>
AuteurBerichten
Lianne
New Member
New Member
Posts:


--
08-04-2011 12:39
    Her en der lees ik wat rond over wat de andere baby's in Nederland voor voedingsschema hebben. Ik ben eens benieuwd of jullie wat aan ons 'schema' zouden veranderen, want ik lees veel dat er maar 3 flessen en tussendoortjes gegeven worden?

    Hij doet het hartstikke goedop onderstaand schemagoed hoor.

    7.30uur fles 180 + 6 scheppen.

    (8.45 tot 10.00 slapen)

    10.00uur verse fruithap (125 150 gram)

    11.45uur kwart sneetje brood (zonder korstje) met wat boter, daar gelijk achteraan fles 150 + 5 scheppen.

    (12.30 - 15.00 slapen)

    15.00/15.30uur fles 180 + 6 scheppen

    16.30/17.00uur verse groentehap (125 150 gram)

    (17.30 - 19.00 slapen)

    19.00/20.00 fles 180 + 6 scheppen

    Door zijn flessen krijgt hij 3 tot 4 schepjes nutriton om te verdikken. Dit doe ik ook bij fruit wat na pureren erg dun is (druif, meloen). Anders komt het er vrij makkelijk uit.
    Nu vraag ik me ook af, tot wanneer kan ik dat verdikken blijven doen. Ooit moet hij toch vloeibare stoffen zo kunnen verdragen zonder dat het gemakkelijk terug komt?

    Edited by - Lianne on 4-8-2011
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-04-2011 1:43
    Zie hier ook wat schema's waar je mogelijk wat aan hebt.

    Volgens mij is het een prima schema. Hij mag zelfs meer brood 's middags hoor (rond 7 maanden mag dat gewoon). En gewoon met korst als-ie dat brood normaal goed kan verwerken. Hier kregen ze vanaf het begin ook het korstje in stukjes en dat ging goed.

    Wat betreft dat teruggeven van mondjes voeding, het kan tot een jaar duren voordat dat over is. Onze jongste was een spuugbaby. Die had de hele dag door slabbetjes om. 6-7 kletsnatte slabjes op een dag!

    En bij 4 maanden was het van de een op de andere dag over! Spuugde ze alleen nog maar heel af en toe een mondje terug.

    Dus het kan zomaar ineens over zijn met dat spugen.

    Edited by - Sje on 4-8-2011
    Lianne
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-04-2011 2:46
    @Sje: Ik ben deze week pas echt begonnen met dat brood. Hij is echt nog aan het oefenen. Vanmiddag verslikte hij zich nog hevig in een iniminie 'dobbelsteentje' brood.

    Maar ik ga het inderdaad wel uitbouwen t.z.t.

    Bedankt voor het antwoord over het spugen!

    Nog een andere vraag. Ik lees ook veel over bordjes pap geven. Is dat beter dan 4 flessen aanbieden?

    Ik ben nu trouwens sinds 2 dagen bezig met een tuitbeker met een beetje diksap na zijn groente. Gister lurkte hij al aardig! En driftig proberen zelf bij de 'oren' vast te houden en te sturen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-04-2011 4:13
    Eten van een lepeltje is sowieso altijd beter dan uit een fles of tuitbeker. Hoe sneller hij van fles en tuitbeker af is (ik heb niet eens ooit tuitbekers aangeboden aan onze meiden!) hoe beter voor mondmotoriek en spraakontwikkeling.

    Niet dat-ie dan sneller gaat praten maar wel dat-ie beter gaat praten.

    Dus zodra hij pap krijgt, gewoon die pap "fruit- of groentehapdik" maken en naar binnen lepelen. Zit er net zo snel in als vanuit een fles.

    En zeker als je pap 's ochtends geeft is dat niet altijd leuk en handig, want het is veel makkelijker, zeker als je haast hebt om die kleine mop een fles in de handen te geven, maar als je de moeite wilt nemen om pap uit een schaaltje te geven is dat wel beter.

    Wat drinken betreft, wordt aangeraden om vanaf 7 maanden te gaan oefenen met drinken uit een gewone beker. Dat is niet echt heel handig en best wel survival, maar je hebt van Difrax speciale oefenbekers. Gewoon te koop bij de uitgebreidere drogist en anders bij de babyspeciaalzaak. Zie hier voorbeeld.

    Bij die bekers is het gedeelte wat aan het mondje gezet moet worden (dus op de foto links) langer dan de rand daar tegenover, zodat je niet zo'n moeite hoeft te doen om in de beker te kijken hoever het vocht al bij het mondje van de kleine man is.

    Om extra bekertjes te hebben, heb ik destijds bij Ikea transparante plastic bekertjes gekocht waardoor ik ook goed zicht had op hoe snel het vocht naar het mondje ging.

