Klusjes in huis
Laatste Bericht 10-27-2011 9:05 door Marjannn. 7 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
03-05-2009 11:25
    Hoi,

    Ik zat vanochtend te kijken naar een herhaling van "Jouw vrouw, mijn vrouw" en deze keer werden er vrouwen geruild uit gezinnen waarbij het verschil voornamelijk zat in het aantal klusjes dat de kinderen moesten doen. Bij het ene gezin mocht alles en waren klusjes taboe en bij het andere gezin deden de kinderen bijna het hele huishouden.

    Ik ben benieuwd naar jullie mening. Moeten kinderen klusjes doen en zo ja, welke wel en welke niet. En vanaf welke leeftijd vind je dat kinderen moeten / kunnen helpen?

    Groetjes,
    Miriam
    Anja1966
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-05-2009 12:18
    Op een speelse manier hielpen mijn kinderen al heel vroeg mee met van alles, zelfs stofzuigen, stang op de laagste stand en hupsakee! Met een doekje een beetje poetsen en natuurlijk helpen bij het koken. Dat gaven ze zelf aan en vonden het leuk.

    Nu komt er iets meer dwang bij kijken Confused maar ik vind het wel belangrijk. Niet alleen voor "later" maar ook zodat ze weten dat die schone kleren niet vanzelf in hun kast komen fladderen en dat alles wat vies gemaakt wordt ook weer schoon gemaakt moet worden. En ook dat dat tijd en moeite kost.

    Nou zo even wat er in mij opkomt, ze doen klusjes als: hond uitlaten, handdoeken vouwen, sokken uitzoeken, tafel dekken, afruimen en keuken opruimen na het eten, in- en uitruimen van de vaatwasser, trap stofzuigen, woonkamer swifferen, onkruid plukken en natuurlijk houden ze zelf hun kamer bij en in het weekend moet dat een keer heel goed. Bij die wekelijkse beurt help ik een van de drie mee, dus een keer in de drie weken is het echt heel schoon. Smile

    Oh ja en een keer in de week kookt een van de drie, met wat meer of wat minder hulp van mij.

    Meer kan ik zo even niet bedenken maar misschien kom ik daar nog op.

    Groetjes, Anja
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    03-05-2009 1:15
    Hier helpt de oudste (2,5) ook een beetje mee. Hij moet zijn eigen beker wegbrengen naar de keuken, zuigt kruimeltjes weg met de stofzuiger als hij heeft geknoeid en moet zijn eigen speelgoed opruimen. Met het stofzuigen wil hij altijd graag helpen door de slang vast te houden, maar of dat nou echt hulp is ;-(. En de wasmachine mag hij altijd vullen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    03-05-2009 1:20
    Ze helpen hier op hun eigen niveau mee (ze zijn 4 en 5 jaar). Soms uit eigen beweging en soms vraag ik erom. Maar net hoe het uitkomt.

    Klusjes die ze hier zoal doen:
    - zelf kleren in de wasmand gooien
    - zelf schooltas uitpakken
    - zelf ontbijtbordje + melkbeker op het aanrecht gaan zetten
    - soms vraag ik ze de tafel te dekken en vaak ruimen ze na het eten uit eigen initiatief mee op
    - als ze hebben zitten knutselen vinden ze het erg leuk om zelf rondom de tafel te stofzuigen
    - ze vinden het leuk om mee te helpen de vaatwasser uit te ruimen
    - helpen met was ophangen vinden ze ook leuk (maar dat is voor mij meestal van de regen in de drup want 1 kleuteronderbroekje met 5 wasknijpers is eigenlijk wat teveel van het goede).
    - in de tuin helpen ze mee los blad opruimen of onkruid plukken
    - mee helpen koken
    - eigen speelgoed opruimen (en eerst het ene opruimen voordat je met het andere gaat spelen).
    - poppenhuis en winkeltje uitruimen, met vochtig doekje poetsen en weer inruimen.

    Ik vind het helemaal niet verkeerd om ze op hun eigen niveau mee te laten draaien in het huishouden (naarmate ze ouder worden wil ik dat dus ook op gaan bouwen, hoewel ze nooit van mij het complete huishouden hoeven te gaan doen). Ik maak geen misbruik van mijn kinderen, zie ze niet als goedkoop huishoudelijk hulpje. Ik vind wel dat ze gedoseerd moeten leren dat het leven uit nog meer bestaat dan alleen maar spelen en genieten. We leven met z'n allen in dit huis, maken met z'n allen troep, dus we zorgen ook met z'n allen dat de boel hier leefbaar blijft.

