peuterspeelzaal
Laatste Bericht 10-27-2011 10:16 door Marjannn. 69 Reacties.
Printer Vriendelijk
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 41234 > >>
AuteurBerichten
karin185
New Member
New Member
Posts:


--
10-05-2008 3:28
  Omdat er nog geen topic is over de peuterspeelzaal leek het me leuk die aan te maken. Dan kan ieder hier zijn ervaringen en vragen kwijt.

  Misschien wel leuk om te beginnen met het verhaal van Esther die pas geleden voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging.

  Al een paar weken voordat ze voor het eerst mocht gaan zeiden we elke keer als we langs de peuterspeelzaal reden tegen Esther: "over een poosje mag jij daar spelen met allemaal kindjes". Na een paar keer zei zij dat zelf als we er langs kwamen. Toen het nog wat dichterbij kwam hebben we haar er ook op voorbereid dat mama haar wegbracht en ook weer op kwam halen. Dus dat ze daar alleen ging spelen. Ook dat herhaalde ze nadat ze dat een aantal keren gehoord had.

  Toen was daar het moment, die eerste maandagochtend. Om kwart voor 9 bracht ik haar naar de peuterspeelzaal. Voor ons allebei wat onwennig. Esther stond om zich heen te kijken wat er allemaal voor speelgoed was en welke kindjes er al waren. En ikzelf stond te kijken wat nu precies de bedoeling was. Nadat dat duidelijk was en ik haar broodtrommel, beker en luier in de daarvoor bestemde bakken had gedeponeerd en haar jasje keurig had opgehangen aan de kapstok was het moment van afscheid nemen aangebroken. Esther was inmiddels al fijn aan het spelen. Toen ik naar haar toeging en zei dat ik wegging vond ze dat prima. Ik kreeg een afscheidskusje en ze zwaaide vrolijk "dag". Dus ik ging met een gerust hart weg.

  Ze viel gelijk met haar neus in de boter, want op die dag was bij ons de gebruikelijke lampegietersavond. Dat is een oude traditie waar 's avonds kinderen met lampionnen in optochten lopen. Allemaal mooi verkleed. Op de peuterspeelzaal hadden ze daar ook aandacht aan besteed en het was de bedoeling dat de kinderen allemaal een lampionnetje meenamen om zo zelf een kwartier voor de gebruikelijke ophaaltijd in een optochtje over de speelplaats te lopen. Om kwart over 11 stond mama dus met fototoestel in de aanslag om de allereerste optocht van Esther vast te leggen. Helaas had zij geen lampionnetje (omdat we dat niet wisten), maar gelukkig hadden ze er op de psz nog 1 over. Liep ze daar mooi te zingen met de andere kindjes. Ze was wel blij toen ze mama zag, maar kwam niet gelijk naar me toe rennen, maar bleef netjes in de optocht lopen.

  Nu is ze inmiddels een aantal keren geweest en ze vind het er nog steeds erg leuk. Meestal wil ze niet met me mee naar huis. Op donderdagmiddag is ze daarna erg moe, omdat ze normaliter nog slaapt 's middags. Maar dan gaat ze thuis gewoon nog even een uurtje op de bank slapen.

  We merken inmiddels ook al positieve invloeden van de peuterspeelzaal. Ze is veel opruimeriger geworden. Ze ruimt nu vaak uit zichzelf speelgoed op, terwijl ze daar voorheen nog wel eens op gewezen moest worden.

  Ook vinden we het erg fijn dat ze op een christelijke peuterspeelzaal zit. In de vakantie begon ze al iets te vertellen over het bijbelverhaal wat de juf verteld had. Fijn om te merken.

  Inmiddels kent ze ook al wat namen van kinderen die bij haar op de groep zitten. Leuk!
  Sje
  Posts:75548


  --
  10-05-2008 4:18
  Fijn als je eerste ervaringen met de peuterspeelzaal op deze manier verlopen Karin! Leuk dat ze het zo naar haar zin heeft!

  Wij zitten inmiddels aan het andere eind van het psz-traject. Deze week viel er een brief binnen ter bevestiging van de uitschrijving van de jongste. Per 15 december is het einde psz voor haar want na de kerstvakantie gaat ze oefenen op school omdat ze eind januari 4 jaar wordt.