    Nooit een glas gebruiken bij zo'n kleintje. Mijn zus heeft in de peutertijd ooit eens op zo'n rand van een glas gebeten tijdens het drinken en die had een stuk glas in haar mond! Dus nooit glas gebruiken bij die hele kleintjes.

    Edited by - Sje on 4-8-2011
    Lianne
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-04-2011 5:15
    En wanneer maak je pap van een fles? En geef je dan om te beginnen 1 fles als pap en hoe bouw je dat uit?

    Met 7 maanden al uit zo'n beker joh?! En met hoeveel maanden drinken ze daar zelf uit dan?
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-04-2011 5:21
    Gewoon geen pap maken van een fles. Ik maakt de pap wel in een fles om dat dat zo lekker te schudden was, maar daarna goot ik het in een schaaltje. En dan lepelen. Voor iedereen is het verschillend wanneer een kindje pap krijgt, maar ik vind het persoonlijk een ontbijtding. Veel mensen geven pap voor het naar bed gaan, maar lijkt me stug dat dat lekker ligt met zo'n vol maagje. Ik heb het ze hier dus altijd alleen maar als ontbijt gegeven.

    Of als ze ziek waren kregen ze ook weleens pap 's middags in plaats van een boterham. Dan hadden ze meteen hun vocht weer aangevuld.

    Hangt helemaal van de KV af hoe snel hij zelf die beker vasthoudt bij het drinken. Dat kan wel een aantal maanden duren hoor voordat-ie dat goed door heeft zonder te lekken.

    Er wordt ook weleens geadviseerd om een kindje in bad te laten oefenen met drinken uit een beker. Dan geeft het niet als het aan alle kanten lekt. Wel gewoon water in de beker doen natuurlijk.

    Edited by - Sje on 4-8-2011
    Lianne
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-04-2011 6:04
    Ja ik doe dat dan ook op een bordje, maar ik bedoelde je vervangt toch een flesvoeding voor een papvoeding om het zo te zeggen.

    Is en blijft dat er altijd maar 1 op een dag of worden dat er meer?

    En wat betreft dat drinken uit een gewone beker, dank voor de tip! Hij kan nu nog niet eens zelfstandig zitten, dus dan ga ik nog niet oefenen, maar ik zal er wel vroeg mee beginnen nu ik dit weet. Dus voorlopig zijn sapje/watertje wel uit een tuitbeker.

    Heb je toevallig nog tips voor brood eten? Ik maak er kleine stukjes van zoals ik al schreef, maar hij kauwt nog niet echt en zuigt het naar mijn idee meer richting zijn keel. Soms zit er wat 'vastgeplakt' tegen zijn gehemelte en af en toe verslikt/kokt hij. 
    Spaansbenauwd krijg ik het daarvan!

     

     

    Edited by - Lianne on 4-8-2011
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-04-2011 6:41
    Ik heb de ochtendvoeding vervangen door een bordje pap.

    Niet echt aan te raden om meer pap op een dag te geven. 1x is voldoende. Zoals ik al zei, eigenlijk is het een ontbijtding. En zelf ontbijten we ook niet meerdere keren op een dag. ;-))

    Als hij nog niet zelfstandig zit heeft het inderdaad niet veel zin om te gaan oefenen. Gewoon wachten tot-ie goed zelfstandig zit en dan beginnen.

    Als je dat brood wat smeuïger wilt maken, kun je het in een beetje opvolgmelk dopen voordat je het in zijn mondje stopt. En, voordat je hem daarna weer in zijn bed legt even met je pink langs zijn verhemelte. Veel kindjes hebben vooral in die beginperiode de neiging om alles in dat verhemelte te stoppen, en als dat loskomt tijdens het slapen, kan dat levensgevaarlijk zijn.

    Dus voorlopig na elke boterham-maaltijd even dat verhemelte checken.

    Dat soppen in opvolgmelk moet je niet te lang mee doorgaan want straks eet-ie op z'n 18e zijn brood nog zo. Gewoon elke week even proberen of-ie het inmiddels makkelijker kan eten zonder dat soppen en als dat goed gaat, dan niet meer in die opvolgmelk dopen.
    Lianne
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-04-2011 8:00
    We gaan hier 's morgens ook maar eens beginnen met pap. Maar weet je waar ik niks van snap.
    Op de verpakking staat bijv. opvolgmelk verwarmen en daarna x aantal scheppen rijstebloem erbij.

    Echter krijg ik hem daar niet dik mee hoor. Dan is het nog steeds waterig en niet te doen vanaf een lepeltje. Eerst de aanbevolen scheppen erbij en dan pas opwarmen geef een veel beter resultaat, lekkere dikke pap.

