zenuwtics
Laatste Bericht 12-04-2009 7:59 door Sje. 19 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
kristel
New Member
New Member
Posts:


--
06-21-2009 11:24
    Mijn mooie meisje heeft nu twee tics, een is draaien met haar ogen en een is een tic op haar mond, Volgens de huisarts en de schoolspych. gaat dat over. Ze is getest en nu heeft ze een speciale behandeling. Haar IQ is 130, dus niet hoogbegaafd (gzd) maar evengoed hoog. Ze zit in groep 2 en leest AVI 7 en rekent op CITO eind groep 4 met een C score zonder instructie en speelt nog steeds graag met de 4 jarige uit haar groep 1/2. Maar ze ontwikkeld steeds meer tics, eerst viel dat allen maar op vlak voor het afzwemmen ofzo, in een "stresstijd" ( ze heeft binnen een jaar A, B en C afgezwommen) en nu merk ik het vooral als de cito's er aankomen.

    Volgens de huisarts moet ik het negeren maar dat is erg moeilijk, het ziet er niet uit. Ik zou liever de stress aanpakken, maar daarmee stuit ik ook op de leerkrachten die met haar aan de slag zijn. Ik zou haar zo graag gewoon in haar eigen groep zien, en dan zonder extra's die zij niet (volgens haar eigen zeggen )wil. Ze wordt daar telkens voor uit de klas gehaald terwijl ze liever in haar klas blijft.

    Ik kom er bij de leerkrachten niet door, ondanks mijn argumenten......

    Edited by - kristel on 21-6-2009
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-22-2009 8:02
    Wat moeilijk Kristel! Ze heet dan officieel niet "hoogbegaafd", maar heb je wel aansluiting gezocht bij een vereniging voor ouders van hoogbegaafden? Hoe moeilijk het ook is, ik denk dat je de tics toch gewoon moet negeren, maar de stress moet wel omlaag als het effe kan. Dat uit de groep halen kan toch ook nooit leuk zijn, hoewel ze zich op den duur ook niet lekker zou voelen als ze ver beneden haar kunnen moet werken, daar wordt je ook niet vrolijk van... moeilijk! In onze vorige woonplaats startte een Leonardo (weet de naam niet helemaal zeker) klas in een basisschool, voor kinderen die méér willen/kunnen. De zoon van mijn kapster was daar als een visje in het water: voor het eerst had ze een kind wat 's nachts sliep! Misschien is zoiets wel wat maar dan moet het wel in de buurt zitten, je wilt je kind ook niet uit haar omgeving halen. Nogmaals, moeilijk... heel veel sterkte en vooral wijsheid!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    06-22-2009 8:37
    Als ik het goed begrijp heeft je dochter dus een hoog IQ in combinatie met perfectionisme. Dat veroorzaakt waarschijnlijk de stress. Alles wat ze voorgeschoteld krijgt, wil ze ook goed doen. En doordat ze alles goed doet, krijgt ze steeds meer voorgeschoteld. Ik kan me voorstellen dat dat teveel wordt voor haar.

    Is het niet mogelijk dat ze op school gewoon met de rest van de klas meedoet en dat je wat "lesstof" mee naar huis krijgt die je thuis kunt doornemen zodat haar kennisbehoefte wel wordt bevredigd? 

    Zenuwtics kun je volgens mij niet aanpakken, maar alleen negeren. Hoe meer je er op focust, hoe meer ze er gaat ontwikkelen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    06-22-2009 11:05
    Lastige situatie Kristel. Echt zo'n wat-is-wijsheid-verhaal. Is er bij jullie op school niet zo'n soort schoolverpleegkundige/schoolpsycholoog. Zo iemand die "de aparte gevallen" mee in de gaten houdt. Ik schrijf het maar even zo, maar je begrijpt waarschijnlijk wel hoe ik het bedoel. Oh, zorgcoördinator heet dat hier geloof ik. 

    Zou je daar niet eens mee in overleg kunnen?

    Grote kans dat die tics veroorzaakt worden door de stress die ze aan het opbouwen is door de aparte positie waarin ze zit. Ze is al zo'n eind met lezen en rekenen, waarom sowieso niet voor de rest van het schooljaar (is nog maar aantal weken) lekker laten kleuteren?

    Dat draaien met de ogen deed mijn zus ook altijd. Zij had ook momenten dat ze een fractie van een seconde uitviel. Zo stond ze en zo zat ze ineens op de grond en daar had ze dan niks van meegekregen.

    Bij haar werd de verklaring gezocht in het feit dat ze bij de geboorte heel kort zuurstofgebrek heeft gehad. Niks van te merken verder maar in de schooltijd leverde dat een gestoord concentratie op het gehoor op. Het kwam bij haar allemaal net een fractie van een seconde later binnen dan bij de rest van de klas waardoor ze sneller afgeleid was.
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-22-2009 11:47
    oow wat lastig Kristel. Ik heb hier ervaring met een scheeftrekkend neusje gehadFrown,heel stom irritant zenuwtrekje dus. Wij hebben het niet genegeerd, maar er constant op gewezen dat ze er mee moest ophouden. En dat heeft gewerkt.

    Misschien moet je het los zien van haar schoolsituatie, en eerst gewoon de "tic" aanpakken? En doordrammen bij de leerkrachten hoor, als jij zelf het gevoel hebt dat het anders moet in het belang van je kind.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-23-2009 7:10
    Kristel, die combi vanm intelligent en stress hebben we hier ook. De school vond het normaal, wij niet. Achteraf denk ik dat we eerder iets hadden moeten doen, dan had het faalangstige, dat nu ontwikkeld is, er misschien niet ingezeten. IOn ieder geval is het hier ook zo dat ze tegen een toetsweek stress krijgt, en daardoor de prestaties minder zijn dan zou kunnen...

