Jenaplan versus regulier basisonderwijs
Laatste Bericht 01-06-2010 6:59 door Louise. 2 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
kristel
New Member
New Member
Posts:


--
01-05-2010 6:02
    In juli dit jaar gaan wij verhuizen naar een ander dorp en zal onze dochter ook naar een andere school gaan, wij staan nu voor de keuze:  de Christelijke Jenaplan of de openbare basisschool. Mijn voorkeur gaat uit naar christelijk onderwijs, echter Jenaplan vind ik niet zo geweldig. Het klinkt allemaal wel leuk, maar hoe is dat in de praktijk?

    bv groep 3-4-5 in een klas, is leuk als je in groep 3 zit, maar als je in groep 5 zit, wordt je dan niet beperkt door de "jongste"

     Wie o wie heeft ervaring met een Jenaplan school? 

     
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    01-06-2010 12:10
    Helaas, geen ervaring met Jenaplan.

    Mijn voorkeur zou ook uitgaan naar het christelijk onderwijs. Enerzijds vanwege de christelijke boodschap. Anderzijds vanwege de financiele middelen waarover het openbaar onderwijs in het algemeen minder beschikking heeft. Openbare scholen hebben vaak weinig geld en kunnen daardoor minder investeren in moderne leermiddelen.

    Ik ben ook niet weg van Jenaplan en andere "vrije" varianten. Ik heb me wel laten vertellen dat Jenaplan voor vlotte kinderen die goed zelfstandig kunnen werken erg geschikt is. 
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    01-06-2010 6:59
    Hoi Kristel
    Mijn dochters hebben ook op een chr. Jenaplan school gezeten. Het was de PC school in de buurt. Middelste vanaf gr 3, jongste helemaal. Als ze het goed doen, is het heel leuk. In de middenbouw vond ik het heel goed gaan, maar ze hadden dan ook geweldige leerkrachten. Groep 5 mag van alles doen, ook om groep 3 te helpen. Toen middelste in groep 6 kwam was het wel heftig, het was een pittige groep 7 en 8, met zittenblijvers van 13 jaar die uitgingen in het weekend, en daar kom je dan als 8 jarige (eind sept. pas 9) tussen... Maar het principe van jongste/middelste/oudste in een groep is niet verkeerd. Wat ik wel weer een beetje jammer vond, is dat het echte "groep 8 gevoel" ontbreekt aan het eind. Ze gingen 3x op werkweek (bovenbouw), geen echt groep 8 kamp. Wel een groep 8 musical maar dat liep niet altijd even lekker. Middelste bofte met een zij-instromer die uit de musicalwereld kwam als stagiair!
    Het hangt gewoon heel veel af van de sfeer op school, de inzet van de leerkrachten etc. Net als bij elke andere vorm van onderwijs....
    Wij vonden niet eens heel veel verschillen tussen de school in het dorp waar we vandaan kwamen, waar vanwege weinig leerlingen 2 leerjaren bij elkaar zaten, waar het kringgesprek ook was, handvaardigheid door de groepen heen werd gedaan etc.
    Het Jenaplan bleek nogal verwaterd, een paar jaar terug gingen alle leerkrachten op cursus en zag je soms iets van echt Jenaplan terug. Vond het leuk.

    Ik weet niet of je iets aan dit warrige verhaal hebt...
    Belangrijkste is dat het "goed" voelt en dat er een goede leerlingbegeleiding etc. is bij probleempjes/problemen. Oog voor wat elk kind specifiek nodig heeft, dat kan er bij Jenaplan net zo goed wel/niet zijn als bij traditioneel onderwijs maar is m.i. superbelangrijk.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.