  Afscheid van een fase dus. Voorlopig mag ze gelukkig nog 2x per week. Nog even van genieten!
  Miriam
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:3535


  --
  10-05-2008 7:17
  Wat fijn dat Esther het daar zo naar haar zin heeft op de peuterspeelzaal. Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat opruimerige herken ik wel. Onze oudste ruimt ook altijd zijn speelgoed op, veegt "knoei" van de baby weg en schuift zijn stoel zelf netjes aan tafel. Allemaal dingen die wij hem nooit uitgebreid hebben uitgelegd. Ze pikken ook wel minder leuke dingetjes op (woordjes die ik zelf niet zo kan waarderen), maar ze weten ook vrij snel welke regels waar gelden.
  Louise
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  10-05-2008 7:24
  Klinkt leuk, Karin! Fijn ook dat je een pspz met "gelijkgestemden" hebt gevonden.
  willy v
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:4047


  --
  10-08-2008 8:32
  Hoi karin
  Hoe werkt een christelijke psz.Mijn ervaring is dat alle psz.gelijk zijn dus zonder christelijk,katholiek of moslim er voor.Is het misschien een psz. van de kerk?  Je schreef dat je de eerste morgen niet wist hoe alles werkte en wat de bedoeling was, hebben jullie 2 geen kennis gemaakt voor Esther begon?

  Willy
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  10-08-2008 9:35
  Willy, hier in Veenendaal is 1 organisatie met heel veel peuterspeelzalen. 1 daarvan is een christelijke. Dit houdt in dat ze samen bidden, er een bijbelverhaal verteld wordt en de werkjes die ze maken soms ook gebaseerd zijn op het bijbelverhaal. Verder is spelen natuurlijk hetzelfde.

  Al hoorde ik van een vriendin van wie het zoontje in hetzelfde gebouw naar de peuterspeelzaal gaat (maar op een andere dag) dat de kindjes bij hen ook veel op fietsjes, steps, loopauto's en tractors rijden. Die heb ik bij ons niet gezien, dus ik denk dat ze er bij ons bewust voor gekozen hebben om dat speelgoed niet te gebruiken, maar juist meer het samen spelen in de poppenhoek etc.
  willy v
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:4047


  --
  11-01-2008 10:59
  Karin, hoe gaat het met je ouste dochter op de psz?

  Willy
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  11-02-2008 8:15
  Het gaat heel goed. Ze vind het er heel leuk. Zo leuk dat ze niet thuis wilde blijven afgelopen week, terwijl ze toch echt niet fit was (heel erg verkouden).
  pretoroxo
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  07-16-2009 1:57
  Na deze vakantie gaat onze oudste (2 jr 2 mnd)  voor het eerst naar de peuterspeelzaal hier in de wijk (. voorlopig een ochtend, misschien als hij 3 is en het leuk vindt ook nog een middag erbij) Hebben jullie nog tips voor de eerste keer? Hoe juist wel/ niet afscheid nemen, wat mee te geven en vooral niet te vergeten? Wij hebben geen intake ofzo gehad, alleen een brief thuis waarop staat hoe laat hij moet beginnen, hoe de juf heet etc. Dus ga de eerste keer wel wat eerder, zodat ik nog even kan kennismaken met de juf.

   Groeten! 
  Sje
  Posts:75548


  --
  07-16-2009 2:06
  Ja, ik heb wel tips, moet nu weg kinderen van school halen. Kom over half uurtje op terug! Tot zo!
  Sje
  Posts:75548


  --
  07-16-2009 3:53
  Ja, ik ben er weer!

  Leuk dat je oudste naar de psz gaat. Hele leuke nieuwe fase! Maar ook een fase die een rommelige start kan hebben want het is niet niks dat mama je naar een groep kindjes en een juf brengt die je niet kent en dat je dan daar de hele ochtend moet blijven.

  Hier op de psz lieten ze duidelijk weten wat er aan fruit en drinken meegebracht moest worden. Op de ochtenden moest er sap en fruit mee en op de middagen alleen sap. Verder iets van luiers in de tas als je kindje nog niet zindelijk is.

  Wat brengen betreft, probeer het afscheid niet te lang te rekken. Zeker als je kleine man gaat huilen, niet blijven hangen en nog eens troosten, "en nu gaat mama echt. Nou oké, nog 1 kus dan", dat soort dingen. Gewoon redelijk kort houden. Ervaring leert dat de juf een nieuw huilend kindje meestal binnen 5 minuten na vertrek van mama stil heeft.