    Misschien is er een faalangsttraining in de buurt, ook buiten school mogelijk? Het is geen faalangst natuurlijk, maar het heeft wel kenmerken, en faalangsttraining heeft vermindering van stress tot gevolg, waardoor ook de tics zullen verminderen denk ik.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-25-2009 2:48
    Nou Peter daar heb ik ook aan zitten denken, aan faalangst en het lijkt er wel erg veel op. Net als wat Miriam zegt is ze ook een erge perfectionist. Alles wat ze doet moet ook goed. Tenminste in taken die ze op school krijgt opgedragen. (kamer opruimen en bord leegeten is een ander verhaal :-) gelukkig maar...)

    Ik heb morgen een afspraak op school. Ik vond het advies van Miriam wel een goede. Dat ga ik zeker bespreken.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    06-25-2009 3:42
    Succes morgen, Kristel. Ik ben heel benieuwd naar de afloop!

    Groetjes,
    Miriam
    Sje
    Posts:75548


    --
    06-25-2009 8:26
    Ik zit op je schouder morgen Kristel!
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-02-2009 8:13
    Het was een erg prettig gesprek. Er zijn een hoop zaken goed doorgesproken.

    Het plan is nu dat ze in haar eigen klas blijft met lezen. Wel met een aangepast lesprogramma. Alleen als blijkt dat ze zich verveelt met de klassikale lessen, en te weinig ruimte voor de andere kinderen laat gaan ze het opnieuw bepalen.

    Met rekenen gaat ze wel naar groep 4. De school blijkt zo ingericht dat alle klassen op hetzelfde moment rekenen en dat veel kinderen dan van klas wisselen. Dit vind ze wel spannend, maar ook "stoer".

    Nog een week en dan is het hier zomervakantie. We gaan dan kijken of de tics verminderen.

    ik vond het erg prettig dat de juf de tics ook serieus nam en dat de school haar stress wil proberen af te nemen. Echter zijn ze ook bang voor haar verveling. We gaan het gewoon proberen en als het niet afneemt gaan we weer in gesprek, en eventueel met een kinderpsycholoog om goed uit te zoeken wat er nu in dat mooie blonde koppie speelt.

    Vandaag waren we uit school naar het zwembad gegaan, lekker ontspannen zou je denken, maar ze bleef maar die mond opensperren, met haar ogen draaien en "verstijven", dat is zo jammer, want juist zo'n middag zou haar moeten ontspannen.... 

     
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    07-02-2009 8:17
    Fijn dat het gesprek goed is verlopen. En gelukkig is het bijna vakantie dus dan kan ze ook helemaal even tot rust komen. Misschien zijn de tics dan zo verdwenen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    07-02-2009 8:42
    Wat goed dat het een fijn gesprek was. Zoals Miriam al schrijft, hopen dat de vakantie haar goed doet en dat ze na de vakantie zonder tics aan het nieuwe schooljaar kan beginnen.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-02-2009 10:21
    Wij hopen het ook. Het is zo verdrietig om je mooie kind van die "rare bekken" te zien trekken. Je ziet mensen/kinderen daar toch naar kijken.

    We zien wel, we gaan 18 juli weg, 13 juli is het vakantie. nog 1 weekje....

     
    Marion60
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    07-03-2009 9:32
    Ook zelf lekker proberen te ontspannen Kristel in de vakantie.

    grtz

    Marion
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    12-04-2009 11:55
    Even een updatetje:

    We zijn nu al een paar maanden in groep 3, rekenen in groep 4 en krijgen taal en lezen in groep 6, geen AVI meer inmiddels, ze noemt hetzelf AVI uit, maar het gaat geweldig. Ondanks dat ze vaak naar een andere klas moet, heeft ze een goede aansluiting in groep 3, en veel vriendjes en vriendinnetjes.

    Uiteindelijk had de school gelijk, maar hebben mij er wel enorm in betrokken en mijn "angsten" serieus genomen. Dus ik ben alleen maar blij dat zij het bij het rechte eind hadden.

    Er is op school nu ook een speciale groep: Het Tempo-Team waar elke dinsdag spelletjes worden gedaan met de "Toppertjes", uiteraard is mijn dochter niet de enige vlotte. Ook zijn er boeken aangeschaft die qua verhaal bij een 6 jarige passen maar een hogere techniek hebben.

    Ze heeft haar draai helemaal gevonden, de tics zijn een stuk verminderd, nu wel weer even heftig rond Sinterklaas, maar dat is volgende week weer over.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    12-04-2009 1:27
    Wat fijn dat het zo goed gaat. En ook erg fijn dat de school je zo serieus genomen heeft.
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    12-04-2009 1:55
    Wat goed Kristel!! Fijn dat ze het naar haar zin heeft. Hier hebben ze ook zo'n "plusklas", geweldig. Verder werken ze hier (vanaf groep 5) ook veel met zelfstandig werken aan (individueel opgestelde) weektaken.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    12-04-2009 4:46
    Wat mooi dat het zo goed gaat op school, Kristel. Niet alle scholen zijn zo alert op vlotte kinderen dus je hebt het wel getroffen.

    Houdt je ons verder op de hoogte?
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    12-04-2009 7:05
    Wat fijn dat het goed gaat en dat de school bij haar kan aansluiten! Bijv. boeken voor snelle lezers zijn best moeilijk te vinden, is het verhaal voor oudere kinderen dan heeft een 6jarige er niks aan...
    Sje
    Posts:75548


    --
    12-04-2009 7:59
    Fijn zeg dat het zo goed met haar gaat!
    U bent niet gemachtigd om te reageren.