Hulp op school
Laatste Bericht 09-12-2010 10:01 door Louise. 21 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 212 > >>
AuteurBerichten
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
09-10-2010 8:40
    Oudste zit nog maar net op school, maar het is me nu al duidelijk dat je ook als ouder je dagen aardig kunt opvullen met schoolactiviteiten. Zo heb ik mij vol enthousiasme aangemeld als computermoeder voor de kleutertjes. Wat doen jullie allemaal op school? En voel je je bezwaard als je nee zegt als je hulp wordt gevraagd?
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-10-2010 11:36
    Ik help zoveel mogelijk op school. Nou heb ik de luxe dat ik er destijds voor gekozen heb om thuisblijfmoeder te zijn en dan is het natuurlijk vrij makkelijk om bij zo ongeveer elke activiteit te helpen.

    Ik ben er dus eigenlijk altijd bij als er chauffeurs nodig zijn voor uitstapjes, ook bij knutselactiviteiten in de klas (meestal rond sint, kerst, pasen etc.) ben ik erbij. Verder sta ik zo ongeveer vooraan als er bijv. een kraamcadeau georganiseerd moet worden voor een leerkracht die een baby gekregen heeft.

    Als er bij beide meiden tegelijk hulp nodig is in de klas dan is het kiezen geblazen maar dat is tot nu toe nog niet voorgekomen.

    Verder heb ik vorig jaar in groep 3 elke donderdagochtend van 8.30 tot 9.15 in de klas van de GKD meegeholpen met allerlei opdrachten en activiteiten m.b.t. lezen, schrijven, rekenen. Omdat het aansluitend aan start schooltijd was, voelde het niet als een wekelijks terugkerende belasting. Was erg leuk om te doen.

    Daarnaast zit ik sinds 2 jaar in de commissie bestaande uit 2 leerkrachten en 12 ouders waaruit aan het begin van het schooljaar werkgroepjes gevormd worden die activiteiten en vieringen organiseren (dus de sintviering, kerstviering, carnaval, pasen, sportdag, schoolreisje etc.). Ook erg leuk om te doen!!!

    Maar......................daardoor vind ik wel dat ik inmiddels zat doe voor en op school, dus als er luizenmoeders, biebmoeders en overblijfmoeders gevraagd worden dan laat ik dat ook heel makkelijk aan me voorbij gaan. We hebben een school met ruim 500 leerlingen, dus ze zijn echt niet afhankelijk van de inzet van deze mama.

    Mocht ik op andere momenten een keer niet kunnen helpen in de klas ofzo, dan voel ik me niet bezwaard omdat ik al zoveel mogelijk tijd aan school besteed. Ik heb ook niet het gevoel dat ik er dan op aangekeken word ofzo, want de betreffende leerkrachten weten van mijn inzet en die weten ook dat ik niet zomaar "nee" zeg.

    Ik hoor ook weleens verhalen van scholen waar leerkrachten vooral thuisblijfmoeders er nogal een op aankijken als die eens "nee" zeggen. Dat is gelukkig niet aan de orde hier. Thuisblijfmoeders hoeven echt niet meer tijd te hebben dan werkende moeders als het gaat om helpen op school en dat beseffen de leerkrachten hier heel goed.

    Ik vind dat keuzes van ouders gerespecteerd moeten worden en dat school blij moet zijn met alle hulp die gekregen kan worden.

    Waar ik wel over val is dat er aan het eind van het schooljaar bij het bedankje dat de kleuters verzorgen (bedanklied zingen op het schoolplein voor alle ouders die geholpen hebben en een buffetje van ranja en koekjes aanbieden) ouders bij staan die je heel het schooljaar niet gezien hebt met activiteiten. Ik vroeg eens aan zo'n moeder "Hé, wat doe jij nou hier?". Zegt ze "Ja, ik vind het zo zielig voor mijn kindje dat er niemand voor hem staat, dus ik, ben maar gewoon gekomen".

    Daar kan ik heeeeeeel slecht tegen! Als je de keuze maakt om niet te helpen op school, aanvaard dan ook de consequenties die dat met zich meebrengt!
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-10-2010 11:41
    Oh ja, en weet je wat ik een fijn bijkomend voordeel vind van dat helpen op school? Dat je de leerkracht en de leerlingen in de klas van je kind wat leert kennen. Dat vind ik erg prettig om te weten met wie je te maken hebt.

