Uitstapjes met school - verzekering?
Laatste Bericht 02-09-2010 6:40 door Louise. 18 Reacties.
Printer Vriendelijk
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
karin185
New Member
New Member
Posts:


--
02-04-2010 7:29
  Ja, ja, Esther zit een week op school en heeft al een uitstapje in het vooruitzicht. Ze vragen hierbij of er ouders zijn die willen rijden. Weet iemand hoe het verzekeringstechnisch zit als je andere kindjes meeneemt in je auto? En moeten ze dan in een autostoel? Of wat gebeurt er als de kindjes niet in een autostoel zitten en je toch een ongeluk krijgt?
  Sje
  Posts:75548


  --
  02-04-2010 7:37
  Ze moeten altijd in een autostoel! Althans, ik neem ze niet anders mee dan in een autostoel of op zo'n zitje.

  Officieel is het zo dat je je eigen kinderen onder een bepaalde lengte altijd in een goedgekeurde stoel moet vervoeren. Kinderen van anderen mag je zo in de gordel vervoeren. Geen idee waar dat verschil vandaan komt, maar ik doe daar in elk geval niet aan mee.

  Ik neem geen kinderen mee zonder autostoel of zitje. Ik heb zelfs een extra zitje gekocht zodat ik 3 zitplaatsen voor kinderen heb, voor als een van de meiden een vriendinnetje meeneemt na school en ik toevallig met de auto ben bij slecht weer.

  Wat verzekering betreft als een klas kinderen met auto's een uitstapje heeft neem ik aan dat de verzekering van de bestuurder/eigenaar van de auto aangesproken moet worden bij een ongeluk (of indien de tegenpartij schuldig is moet de verzekering van de tegenpartij aangesproken worden). De chauffeur van de auto is verantwoordelijk voor zijn passagiers en dus ook aansprakelijk.

  Geen idee of de verzekering van de school ingeschakeld kan worden. Dat is wel weer het geval als de school een busmaatschappij inhuurt als ze op schoolreisje gaan geloof ik. Dan lijkt me zo'n schoolreisje verzekerd met een soort reisverzekering. Toen onze meiden vorig jaar op schoolreisje gingen met een bus, heb ik ergens in een nieuwsbrief gelezen dat de school verzekerd was voor het uitstapje.

  Als blijkt dat kinderen niet in een goedgekeurd zitje zaten bij een ouder in de auto, dan zal de verzekering niet uitkeren.

  Als hier bij ons op school een uitstapje is, staat er altijd als mededeling bij dat ouders die dag een zitje mee moeten nemen naar school.

  In groep 3 beginnen de leerkrachten al makkelijker te worden en doen ze het af met een "ach, dat kleine stukje" maar daar neem ik absoluut geen genoegen mee want ook op "dat kleine stukje" kunnen ongelukken gebeuren. Toen de GKD een uitstapje had een paar maanden geleden naar de bieb en de supermarkt hoefden er van de leerkracht geen zitjes meegenomen te worden. Ik heb de GKD wel een zitje meegegeven en ze heeft daar ook op gezeten! Dan word ik maar een flauwe zeikerige mama gevonden maar ik wil mezelf niks kunnen verwijten als er iets gebeurt.

  Edited by - Sje on 4-2-2010
  Miriam
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:3535


  --
  02-04-2010 8:47
  Voorzover ik weet, dekt de verzekering van de school alle "schoolse activiteiten".  Ik zou het eens navragen bij de school als ik jou was.

  Die regel van vervoer van andermans kinderen zou gewijzigd worden heb ik ooit eens (zeker een jaar geleden) gelezen. Ik geloof dat ik het destijds op de site van de VVN heb gevonden.
  Sje
  Posts:75548


  --
  02-04-2010 9:14
  Ah, tof dat ze die regel wat betreft vervoer van andermans kinderen gaan wijzigen. Belachelijk natuurlijk dat je je eigen kinderen vast moet zetten in goedgekeurde zitjes en dat kinderen van anderen zo in de gordel mee mogen. Op elk kind moet je net zo zuinig zijn.
  Miriam
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:3535


  --
  02-05-2010 8:08
  Ik heb geprobeerd het betreffende artikel terug te vinden, maar helaas. Ik heb er nog even over nagedacht en bij ons speelde het 2 jaar geleden toen ik reed met een kinderfeestje. Uiteindelijk heb ik alleen kinderen meegenomen die een eigen stoel bij zich hadden. En dat was nog eng genoeg! Het is toch een hele verantwoordelijkheid om een kind van een ander te vervoeren.

