Continurooster vooruitgang of juist niet?
Laatste Bericht 10-28-2011 8:34 door Marjannn. 19 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
09-10-2010 8:36
    Wie van jullie heeft ervaring met het continurooster en hoe bevalt dat? En hoe lijkt het de anderen?

    Wij hebben er geen ervaring mee. Zelf zit ik nog in de fase waarin ik moet wennen aan het 2 of 4 keer per dag heen en weer fietsen. Voor ons kleutertje vind ik de boterham thuis wel fijn. Hij kan na het eten een half uurtje bankhangen en ik schat dan in of het verstandig is om hem 's middags weer naar school te laten gaan. De twee vrije middagen zijn voor hem ook erg fijn.

    Voor mij zou het qua werk wel handig zijn als hij tot 2 uur aaneengesloten op school zou zitten. Maar dat lossen we binnenkort op met 1 keer per week overblijven. Voor buiten de deur werkende ouders kan ik me voorstellen dat het continurooster een grote vooruitgang is.

    Ik ben benieuwd wat jullie vinden over dit onderwerp!
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-10-2010 11:19
    Wij hebben het continurooster (elke dag van 8.30 tot 14.30 uur) en ik vind het heerlijk! Nou moet ik zeggen dat ik geen vergelijking heb, want ik heb nooit een onderbroken rooster meegemaakt, maar eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken dat ik 4x per dag door weer en wind op en neer naar school moet, tussen de middag de kinderen achter hun broek aan zitten dat ze door moeten eten en...................vooral ook dat je eigen dag zo onderbroken is als je tussen de middag op en neer naar school moet.

    Ik kan tussn 8.30 en 14.15 doen wat ik wil, hoef me niet te haasten om om 12.00 uur op het schoolplein te staan.

    De kinderen vinden het ook prima op deze manier. Ze zijn niet anders gewend dan dat ze op school overblijven (tussen de middag is dat een uur: half uur buitenspelen (of binnen als het slecht weer is) en half uur eten). En een voordeel is ook dat ze na de lunch niet meer opnieuw om hoeven schakelen van huissfeer naar schoolsfeer. Blijkbaar (uit een TV-interview voor het journaal met de directeur van onze school) hebben kinderen met een onderbroken rooster altijd weer even nodig om op te starten als ze tussen de middag thuis zijn geweest.

    Voordeel van het continurooster is ook dat ze elke dag ruim de tijd hebben voor speelafspraakjes (aansluitend aan school tot ongeveer 16.00 uur en da's lang zat, vooral voor de kleintjes), dat je zelf als een speelafspraakje afgelopen is niet hoeft te stressen met het eten op tafel krijgen.

    En...........voor kinderfeestjes zijn we hier niet afhankelijk van de woensdag of het weekend. Hier beginnen kinderfeestjes aansluitend aan school  en rond zessen worden de kinderen meestal weer thuisgebracht. Ook lang zat!

    Ander voordeel, maar daar heb ik zelf niks mee te maken, is dat het voor werkende ouders ideaal is. Die kunnen werkdagen maken van 9 tot 14 uur en hoeven bijv geen of veel minder buitenschoolse opvang te regelen. Hier op school zijn voor zover ik weet geen wachtlijsten voor de buitenschoolse opvang.

    Kortom: ik vind het ideaal! De kinderen doen het prima op dit ritme en ik vind het heerlijk voor mijn eigen dagindeling. Scheelt een hoop stress en geregeld naar mijn idee.
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-10-2010 7:01
    HIer hebben ze ook 1 uur pauze maar moeten ze wel tot kwart over 3 naar school. Woensdagmiddag is wel vrij. Ik heb een tijdje over laten blijven (dat doet heel de school), maar heb toch gekozen om weer thuis te laten eten. Veel rustiger voor de kids!! en je kan zelf ook ff lekker bijkletsen. Als je eens in de etenspauze op school gaat kijken zie je wel dat thuis eten een stuk rustiger is hoor! Ik merk ook dat de kinderen 's middags veel minder moe zijn als ze thuis hebben gegeten. Het is anders echt een lange dag. 4 x per dag naar buiten, ach dat went wel hoor.