    De klas van de GKD ken ik goed door mijn wekelijkse hulp vorig jaar, dus zo was gisteren op haar kinderfeestje geeneen kindje (bijna) nieuw voor me. Ik ken ze allemaal en ze kennen mij. Dat voelt net wat relaxter vind ik op zo'n middag dat het allemaal al spannend en stressig genoeg is.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-10-2010 12:17
    Wat grappig dat je dat noemt. Dat was voor mij ook één van de redenen om me aan te melden voor de computerlesjes. Afgezien van het feit dat ik dat zelf gewoon superleuk vind natuurlijk. Van de kindjes in de klas ken ik niemand en ik vind het wel handig om te weten welk gezicht bij welke naam hoort.
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-10-2010 6:55
    Ouderraad, computerles, musicalkleding maken, schoonmaken, versieren van de gangen, pleinwacht, ramen beschilderen, plakboeken maken, sintkadootjes inpakken, inkopen doen, schoolkranten nieten, koffie schenken etc etc. etc.  Ik was er op een bepaald moment DAGELIJKS mee bezig!! Met de bijbehorende stress (onderwijzend personeel vind ik in het algemeen organisatorisch erg zwak!!). Mijn kinderen dachten toen dat ik op school werkte!! ;-)

    Na de verhuizing(dus andere school) heb ik het anders aangepakt. Ik doe nu alleen incidenteel iets (als het me gevraagd wordt). En ik voel me niet bezwaard als ik nee zeg!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-10-2010 8:17
    Dagelijks bezig zijn met school zou mij ook te veel zijn. Bij de computerlesjes heb ik ook aangegeven dat ik het niet vaker dan 1 keer in de twee weken wil. Ik heb ook nog genoeg andere dingen te doen.

    Ligt het nou aan mij of ging het vroeger heel anders? Ik kan mij niet herinneren dat er bij ons zo vaak ouders op school waren.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-10-2010 8:43
    @Margreeth, inderdaad, dagelijks ermee bezig zijn en dat je kinderen denken dat je op school werkt, dat gaat wat ver. Dus groot gelijk Margreeth dat je het na die verhuizing anders aangepakt hebt.

    @Miriam, ik heb ook de indruk dat er vroeger veel minder hulp nodig was op school. Ik weet wel dat mijn moeder leesmoeder was, maar verder ging het niet.

    Ik kan me ook niet herinneren dat we ooit naar de bieb gingen als er kinderboekenweek was, of naar een boerderij voor een excursie, of een herfstwandeling met de klas in de bossen en dan allerlei leuke dingen zoeken om op school mee te knutselen. Museumbezoek? Nooit van gehoord!

    Eens per jaar schoolreisje en dat was het.

    Maar ik vind, en da's even off topic, dat de kinderen sowieso meer moeten op school vergeleken met mijn lagere-school-tijd. Niet normaal meer wat ik aan werkschriften, taakbrieven en opdrachten voorbij zie komen!

    Wel leuk en afwisselend overigens (ik kan me alleen lezen, schrijven, rekenen, zingen, gym en tekenen herinneren) en gezien de maatschappij die zoveel veranderd is in de afgelopen decennia, sluit het nieuwe schoolleven daar ook wel op aan. Maar het is gewoon even heel wat anders dan wat ik me van de lagere school herinner.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-10-2010 9:13
    Eigenlijk zijn we nog verbazingwekkend goed terecht gekomen als je bedenkt wat we schooltechnisch allemaal tekort zijn gekomen ;-)). Leesmoeders inderdaad. Natuurdingetjes zochten we in de bosjes rondom het schoolplein. Dat waren onze boswandelingen. Ik kan me niet herinneren dat we, afgezien van schoolreisjes en kerkbezoek, ooit de school uit kwamen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-10-2010 9:35
    Jawel, in de bovenbouw kwamen we de school uit voor schoolzwemmen!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-10-2010 9:41
    Sommige dingen heb ik bewust uit mijn geheugen gewist..... Bij ons was dat trouwens in de onderbouw.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-10-2010 10:19
    Maar onderbouw toen was volgens mij klas 1 t/m 3 (de huidige groep 5) en onderbouw nu hier is groep 1 t/m 4 (dus t/m de vroegere 2e klas).

    Schoolzwemmen is groep 5 hier, dus dat valt dan nu onder bovenbouw.