  Wat ik altijd deed was zeggen dat ik even een boodschap moest gaan doen en dat ik ze daarna weer kwam halen. Als je namelijk zegt dat je naar huis gaat snapt zo'n kleintje niet waarom het dan daar moet blijven als jij toch thuis bent. Dus mocht het elke keer moeilijk zijn met afscheid nemen dan ben je gewoon op pad voor een boodschap en daarna kom je weer terug om hem te halen.

  Bij ons op de psz kregen we een plastic showmapje voor in een ordner met daarin een gekleurd vel. Daarop moesten we een collage maken van foto's en afbeeldingen die veel betekenden voor de kleine mop. Dus foto's van favoriete speelgoed, opa en oma, eigen kamertje, broertje/zusje, etc.

  Als een kindje het dan moeilijk had, ging de juf die fotocollage met de kleine mop zitten bekijken ter afleiding. Op die manier is er toch iets vertrouwds aanwezig op de psz. Kan goed dat ze dat bij jullie psz niet hebben, maar je zou wel zelf zoiets in zijn tasje kunnen doen (desnoods foto's in zo'n fotomapje!).
  Sje
  Posts:75548


  --
  07-16-2009 3:55
  Oh ja, en verder kun je hem voorbereiden op de psz door middel van bijv. boekjes uit de bieb.
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  07-16-2009 7:21
  Hier geen fotocollage.

  Bij ons hebben ze het liefst dat je fruit meegeeft, maar een 'gezond' koekje mag ook. En bij ons wordt er zowel 's ochtends als 's middags iets te eten en te drinken meegenomen.

  Verder heb ik nooit gezegd dat ik boodschappen ging doen, want dan zou ze juist mee willen naar de winkel. Dus ik zei altijd: 'mama gaat nu naar huis en komt je straks weer ophalen'.

  We hebben in het begin zeker nooit drama gehad als ik haar weggebracht had. Kort geleden wel een keer, maar dat had denk ik met de thuissituatie te maken.
  Sje
  Posts:75548


  --
  07-16-2009 8:24
  Waarschijnlijk kon ik die boodschappen-truc makkelijker gebruiken omdat onze meiden sowieso nooit mee gingen naar de supermarkt. Ik deed die boodschappen altijd als ze bij opa en oma waren. ;-)
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  07-17-2009 7:16
  Dat zal het zijn. Hier gaan ze juist altijd mee.
  Sje
  Posts:75548


  --
  07-17-2009 8:45
  Dus samengevat komt het erop neer: zeg tegen je kind dat je ergens naar toe gaat waar het normaal niet mee naar toe gaat of waar het normaal niet mee naar toe wil. ;-))
  pretoroxo
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  07-22-2009 8:46
  Haha, bedankt voor de tips! Ik moet dus niet zeggen dat ik naar de winkel ga (wil hij vast mee), dus wat ik dan wel ga 'doen' moet ik nog even bedenken. Probeer hem nu al een beetje voor te bereiden door soms langs de (dichte) peuterspeelzaal te lopen. Dan wordt hij al helemaal enthousiast (T glijbaan, he mama? T school he mama? Enz.) Dan vertel ik ook dat ik hem dan breng en dat hij dan met andere kindjes en de juf mag spelen, maar dat mama's niet op school mogen blijven, dus dat ik hem daarna weer ophaal. Weet niet of het overkomt, maar wie weet.

  Die tip van de bieb is een goede, ga komende week zeker even kijken.

  Wat doen jullie met kleding? Ik hoor moeders die zeggen dat ze altijd een oud kloffie aan doen, ivm met het spelen. Ik hoor ook moeders die zeggen dat alle moeders dat zeggen, maar niet doen. Zou ook niet willen dat mijn zoon underdressed of overdressed is ;) Het maakt me op zich nooit zo veel uit of zijn 'nieuwe' kleding vies wordt en hele dure kleding koop ik toch al niet.. Wat doen jullie?

  Oh en ik vroeg me nog af, moet hij ook gymschoentjes of zoiets mee?
  En kan ik naast de gewone schoolkosten nog extraatjes verwachten, of zitten extra kosten (uitstapje, feestdag?!) bij de prijs in?
  En dan nog een vraagje wat nu nog niet aan de orde is. Hij scheelt 1,5 jaar met zijn zusje. Als zij zo ver is om naar 'school' te gaan, haar dan bij hem in de groep, of in een andere groep? Enne.. Hebben jullie je kindjes 1 of 2 dagdelen (hier kan ook zelfs 3 trouwens, maar is geloof ik niet gangbaar??)