  Maar in dat artikel stond dus dat de regels binnen die en die termijn zouden wijzigen en dat dan elk kind (eigen en van een ander) in de gordels zou moeten.
  Sje
  Posts:75548


  --
  02-05-2010 10:25
  Zie hier een link naar een artikel + een brochure van de ANWB. De regel lijkt nog niet aangepast. Kinderen die in de auto van iemand zitten die niet de ouder/verzorger is, mogen zonder zitje vervoerd worden omdat van die personen verwacht kan worden dat ze niet in het bezit zijn van een geschikt zitje. Als voorbeeld wordt een kinderfeestje genoemd, maar daar zullen uitstapje met school dan ook wel onder vallen.

  Belachelijk eigenlijk toch? Kleine moeite om te vragen of mensen zitjes voor hun eigen kinderen aan willen leveren.

  Ik blijf daar een ontzettende zeikerd in: in mijn auto geen kinderen zonder zitjes!
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  02-05-2010 7:31
  Wij hebben het op school nagevraagd, maar de juf wist het niet en de teamleider was er niet. Waarschijnlijk maandag antwoord. Wij zitten er ook niet op te wachten om kinderen zonder stoeltje mee te nemen. Maar daar stond dus helemaal niets over in de brief voor het uitstapje en de juf gaf aan dat er wel over gesproken was, maar dat ze er niet helemaal uit waren.
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  02-05-2010 7:39
  Dank voor de link. Ik heb een mail gestuurd naar de juristen van de ANWB. Zij kunnen mij vast vertellen hoe het precies geregeld is.
  Sje
  Posts:75548


  --
  02-05-2010 7:43
  Vreemd Karin dat het op die school van Esther niet standaard is dat er zitjes meegenomen worden door ouders als hun kind op uitstapje gaat.

  Ik ben benieuwd naar wat de juristen van de ANWB terug gaan schrijven. Hou je ons op de hoogte?
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  02-05-2010 8:06
  Ja, ik hou jullie op de hoogte.
  Louise
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  02-06-2010 9:28
  Ik heb nooit stoeltjes mee hoeven nemen oid, maar 't is wel logisch eigenlijk. Ook wel eens een paar van die ukken in de auto gehad...
  Sje
  Posts:75548


  --
  02-06-2010 12:35
  Brrrrrrrrrrrrr..........................
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  02-06-2010 1:28
  Mijn schoonzusje (van wie de kinderen ook op die school zitten) zei vanochtend dat ze (school)  nooit zo moeilijk doen over autostoeltjes, maar dat het net is zoals je zelf wilt. Ik vind het toch wel heel belangrijk om kinderen wel mee te nemen in autostoeltjes. Nu alleen nog antwoord zien te krijgen op de vraag hoe het verzekeringstechnisch is als je kinderen meeneemt zonder autostoel.
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  02-09-2010 2:05
  Hans kreeg van de juf te horen dat het uitstapje onder de verzekering van school valt. De school schijnt ook een inzittendeverzekering te hebben.  In een brief die ze gisteren meekreeg stond dat kindjes achter in de auto alleen in de gordel hoeven. Voorin is wel een stoel of zittingverhoger verplicht.

   
  Sje
  Posts:75548


  --
  02-09-2010 2:19
  Brrrrrrrrrrr......................

  Wel goed dat de verzekering ook dekt als ze niet in zitjes zitten, maar dan nog, bij een ongeluk kunnen de verwondingen in de nek en aan het hoofd ernstiger zijn omdat de gordel niet over de schouder gaat zoals wanneer ze in een zitje zitten. Dus of de verzekering nou dekt of niet, het gaat om de verwondingen die voorkomen kunnen worden met zitjes.

