Weigeren fruithap
Laatste Bericht 04-15-2010 12:12 door Sje. 7 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Petronellamaria
New Member
New Member
Posts:


--
04-14-2010 3:26
    Beste allemaal,

    Mijn kereltje is al weer 5,5 maand. En sinds 1 maand zijn we bezig met fruit en groentehapjes. De eerste week ging het heel goed en at hij steeds een paar hapjes.

    Ook op het dagverblijf gaat het goed en eet hij zijn bordjefruit helemaal op. Echter  de laatste 2 weken als ik hem fruit- of groente geeft gaan de lipjes op elkaar en draait hij zijn hoofd weg. Bij mijn man is het wisselend. we geven op dezelfde manier zijn hapje als op het dagverblijf. In de wipstoel op ooghoogte en het fruit fijngepureerd.

    Waarom wil hij bij mij niet eten? Ik geeft nog steeds borstvoeding, zou het daar mee te maken hebben?

    Graag jullie advies.

    gr k.

    Edited by - Sje on 14-4-2010

    Edited by - Sje on 14-4-2010
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-14-2010 4:33
    Hoi Petronellamaria,

    Allereerst welkom op de site.

    Het kan er inderdaad mee te maken hebben dat je nog steeds borstvoeding geeft en dat die kleine man liever moedermelk heeft dan fruit.

    Maar, aangezien het in de eerste weken wel goed gegaan is met fruit eten, is de kans groter dat je zoontje bezig is met een zogenaamde ontwikkelingssprong (er is namelijk zo'n sprong tussen week 22,5 en week 26,5 dus daar zit je zoontje middenin). Zie hiervoor het Oei-ik-groei-boek. En zie hier een artikel over dat boek zodat je een eerste indruk krijgt wat zo'n ontwikkelingssprongetje inhoudt.

    In het boek staat een compleet schema van wanneer deze sprongetjes ongeveer plaatsvinden tot je kindje ongeveer 1,5 jaar oud is. De moeite waard om te kopen!
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-14-2010 6:58
    Hij vindt jou gewoon lekkerder .... wees er trots op !
    Misschien dan toch maar je man laten voeren?
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-14-2010 8:16
    Dat werkt ook niet voor eeuwig natuurlijk. Die kleine man moet niet afhankelijk zijn van wanneer papa thuis is om fruit te geven. Hij zal toch moeten leren dat die fruithap precies hetzelfde smaakt als mama hem geeft. En hij zal ook moeten leren (want vergis je niet hoe slim ze al zijn als ze een half jaar zijn!!!!!) dat er met mama niet te sollen is en dat hij echt geen borstvoeding krijgt als het fruithappentijd is.

    Moet niet zo zijn dat-ie zijn zin zover doordrijft dat-ie over een paar jaar nog steeds alleen maar moedermelk wil. Geen fruithap van mama willen, dan maar geen fruithap. Klaar is Klara!

    Zo zou ik het doen. Dan heeft die kleine mop snel genoeg door dat-ie eieren voor zijn geld moet kiezen. Dat klinkt heel streng maar zo werkt het wel bij die kleintjes.

    Edited by - Sje on 14-4-2010
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-14-2010 9:31
    Misschien wil hij het wel als hij zelf het lepeltje vast mag houden? Het wordt een knoeiboel, maar het kan werken. Je zou ook een banaan in stukjes kunnen snijden en hem met zijn handjes laten eten. Niet naast gaan staan of zitten, maar zelf de aandacht op iets anders focussen (of in elk geval goed acteren).
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-15-2010 8:26
    Sje, je hebt helemaal gelijk... ik was even een beetje rebels...
    Het probleem dat ik weinig anders kon met mijn dochter die (als enige) een jaar borstvoeding kreeg, herken ik wel. Hoewel ander eten geven wel kon, maar troosten als het geen voedingstijd was lukte totaal niet.
    Wat overigens in ieder geval niet moet, is als het niet lukt als jij het geeft, dat een ander het dan overneemt... dan wordt het inderdaad maar niet, zoals Sje schrijft. Maar als iemand anders gewoon de hele f.hap geeft is het geen sollen.

    Edited by - Louise on 15-4-2010
    Petronellamaria
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-15-2010 8:40
    Bedankt voor al jullie reacties.

    Ik heb inderdaad ook al geprobeerd om hem een stuk fruit in de hand te geven of het lepeltje. Maar zijn motoriek is toch echt nog te slecht Hij kan het nog niet goed vasthouden. misschien over een paar weken dat dit beter gaat.

    Je hebt inderdaad gelijk als je zeg als hij niet wil eten ook geen fruithapje krijgt. Ben wel snel geneigd dan maar de borst aan te bieden. misschien moet ik dat niet doen. Hij zal het toch met mij moeten zoen want we zijn vaak genoeg met zijn tweeen thuis en is er niemand anders om het fruithap te geven.

    stiekem moet ik er ook wel om lachen hoor (nog wel), dat hij zijn eigen willetje krijgt.

    gr pm

     
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-15-2010 12:12
    Dat zou ik inderdaad niet doen, de borst geven als-ie geen fruithap wil. Daar stuurt hij namelijk op aan. En als hij weet dat hij lekkerdere alternatieven kan krijgen zal hij dat blijven proberen voor elkaar te krijgen. Dus niet in meegaan, want voor je het weet is het eind zoek en is er geen weg meer terug.

    Geen fruit willen eten van mama, dan maar niet!

    En het is ook wel leuk dat-ie zijn eigen willetje krijgt. Is alleen maar een goede eigenschap, maar laat hem wel merken waar de grenzen liggen. Want kinderen hebben duidelijkheid en structuur nodig en dat krijgen ze niet als ze elke keer net zover kunnen gaan als ze zelf willen omdat mama overal intrapt.

    Dus sterk zijn en vooral heel consequent zijn! Valt niet altijd mee, maar als het je lukt, heb je er alleen maar profijt van en je kleine man ook.

    Wij zijn altijd erg consequent geweest, hebben geen alternatieven aangeboden als ze niet wilden eten of als ze wat anders weigerden en het werpt zijn vruchten af. Echt!

    Inmiddels zijn ze hier 5 en 6 en ze weten "nee is nee". En dan zeuren ze ook niet verder omdat ze ons goed genoeg kennen en weten dat het toch geen "ja" meer wordt.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.