Noorwegen met peuters/kleuters tips gezocht
Laatste Bericht 08-13-2010 5:27 door Margreeth. 17 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
08-06-2010 12:35
    Veel mensen moeten nog met vakantie gaan dit jaar, maar wij zijn al bezig met de vakantie voor volgend jaar. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen ;-))

    We willen graag naar Noorwegen met de kinderen (tegen die tijd 3,5 en 4,5 jaar) en zitten te denken aan 2 of 3 locaties waar we in huisjes willen verblijven. Het lijkt me ook erg leuk om bijvoorbeeld een gedeelte van de vakantie op een boerderij te verblijven waar de kinderen kunnen helpen. Verder willen we veel van de natuur genieten.

    Wie heeft er tips? Is juli/augustus een goede periode om te gaan? Welk gedeelte moeten we echt gezien hebben? Zijn er bijvoorbeeld mooie wildparken om met de kinderen naartoe te gaan? Alle tips zijn welkom!

    Groetjes,
    Miriam 
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-06-2010 5:51
    Geweldig, Noorwegen... maar voor je kids is Nederland en een bak water waarschijnlijk genoeg........

    Wij hebben 2x een rondreis gemaakt, idd langs verschillende huisjes. Iedere 3 of 4 dagen verkassen. Onze kids waren wel groter hoor (ong. 8, 11 en 13, zoiets). Is wel handiger, dan kunnen ze nl. hun eigen tas steeds inpakken en hun eigen slaapzak oprollen.

    Wij hebben vooral veel gezien door autotochten te maken (ook de tochten tussen de huisjes zijn zeer mooi). Je moet ook steeds met de boot trouwens, er is zoveel water! De fjorden moet je gezien hebben, en de Hardangervidda vond ik adembenemend mooi.

    Ik hoop dat je kinderen geen hekel hebben aan autorijden, want veel km's maken is eigenlijk wel onvermijdelijk als je wat van het land wilt zien.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    08-06-2010 7:36
    In Nederland hebben ze zich dit jaar ook prima vermaakt inderdaad. Een bak water en wat lege potjes en ze zijn gelukkig. Maar nu zijn we zelf ook wel weer eens toe aan wat ruigere natuur. Ik denk dat wij telkens een week in 1 huis zullen verblijven om het voor de kinderen wat rustiger te houden. 

    Noorwegen lijkt ons schitterend. We zijn een paar jaar geleden in Schotland geweest en hebben van veel mensen gehoord dat Noorwegen nog mooier is. Bijna niet voor te stellen, dus we zijn benieuwd. 
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-06-2010 8:35
    Het is er inderdaad geweldig mooi, dat klopt helemaal. Ik vind het zelf echt een TOPland. SChoon, overweldigende natuur, rustig, weinig toeristen (althans, je komt ze niet echt tegen). De kinderen begonnen bij ons wel wat te mokken over de lange autoritten dus vandaar dat we nu andere vakanties doen. Ik wil er zeker nog naar terug....
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    08-07-2010 7:14
    Ik zal me gaan verdiepen in de afstanden. Misschien dat het nodig is om wat extra overnachtingen te plannen. Zijn jullie via Denemarken gereden en daar met de boot gegaan? 
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-07-2010 8:54
    Over de tijd van het jaar: probeer zo vroeg mogelijk in de vakantie te gaan. Dan kan je nog meegenieten van de lange dagen, dat scheelt echt!

    Wij gingen zo'n 25 jaar geleden, dus recente ervaringen hebben we niet. Wij reden met een vouwwagen, dat is dus heel anders. Wat ook kan, is op campings 'hütte' huren, een soort heel simpele, vier-persoons, een-kamer hutten. Goedkoop, meestal beschikbaar zonder te boeken.

    Wij gingen per boot van Noord-Denemarken naar Oslo. Terug hadden we de luxe reis: Götenborg - Ijmuiden. Maar die vaart volgens mij niet meer. 
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-07-2010 7:36
    Wij hebben twee keer Kiel-Goteborg gedaan (nachtboot) en terug de fast ferry van uit Noorwegen naar Denemarken, en vervolgens direct in 1 streep naar huis gereden. Dat doen we dus nooit meer, dat was een hele lange reis!!!  Verder hebben we ook een keer Oslo-Frederikshavn gedaan (nachtboot). Ging prima, de nachtboot. Het is wel prijzig (vooral voor ons met 5 personen).