    Of denk ik nou verkeerd?
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-11-2010 8:21
    Doen ze bij jullie nog aan schoolzwemmen? Dat is hier al heel lang afgeschaft.
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-11-2010 11:43
    Hier is schoolzwemmen zelfs 2 jaar (groep 5 en 6). Grote stad he.....:-) Het is echt nodig blijkbaar. Overigens verschilt het heel erg per school hoeveel ouderhulp er nodig is, heb ik gemerkt...
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-11-2010 2:27
    Nee hoor hier is nog steeds schoolzwemmen. Maar het is niet zo'n lang traject als vroeger omdat toen veel kinderen van huis uit niet leerden zwemmen. Volgens mij is het hier iets van 10 weken ofzo. Precies zo'n periode waarin je nog even diploma B en/of C kunt halen.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-11-2010 6:43
    Da's ook niet veel, 10 weken. Onze meiden hadden groep 3 en 4, later is dat veranderd naar wat ouder. En er kwam aandacht voor de kinderen die in hogere groepen zaten en niet konden zwemmen (veel allochtonen), die kregen ook schoolzwemmen. Hier op het dorp is het de hele school door, het openluchtzwembad (wat echt "leeft" op het dorp, vrijwilligers en een beroepsbadmeester) staat er ook zowat naast dus dat gaat makkelijk.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-12-2010 12:23
    Hulp op de basisschool. Mijn meiden zaten op een heel kleine basisschool (vier combinatieklassen) waardoor er ook niet zoveel ouders zijn... Ik was als thuisblijfvader betrokken bij het documentatiecentrum, als leesvader, als lid van de MR, computerlessen, maken en onderhoud van de website... En ik vond het geweldig om te doen.

    Inderdaad, ook hier bleek het personeel zelf organisatorisch niet sterk, en daarnaast: alle uren die aan extra activiteiten besteed moeten worden, worden niet in de klas aan de kinderen besteed. Alles wat wij als ouders daarvan overnamen, kwam ten goede aan de tijd die de leerkracht in de klas kan besteden.

    Het enige waar we ons als MR tegen hebben verzet, is het door ouders laten schoonmaken van de school. Daar is budget voor, en dat moet gewoon goed, regelmatig en professioneel gebeuren, vonden we. 
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-12-2010 1:02
    Schoonmaken op school zou ik best willen doen. Bijvoorbeeld het lokaal of zo. De toiletten gaat me dan wel te ver :-). Ik heb een tijdje als controller in het onderwijs gewerkt en met het budget dat ze krijgen, kunnen ze nooit een fatsoenlijk schoonmaakbedrijf betalen. Het geld dat ze overhouden, kunnen ze dan inzetten voor leermiddelen. Ik vind het nog niet zo'n gek idee om een paar vrijwilligers daarvoor in te zetten. Mits het uiteraard vrijwillig blijft.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-12-2010 1:55
    Ik heb thuis al zo'n hekel aan schoonmaken, ik ga niet op andere adressen schoonmaken.

    Hier op school komt een schoonmaakploeg via zo'n soort DSW. Lieve mensen hoor, maar of het nou de ideale oplossing is, ik weet het niet. Als ik af en toe zie hoe de lokalen er nog uitzien na zo'n schoonmaakbeurt...............

    Ik hoop dat ze de tijd die ze niet in de lokalen besteden in elk geval wel aan de toiletten besteden.

    Overigens doe ik aan het eind wel iets aan schoonmaakhulp voor de klas. Althans, voor de kleuterklas. In de laatste week krijgt elk kleutertje iets van speelgoed uit de klas mee naar huis om thuis samen met papa of mama schoon te maken.

    En in de hogere klassen (volgens mij vanaf groep 5) helpen de kinderen zelf mee bij bepaalde klusjes in de klas. Dan hebben ze een soort corvee. Geen idee welke klusjes daaronder vallen. We zijn nog maar tot groep 4 gekomen. ;-)

    Edited by - Sje on 12-9-2010
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-12-2010 2:44
    Wat een goed idee om elk kind iets mee te geven naar huis. Kleine moeite en een groot plezier. De kleuters vinden het waarschijnlijk ook nog een superleuk.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-12-2010 2:55
    Ja, en zeker als het mooi weer is je de bak met lego mee naar huis krijgt! Dan vinden ze het heerlijk om er lekker zelf mee te kliederen in de tuin!

    Zij blij, school blij en mama blij met zoete kindjes! Haha!
    U bent niet gemachtigd om te reageren.
    Pagina 1 van 212 > >>