    En het voordeel voor werkende moeders bij zo'n continurooster tot 14.00 snap ik ook niet helemaal. Je hebt dan dus om 14.00 al opvang nodig, anders pas om 15.00 of 15.30, als je ze laat overblijven.

    Ik vind dat het belang van het kind voorop moet staan en niet het wel of niet stressen van de moeders. Je kan je werk ook anders indelen (ik werk bijv. 's avonds omdat ik overdag gewoon thuis wil zijn, ook voor pubers als ze uit school komen).
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-10-2010 8:50
    Ik vind dat je je eigen belang ook mee mag laten tellen. Kinderen hebben meer aan een rustige niet-gestreste moeder dan aan een moeder die gestresst is omdat ze meer keren per dag op en neer naar school moet, haar eigen bezigheden in kortere perioden moet doen (omdat ze tussen de middag kinderen van school moet halen en weer moet brengen).

    Dus ik denk dat het maar net is van welke kant je het bekijkt. Het is een wat-is-wijsheid-verhaal.

    Onze meiden zijn niet anders gewend dan dit continurooster. Hier in de hele wijk hanteren de scholen niet anders en zelfs alle leven na school (balletles, zwemles, etc.) is erop afgestemd.

    Een school buiten de wijk zou voor mij geen optie zijn, want dan had ik met-de-auto-naar-school-breng-kinderen gehad en gezien de reistijd nog meer stress tussen de middag.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-10-2010 9:08
    De clubjes na schooltijd op vroegere tijdstippen lijkt mij ook ideaal. Heerlijk toch als on half 6 het eten op tafel kan en iedereen er is?
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-10-2010 9:37
    Yep! De eerste lessen van wat dan ook beginnen hier in de wijk om 15.00 uur. Elke dag!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-10-2010 9:44
    Ik had hier al wat rondgeneust, maar om half vijf na een lange schooldag nog naar een clubje vind ik teveel van het goede.

    Is er bij jullie dan ook iets geregeld voor BSO-kinderen die op bepaalde lessen zitten?
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-10-2010 10:17
    Weet ik niet of er voor bso-kinderen iets geregeld is. Vriendinnen die kinderen op de bso hebben, die hebben ze alleen maar op bepaalde lessen die op dagen vallen dat ze niet op de bso zitten. (Oh, da's een onhandige zin, maar je begrijpt het vast wel. ;-))

    Ik zal eens rondvragen hoe dat zit. Grote kans dat er via de bso niks geregeld is. Het is al fantastisch dat er bso bestaat (was er in onze tijd niet), lijkt me dat die zeggen "je regelt zwemlessen of wat dan ook maar in de tijd dat je kind niet op de bso zit, we zijn geen taxibedrijf". ;-)
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-11-2010 8:25
    Er is ooit wel sprake van geweest om al die activiteiten ondercte brengen bij de BSO. Ik vind dat ook beter, want als je kinderen 3 dagen op de BSO zitten en ook nog eens 2 middagen op clubjes dan zijn ze helemaal nooit meer thuis. Dat lijkt mij veel te druk.
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-11-2010 11:48
    Miriam jij bedoelt ws. een zgn."Brede school". Opvang van voor schooltijd tot en met na schooltijd met allerlei activiteiten waar ze voor in kunnen schrijven.

    Ja, kids hebben het druk als ze op meerdere clubjes zitten (maar daar ben je zelf bij natuurlijk). Om half 5 nog naar een clubje gaat prima trouwens, misschien voor kleuters wel vermoeiend, maar als ze wat ouder zijn is dat echt geen probleem. ALs je zelf meerdere dagen werkt en meerdere kinderen hebt op allerlei clubjes ben je een taxibedrijf op je vrije dagen ja, dat is gewoon een feit ;-)

    Bovendien moet je rekening houden dat de tijden van de clubjes kunnen wijzigen en niet altijd op je werkdagen afgestemd kunnen worden. Oftewel, het lijkt me een enorm gedoe voor werkende ouders. Een gastouder die je kind opvangt en de clubjes regelt lijkt me dan een veel handigere optie dan een bso.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-11-2010 12:03
    Een gastouder is indat geval inderdaad ideaal.