    De zomer lijkt me wel het beste ja. Wij hadden 1 x heel de vakantie goed zomerweer, en de andere keer wat meer pieken (30 graden! en 13! graden in 1 vakantie).
    Niva
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-12-2010 2:33
    Hoi Miriam,

    Noorwegen is zeker de moeite waard.

    Je kunt , als je eerst eens in het zuidelijk deel wilt kijken via Denemarken (Hirtshals) gaan en dan met de boot overvaren naar Kristandsand of iets hoger Larvik. 

    De boot naar kristiansand doet er maar 3,5 uur over.

    Mijn advies is om 1 dag uit te trekken voor de rit naar Hirtshals. Je doet hier met wat tussenstops zo'n 10 a 12 uur over. Houdt er rekening mee dat je bij Hamburg in de file kan komen staan waardoor je vertraging een uurtje extra kan kosten.Voorbij Hamburg zit een macdonalds of een Ikea voor de snelle hap. 

    In Harthals overnachten in het Motel of een bed of breakfast (zitten ook NL-ers). Dan de ochtendboot naar Kristiansand nemen (3,5 uur). Vanuit Kristiansand kun je dan diverse activiteiten ondernemen. Er zijn diverse campings en huisjes te vinden. (veel info vind je ook op www.allesovernoorwegen.nl )

    In kristiansand is onder andere ook een dierentuin en waterpark. 

    Je kunt ook  wat hoger gaan in Telemark. Er zijn overal plaatsen waar je lekker kunt zwemmen en spelen in meren en riviertjes.

    Waar er precies (kinder)boerderijen zijn waar je kunt helpen weet ik niet. Probeer ook eens contact te leggen met Nederlanders in Noorwegen op de chatbox van Norsk of de chat van allesovernoorwegen.nl. Meestal 's avonds vind je daar regelmatig bezoekers.

    Je kunt ook een weekje richting de kust gaan en de fjorden verkennen.  Ga je 3 weken, dan kun je de laatste week ook via de provincie Hedmark en zweden weer naar huis rijden.

    Je hebt dan een klein stukje Noorwegen gedaan. Wil je alles zien dan heb je in elk geval de komende 10 jaar een reisdoel in de vakantie. 

    Er zijn verschillende natuurparken. Je komt er van alles tegen onderweg : herten, vossen, konijnen, elanden enz enz. De natuur is er schitterend. En kinderen zijn gek op riviertjes en watervalletjes.

    Juli en augustus zijn prima maanden om te gaan. 

    Mocht je meer info willen dan mail je maar.

     

     

    Edited by - Niva on 12-8-2010

    Edited by - Niva on 12-8-2010
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    08-12-2010 3:36
    Wow, dank je wel Niva. Daar kan ik zeker wat mee. 

    We denken erover om op de heenweg een overnachting in Denemarken te plannen in combinatie met een dagje Legoland. Hoe we oversteken weten we nog niet. Mijn voorkeur gaat uit naar de boot, maar Jeroen (mijn man) wil liever via Zweden over de brug. Misschien dat we de heenweg over de brug gaan en terug met de boot. Ik wil in elk geval eerst zoveel mogelijk informatie verzamelen en op basis daarvan een route bepalen.

    Zoals we er nu tegenaan kijken, verwacht ik dat we uiteindelijk 3 weken zullen gaan inclusief de heen- en terugreis. Er is zoveel te zien en de afstanden zijn zo groot dat we er beter voldoende tijd voor kunnen nemen. 
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-12-2010 7:31
    In drie weken moet je niet verder willen dan de zuidpunt, met kinderen. Wij reden ooit tot voorbij de poolcirkel en door Zweden terug, maar toen waren we in 1 vakantie wel 7000 km. verder...
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    08-12-2010 8:04
    Pfoe, dat is me inderdaad veel te ver! Nee, 3 huisjes met ongeveer 600 kilometer ertussen vind ik eigenlijk beter in onze situatie. Dan zijn de afstanden nog te overzien.
    Niva
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-12-2010 10:25
    Nee je moet zeker geen enorme afstanden rijden met de kleintjes. Ook in het zuidelijk deel is zat te zien voor een paar vakanties Smile.