  Bedankt voor al jullie tips!

   
  Sje
  Posts:75548


  --
  07-22-2009 8:58
  Ik heb dat toen ook nagevraagd bij een vriendin die al een kindje op de psz had: moet ik bij de Wibra een psz-garderobe aanschaffen? Maar dat is echt niet nodig.

  Kijk, de allernieuwste kleertjes zou ik niet aan geven, maar de gewone kleding die hij nu ook in het dagelijks leven draagt, kan gewoon hoor!

  Wat ik alleen wel deed: aparte schoenen kopen voor de psz. Dus niet dat ze hun goede schoenen aan kregen want ze zijn nog veel te klein om daar als ze buiten spelen voorzichtig mee te zijn. En voor die paar uurtjes psz per week, haalde ik gewoon een leuk goedkoop paar schoenen bij de Scapino ofzo. "De speelschoentjes" noemde ik die. ;-)

  Maar wat kleertjes betreft heb ik het nog nooit getroffen dat ze met iets van kapotte of volgeverfde kleding thuiskwamen die ik weg kon gooien. Voor "vies knutselwerk" krijgen ze allemaal schortjes aan en alles wat wel op de kleertjes komt is makkelijk uitwasbaar. Het is dus allemaal peutervriendelijk spul wat ze aan verf, stiften etc. gebruiken.

  Uitstapjes doen ze bij de psz nooit. Althans hier niet en ik heb er ook nog nooit van gehoord.

  Feestdagvieringen zitten bij de prijs inbegrepen. Wat ze bijv. hier wel deden om de kerstviering extra feestelijk te maken is de mama's uitnodigingen een half uur voordat de viering afgelopen was en dan elke mama wat lekkere hapjes mee laten nemen.

  Dat varieerde dan van versierde stukjes eierkoek tot blokjes kaas, stukjes worst, etc. Zaten we gezamenlijk van een buffetje te genieten. Erg gezellig!

  En wat je ook kunt treffen is dat je weleens iets mee moet nemen voor een knutselwerkje. Dus dan vragen ze of elk kindje een leeg boterkuipje of een lege keukenrol mee kan nemen ofzo. Dat soort dingen.

  Wat betreft zusje en broertje bij elkaar in de groep is het een wat-is-wijsheid-verhaal. Kan zijn dat de psz zelf zegt: geen broertjes en zusjes bij elkaar in de groep, kan ook zijn dat ze de beslissing bij de ouders laten.

  Ik zou zelf neigen naar: ieder eigen groep. Ooit op de basisschool moeten ze ook apart en laat ze hun eigen netwerkje maar opbouwen. Ze moeten niet eeuwig aan elkaar blijven hangen. Da's niet goed.

  Wat die dagdelen betreft: wij konden alleen maar 2 aan elkaar gekoppelde dagdelen. We konden niet kiezen voor 1 dagdeel.

  Dus onze kinderen gingen bijv. maandagmiddag en daaraan zat dan de vrijdagochtend automatisch gekoppeld. Zo zitten ze ook altijd bij dezelfde kindjes in de groep en niet elke keer bij andere kindjes.

  Edited by - Sje on 22-7-2009
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  07-24-2009 2:12
  Ook hier alleen 2 aan-elkaar-gekoppelde dagdelen.

  Verder hebben wij al wel 2x een uitstapje gehad met de psz. 1 keer in een indoorspeelparadijs vanwege een jubileum van het bestaan van de psz. En 1x een jaarlijks uitje met de huifkar naar een tuin van een andere leidster waar ze mochten spelen. Geen extra kosten aan verbonden.

  Ook heb ik geen aparte kleding of schoenen, heb nog nooit gemerkt dat het nodig was.

  Wel heb ik de beker en trommel van Esther gemerkt met een labeltje waar haar naam op staat. Net zoals haar jas.
  Sje
  Posts:75548


  --
  07-24-2009 2:13
  ja, da's ook een goeie inderdaad: dingen merken met stickertjes en labeltjes! Zie hier waar je hele fijne labeltjes kunt bestellen. Die zijn heel erg vaatwasmachinebestendig!
  U bent niet gemachtigd om te reageren.
  Pagina 1 van 41234 > >>