    Oudste zit momenteel op gym. Op vrijdagmiddag van 4 tot 5. Dat is nog prima vol te houden. Maar dan doet hij voor die tijd wel de hele middag rustig aan.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-11-2010 6:45
    Ik moest wel wennen aan continurooster (verhuisd met oudste in gr 7, middelste in gr 3 en jongste peuterspeelzaal) maar vond het ideaal!!!
    erica
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-12-2010 6:50
    Voor mij zou het niet handig zijn....
    niet op de dagen dat ik werk, omdat ik normaal tot half 4 werk, dan kan ik ze gelijk mee naar huis nemen
    maar ook niet op de dagen dat ik vrij ben, dan liggen de andere kids op bed en ik kan ze niet laten liggen als ik 12 km enkele reis moet tuffen....
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-12-2010 7:19
    Dat middagslaapprobleem heb ik momenteel juist doordat ik tussen de middag oudste weg moet brengen. Jongste gaat dan te laat en te kort naar bed. Waardeloos is dat.
    Anja1966
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-24-2010 9:08
    Hier doet de BSO wel het haal- en brengwerk na schooltijd. Ik behandel twee kindjes die ook door de BSO gebracht en gehaald worden, werkt prima! Contact met de ouders verloopt dan gewoon op een andere manier en een ander moment.

    Ik ben voor mij eigen kinderen erg blij met het continurooster. Heb ervoor gestreden vanaf dat Oudste twee was. Het jaar dat hij naar de tweede van de middelbare school ging is het ingevoerd.... De leraren hebben het heel lang tegengehouden maar zijn nu dan eindelijk overstag. Ik vind het meer rust brengen. Er is meer tijd om te spelen en dat vind ik ook erg belangrijk.

    Wij hebben wel een ander systeem dan bij jullie, Sje. Hier gaan ze van 8.30 tot 15.00 naar school met 45 minuten tussen de middag om te eten en eventjes naar buiten te gaan en op woensdag en vrijdag zijn ze om 12.15 vrij. Heerlijk!
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-05-2011 3:06
    Ik ben ook een grote voorstander van het continue rooster, helaas is dat hier nog niet.

    Het is zeker niet rustiger voor kinderen om tussen de middag naar huis te gaan. Dan eten ze een half uur, en dan hangen ze een half uur voor de TV. In een continuerooster of overblijven op school, hoeven ze niet vervoert te worden, eten op school en spelen buiten.

    Al dat gestress van de moeders omdat hun kinderen dan rustig thuis kunnen eten? Nee, want als ze thuis eten spelen ze tussen de middag niet buiten, maar zitten ze voor de TV. (of was ik de enige moeder die het zo ervaart)
    Sje
    Posts:75548


    --
    01-05-2011 9:01
    Helemaal mee eens Kristel!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    01-05-2011 9:16
    Oudste blijft 1 dag in de week over en incidenteel eens extra. Hij vindt het overblijven super. Ik vind het altijd wel gezellig als hij tussen de middag nog even thuis komt. Je krijgt dan toch meer verhalen te horen. Het nadeel vind ik dat heen en weer rijden/fietsen en wachten op het plein. Op een werkdag wordt er een hap van meer dan 2 uur uit mijn dag gehaald en dat vind ik wel irritant. 
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-06-2011 9:56
    Hier speelden ze na het eten nog een half uurtje buiten hoor. De TV stond overdag niet aan.
    Marjannn
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-28-2011 8:34
    Voor mezelf lijkt zo'n contunurooster me ideaal. Maar ik denk dat het niet geschikt is voor elk kind. Zelf was ik als kind vroeger blij als ik tussen de middag even naar huis kon. Even rust, daar was ik dan ook echt aan toe. Ik zat dan ook in een heel drukke klas.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.