    Maar doe ik iets grandioos verkeerd of moet het gewoon zo dun zijn?

    Bedankt voor de 'sop' tip. Kan ik ook nog eens proberen. Ik las ergens anders ook om eens te proberen het in zijn wang te stoppen, zodat hij eerder geneigd is te kauwen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-04-2011 11:01
    Waarom gebruik je nog rijstebloem? Hij mag al gewone Bambix met granen. Ontbijtpap heet dat nu geloof ik (zie je wel dat pap een ontbijtding is!!! ;-))). Zie hier.  In die link staat ook dat mondmotoriek-verhaal en pap uit een schaaltje.

    Ik deed dan geloof ik iets van 6-7 lepels in 210cc opvolgmelk.
    Lianne
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-05-2011 9:01
    Ik had hier nog rijstebloem staan en van de buurvrouw had ik Aavondpapje gehad die hoefde de buurjongen niet. Als ik van beide de aanbevolen scheppen erin doe, dan blijft het gewoon waterig.

    Als deze pakken leeg zijn, dan zal ik die Ontbijtpap gaan kopen, misschien is het daarmee niet. Maar ik vermoed eigenlijk van wel, want het 'moet' uit een fles te krijgen zijn, dus dan is vrij waterig.
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-05-2011 9:08
    Als je het uit een fles geeft, moet het niet heel erg dik zijn inderdaad, maar toch kan het best dik aangemaakt worden hoor voor de fles.

    Als je het per se uit een fles wilt geven en je wilt niet al te waterige pap geven, dan kun je hem gewoon dik aanmaken, papspeen op de fles (zo'n 1,2,3-speen) en tussendoor steeds even de fles terugpakken en schudden. Ideaal is het niet en de kleine man zal ook protesteren dat-ie elke keer zijn fles af moet geven.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-06-2011 9:54
    Ik herken dat wel dat het vrij waterig bleef. Ik heb volgens mij maar weinig echt de papfles gegeven.
    Lianne
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-06-2011 8:45
    Ik geef het niet de fles, gewoon van een bordje. Ik doe er nu gewoon 2 schepjes nutriton doorheen en dan wordt ie toch best dik. Opgelost :-)
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-06-2011 9:19
    En dan is het er zo in getjoept he?! Of doet de KV er alsnog lang over als hij het met een lepeltje krijgt?
    Lianne
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-06-2011 10:13
    Langer dan met de fles, maar niet vervelend. Ik moet natuurlijk nog even zien hoe dat op werkdagen gaat zijn, als ik hem om kwart voor 8 fris en fruitig in de buggy moet hebben zitten en zelf ook fris en fruitig moet zijn zodat ik op tijd op het werk ben.

    Nu heb ik lekker de tijd om het naar binnen te lepelen
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-06-2011 11:01
    Tuurlijk, zoals ik eerder al schreef, soms is een fles gewoon even sneller en handiger, zeker in zo'n ochtendspits.

    Maar ik vond het altijd wel gezellig zo met z'n tweetjes beneden, nog half slaperig, lekker bordje pap naar binnen lepelen. En daarna nog lekker naar boven om te knuffeln in het grote bed. Knus hoor!
    Lianne
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-10-2011 12:54
    Sinds ik, sinds zondag, 's morgens een bordje pap geef(180water + 6 scheppen voeding + bambix) pakt de KV zijn fles van 12 uur niet meer? Soms een beetje, soms begint ie er niet eens aan.

    Zijn fruithap om 10 uur gaat er gewoon in.

    Ik zit te denken om zijn fruithap een uurtje na zijn pap te geven. Dus zo tussen 7 en half 8 pap en dan rond half 9 zijn fruithap, met daarop dan de hoop dat hij dan zo onderhand om half 12/12 uur wel honger heeft. Of zou dit te kort op elkaar zijn?

    En als hij dan om 10 uur uit bed komt, moet ik hem dan nog iets geven? Of maar gewoon lekker wachten tot half 12/12 uur?

    Edited by - Lianne on 10-8-2011
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    08-10-2011 1:07
    Nee hoor, prima plan. Zo deed ik het ook altijd.
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-10-2011 1:59
    Ik vind het ook een prima uitprobeersel zo!

    Kan ook zijn dat-ie wel meer brood zou willen tussen de middag. Dus dat is wel uit te proberen of er meer brood in gaat. Kan zijn dat-ie daar gewoon aan toe is: meer vast voedsel! En dat-ie zelf bezig is die flessen melk af te bouwen.

    Je zou ook kunnen kijken of-ie de melk wel uit een gewoon bekertje wil proberen 's middags na zijn brood.

    Edited by - Sje on 10-8-2011
    U bent niet gemachtigd om te reageren.
    Pagina 1 van 212 > >>