    Laatst vroeg de GKD waarom ze mee moet helpen en toen heb ik uitgelegd dat ik haar alleen wil leren hoe bepaalde klusjes moeten omdat ze ooit als ze op zichzelf woont ook geen mama meer in huis heeft die alles voor haar regelt. Op school leer je lezen, schrijven en rekenen en thuis leer je hoe je huis schoon en opgeruimd blijft.

    Ik heb een blauwe maandag samengewoond met iemand die nooit iets had hoeven doen thuis onder het motto van mijn toenmalige schoonmoeder "Ik ben huisvrouw, dus mijn man en kinderen hoeven helemaal niks te doen".

    Maar die man had dus nooit geleerd wat er sowieso moet gebeuren als je een huishouden draaidende wilt houden. Toen hij het huis uit ging kwam zijn moeder nog elke week bij hem poetsen en hij at elke dag bij zijn ouders. Zijn was deed-ie wel zelf: alle kleuren door elkaar!

    Toen we net uit elkaar waren, belde hij me een keer op. Of ik toevallig nog van plan was om in die buurt te komen want hij had een kuipje boter op de keukenvloer laten vallen en die vloer bleef na schoonmaken toch nog glad. Had-ie het alleen met een doekje met koud water afgedaan! Dat zijn toch kleine praktische dingen die je moet weten als je het huis uitgaat: vettigheid met een sopje met allesreiniger of een andere ontvetter te lijf gaan!

    Ik heb in die relatie gezien wat voor effect het heeft als je nooit iets in het huishouden hoeft te doen van je moeder. Mijn kinderen gaat het dus niet overkomen dat ze zo onwetend hun eigen huishouden ooit gaan bestieren.

    Edited by - Sje on 5-3-2009
    Emily
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-08-2009 10:29
    Vind het goed als mijn dochtertje mee helpt, maar dat wil ze zelf....lekker met dr mams de tafel opruimen enzo. Vind ze leuk om wat verantwoordelijkheid te krijgen denk ik, je moet ze bij dit soort dingen gewoon betrekken want dat vinden ze alleen maar leuk. Maar om nou echt klusjes te geven, nee dat doe ik niet, daar is ze nog veel te jong voor. Maar als ze ouder is ga ik dat natuurlijk wel doen!
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    03-09-2009 9:53
    Onze dochters hebben van kleins af aan ook altijd meegeholpen met allerlei klusjes in en om het huis (klusjes zoals Sje al schrijft), nooit onder dwang maar gewoon spelenderwijs.

    Nu het intussen al aardig grote pubermeiden zijn, zijn er nog steeds standaarddingen die ze voor hun rekening nemen, als ze thuis zijn tenminste, want soms zijn ze aardig uithuizig. Maar ze zorgen altijd zelf voor hun bed (verschonen) en hun kamer, verder zijn onze hond en kat eten geven de taken die ze ook altijd doen, net als het afruimen van de tafel en het inruimen van de vaatwasser na het avondeten.

    Verder vouwen ze vaak was op, stofzuigen tegelijk met hun kamer meteen de hele bovenverdieping en dat soort dingen.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    08-10-2011 8:24
    Als je je kind wilt laten helpen in huis en een rooster wilt maken, kijk dan eens hier .
    Marjannn
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-27-2011 9:05
     

    Mijn meisje van bijna 2,5 jaar doet al heel veel in huis: bestekkorfje van de vaatwasser in- en uitruimen, was in de wasmachine gooien en aanzetten, was er weer uithalen en in de droger gooien, de schone was in de kast leggen, onderbroeken en sokken in de juiste bak gooien, kruimeltjes opvegen, schoonmaken met billendoekjes, vegen, tafel dekken, hond eten geven en ga zo maar door. Ik laar haar nu alleen maar klusjes doen die ze zelf leuk vindt. Maar op deze leeftijd vindt ze echt alles nog leuk. Op den duur zal dat niet meer zo zijn, maar ik wil wel dat een beetje blijft meehelpen in het huishouden. Mijn doel daarbij is niet om mijn taken te verlichten. Ik wil dat ze leert dat een gezin niet vanzelf draait, dat daar iets voor gedaan moet worden. Ik zou haar dan ook vrijheid willengeven in de uitvoering van de taken. Bijv. 1 dag per week de vaatwasser uitruimen, maar je mag zelf bepalen welke dag dat wordt. Zo geef ik haar de verantwoordelijkheid van een taak, maar ze heeft ook zelf iets in te brengen. En ze leert plannen.

    Ik zou haar trouwens wel eenmaal in de zoveel tijd een bepaald huishoudelijk klusje leren, zodat ze later wel weet hoe het allemaal moet.  

    U bent niet gemachtigd om te reageren.