Syndroom van Down + kleuterklas
Laatste Bericht 12-19-2008 9:25 door Margreeth. 5 Reacties.
Printer Vriendelijk
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Sje
Posts:75548


--
12-18-2008 10:37
  Onze KKD gaat in januari naar groep 1. In haar toekomstige klasje zit een kindje met het Syndroom van Down. Super dat de school daarin meegaat want ik heb ook verhalen gehoord van scholen die dat af proberen te houden. Jammer want het is bevestigd dat kindjes met het Syndroom van Down erg gestimuleerd worden in hun ontwikkeling in gewoon basisonderwijs.

  Ik vind dat kindjes met het Syndroom van Down de kans moeten krijgen om in eerste instantie gewoon basisonderwijs te volgen tot het moment aangebroken is dat het tempo te hoog wordt en aangepast onderwijs een betere optie is. En ik vind het niet verkeerd dat mijn kinderen kennismaken met het feit dat er kindjes van hun leeftijd zijn met een beperking.

  In de klas van de KKD is gewoon bekend dat dat meisje anders is dan ze gewend zijn, dus ik wil de KKD in de vakantie daar ook wat meer uitleg over geven. Heb al wel een idee hoe dat aan te pakken (over het algemeen ben ik daar wel creatief genoeg in) maar mogelijk hebben jullie (misschien zelfs uit ervaring) ook nog tips waar ik wat mee kan.
  Margreeth
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  12-19-2008 7:48
  Ik denk dat je niet veel hoeft te zeggen. Kinderen hebben snel genoeg door dat ze anders is en dat ze daarom extra hulp in de klas krijgt.  Ik zou het niet teveel aandacht geven, net doen of het heel normaal is. Kinderen accepteren dat volgens mij heel makkelijk. Niet te beladen maken door er heel veel over te praten. Zo zou ik het doen.
  Peter P
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  12-19-2008 7:51
  Ik denk ook dat ik er geen extra aandacht aan zou besteden, zolang KKD er zelf niet over begint.
  Miriam
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:3535


  --
  12-19-2008 8:36
  Ik zou er ook niet teveel nadruk op leggen. Kinderen accepteren anderen zoals ze zijn. Grote kans dat de KKD het andere kindje niet eens als "anders" ziet, want het meisje is in haar ogen gewoon zoals ze is.
  Sje
  Posts:75548


  --
  12-19-2008 9:23
  Ik was ook niet van plan om er nou echt een hele toestand van te maken. Gewoon kort wat uitleg dat er een kindje in de klas zit waarmee iets bijzonders aan de hand is, maar die wel heel graag naar school wil zoals alle andere kindjes.

  Ik vind het zelf ook een wat-is-wijsheid-verhaal hoor. Ik zou ook niet verbaasd zijn geweest als de leerkracht had gezegd dat er in de klas geen extra aandacht aan was besteed. Juist om de kinderen zelf de kans te geven om te ontdekken dat er iets bijzonders aan de hand is en juist om ervoor te zorgen dat kindjes niet afstandelijk gaan worden naar dat meisje toe. Want elk kind reageert natuurlijk weer anders.

  Kijk, wij doen er wel heel gewoon over, en wij vinden dan wel dat er helemaal geen reden is om afstandelijk te doen (ik vind het alleen maar super dat dat meisje deze kans krijgt), maar kinderen kunnen veel kortzichtiger reageren. Dus kunnen ze juist misschien beter niet weten dat er iets bijzonders met een klasgenootje is, juist om zo neutraal mogelijk met haar samen te zijn in de klas.

  Dus vandaar dat ik zelf inderdaad ook had bedacht om er geen toestand van te maken. Maar het is denk ik wel fijn voor de KKD om te weten waarom dat kindje af en toe extra aandacht apart van de leerkracht krijgt. Want dat heeft-ie wel aangegeven dat de klas iets vaker dan de andere kleuterklassen zelfstandig moet werken omdat hij dan apart met dat kindje aan de slag gaat.
  Margreeth
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  12-19-2008 9:25
  Ik denk dat ouders in het algemeen kortzichtiger reageren dan kinderen. Zeker bij dit soort dingen.
  U bent niet gemachtigd om te reageren.