  Nu rijden jullie zelf ook mee dus ik neem aan dat Esther in het goedgekeurde zitje voorin zit, maar wat doe je als Esther in de toekomst in de auto van een andere ouder vervoerd gaat worden naar een uitje? Geef je toch een zitje mee?
  Margreeth
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  02-09-2010 3:22
  Sje ik vind dat jij wel extreem bent hierin hoor! Officieel moeten ze volgens mij tot lichaamslengte 135 op een stoelverhoger. Zie je het voor je dat groep 5 met zitverhogertjes naar school komt omdat ze met auto's bijv. naar de bieb gaan? En dan de halve klas wel, andere helft niet? Ik zie zo de kleutergang voor me met 25 zitverhogers op een rij........want we gaan naar de kinderboerderij... Kinderfeestje? 6 zitverhogers in de gang? En wat dacht je van een schoolreisje met de bus? Allemaal een zitverhoger meenemen? Ik vind het nogal overdreven. Tot voor kort zaten er volgens mij niet eens gordels in touringcarbussen.

   
  Sje
  Posts:75548


  --
  02-09-2010 3:45
  Ik ben niet extreem, ik wil mezelf en anderen niks kunnen verwijten als mijn kind iets oploopt wat voorkomen had kunnen worden. Ik wil geen "had ik maar" hoeven denken de rest van mijn leven.

  Ik vind het niet overdreven, ik vind dat je niet zuinig genoeg kunt zijn op je kinderen en op de kinderen van anderen. Zeker nu ze nog zo klein zijn is het onze taak als ouders om ervoor te zorgen dat ze zo goed en veilig mogelijk opgroeien.

  En ja, dan gaat groep 5 maar met zitverhogertjes naar de bieb voor dat kleine stukje! Ik ga mijn kind niet zonder zitje laten vervoeren omdat ze anders uitgelachen wordt dat zij als enige wel een zitje bij zich heeft. De reacties van anderen op het feit dat ik wil dat ze per se op een goedgekeurd zitje vervoerd worden, interesseren me op dat moment helemaal niks.

  En dat het niet handig is dat er op de gang 25 zitverhogers op een rij staan, is natuurlijk helemaal een rare reden om kinderen dan maar niet in zitjes te vervoeren?! Zolang die zitjes maar niet in een vluchtroute staan! Het gaat hier niet om handig, het gaat hier om veilig!

  En wat betreft tot voor kort geen gordels in touringcars, wij zijn in de zeventiger jaren ook los op de achterbank naar Zuid-frankrijk vervoerd, maar de regels en veiligheids-eisen zijn nou eenmaal stukken strenger geworden. Laten we blij zijn met de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn en wat het scheelt aan verwondingen en overlijdens in het verkeer.

  Hoogste veiligheid als het om mijn kinderen gaat! Het zal maar een keer mis gaan, dan sla ik mezelf eeuwig voor mijn kop dat ze dat ene oor nog gehad zou hebben als ze wel op een zitje vervoerd was zodat de gordel geen kans kreeg om de zijkant van haar hoofd te beschadigen.

  Dus laat mij maar lekker overdreven en extreem zijn!

  Edited by - Sje on 9-2-2010
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  02-09-2010 4:10
  Esther gaat inderdaad in haar eigen stoel. En als de andere twee kinderen een stoel of zittingverhoger bij zich hebben gaat die in de auto. Als hun ouders dat niet nodig vinden dus niet. Verantwoordelijkheid van de ouders.

  In de toekomst als Esther met een ander meerijdt, dan heb ik wel het liefst dat ze ook gewoon in de autostoel zit.
  Louise
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  02-09-2010 6:40
  Hier staat precies hoe het wettelijk is. Dat is inderdaad iets anders dan wat je zelf vindt.... maar dat geldt wel voor meer regels, beide kanten op. (sommige regels vinden mensen misschien te streng, andere zoals dit te soepel). Te streng lijkt bijv. dat je niet mag fietsen tussen 11 en 5 in een bepaalde straat, ook al regent het dat het giet en loopt er echt niemand te winkelen... toch mag het gewoon niet.

  Edited by - Louise on 9-2-2010
  U bent niet gemachtigd om te reageren.