    Varen kun je met de colorline. Er zijn meerdere routes mogelijk. Als je boekt kijk dan heel goed. Je kunt soms voor nog geen honderd euro over als je het goed uitzoekt en vroeg genoeg boekt. In maart kun je al te laat zijn, hou daar rekening mee. Boek naast je overtochtook de businessclass met seats. Dan kun je relaxt zitten, heb je drinken en wat te eten inbegrepen en kunnen ze tv kijken.

    Mocht je huisjes / B&B zoeken laat maar horen, we hebben wel wat tips.

     

     
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-12-2010 10:45
    600 km op een dag kun je volgens mij niet rijden in Noorwegen hoor. Je kunt nergens harder dan 70 rijden als ik het goed onthouden heb. Wat denken de anderen hiervan?

    Die boot van Hirtshals/Kristiansand hebben wij ook gedaan. Idd prima te doen, ook met kleintjes, maar eigenlijk moet je de prijs van het hotel erbij rekenen he. Als je de nachtboot neemt heb je dat niet.
    Niva
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-12-2010 11:30
    Inderdaad margreeth, zulke afstanden haal je niet in 1 dag, of het wordt een hele lange dag.

    Gemiddeld rij je zo'n 50 a 60km per uur op routes met rv wegen.

    Hou er wel rekening mee dat als te snel gaat, dat de kinderen er enigzins misselijk van kunnen worden, bijvoorbeeld 's ochtend na het eten. Je gaat omhoog, omlaag en slingert letterlijk door het landschap.

     
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    08-13-2010 8:37
    Ok, dus maximaal 300 kilometer tussen de locaties. Dat is een goede tip, want anders hadden we ons er zeker op verkeken.
    Niva
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-13-2010 10:11
    Zelf zou ik met kleine kinderen de nachtboot niet nemen. Je bent dan vaak al een dag onderweg en op de boot die 3,5 uur slaap je toch nauwelijks (je moet ook op de kids letten), daarna kachel je door naar je eindbestemming. Je bent dan een kleine 20 uur aan één stuk onderweg en dat is niet echt aan te raden.

    De kosten van een vernachting vinden wij de moeite waard zodat je gewoon uitgerust op je bestemming aankomt.

     
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-13-2010 3:17
    Ik zou inderdaad in Noorwegen de dagafstanden zoveel mogelijk beperken. Zolang je in het binnenland (nou ja) rijdt, is 300 per dag wel haalbaar, maar als je meer langs de kust wilt (veel mooier) zit je al gauw met wat pontjes, en dat vreet tijd...

     Ook voor de heen- en terugreis zou ik meer tijd nemen, het is vakantie per slot, je wilt uitrusten, niet moe worden...
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-13-2010 5:27


    citaat:
    Niva wrote:
    Zelf zou ik met kleine kinderen de nachtboot niet nemen. Je bent dan vaak al een dag onderweg en op de boot die 3,5 uur slaap je toch nauwelijks (je moet ook op de kids letten), daarna kachel je door naar je eindbestemming. Je bent dan een kleine 20 uur aan één stuk onderweg en dat is niet echt aan te raden.

    De kosten van een vernachting vinden wij de moeite waard zodat je gewoon uitgerust op je bestemming aankomt.

     

    Niva ik snap jouw redenatie niet. Je rijdt rustig naar Kiel (1 dag op je gemak). Eet daar wat. Begin van de avond ga je op de boot, en je slaapt op de boot. De volgende dag kom je uitgerust aan in Goteborg, en dan rijd je op je gemak naar je eerste bestemming.

    Als je de fast ferry Kristiansand/Hirtshals (of andersom) neemt moet je inderdaad zoals ik schreef een hotelovernachting nemen. Die moet je dan eigenlijk bij de prijs van de ferry optellen om een eerlijke prijsvergelijking te maken met de nachtboot. Dat is wat ik bedoelde.

    Wij hebben het idd ook een keer met de ferry in 1 keer gedaan, inderdaad 20 uur onderweg. Dat doen we nooit meer.

    Ik vond zelf trouwens de fjorden echt geweldig, dat vond ik pas echt "Noorwegen" zoals je het in gedachten had. Is dus wel wat verder dan het zuiden. Dat vond ik ook erg mooi (het zuiden) maar om daar nou zo'n eind voor te rijden.... ik zou toch aanraden wat verder te gaan.

    Edited by - Margreeth on 13-8-2010

    Edited by - Margreeth on 13-8-2010
    U bent niet gemachtigd om te reageren.