brusjes...
Laatste Bericht 06-12-2008 3:32 door Sje. 12 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Peter P
New Member
New Member
Posts:


--
06-11-2008 7:23
    Voor degenen die het niet weten: de algemene term voor BRoertjes en zUSJES.

    Ik zou weleens wat ervaringen willen weten van andere ouders, of mensen die nog weten hoe het in hun puberteit toeging. Kijk, dat mijn twee meiden ruzie maken, lijkt me redelijk normaal. Niet leuk, maar zal wel vaker voorkomen. Waar ik me meer zorgen over maak, is over hoe ze buitenshuis, in aanwezigheid van andere pubers, met elkaar omgaan. Ik weet van vroeger dat ik altijd ruzie had met mijn zus, maar als er iemand anders iets van haar zei, verdedigde ik haar. Andersom netzo, geloof ik.
    Mijn meiden zitten blijkbaar anders in elkaar. Op elkaar aangewezen (bijv, vakanties, of alleen thuis) gaat het goed. Een kleine uitbarsting af en toe, maar dat hoort erbij. Maar als er vrieninnen in de buurt zijn, wordt er geroddeld, gejend, buitengesloten, tot huilens toe gepest... En wat we er ook van zeggen of tegen proberen te doen, het is al jaren zo, en ik zie nog geen verbetering. Het enige is dat de gepeste zich inmiddels terugtrekt als er groepsvorming optreedt, maar dat is natuurlijk ook niet de oplossing...

    Iemand enig idee wat we kunnen doen? 
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-11-2008 9:26
    O wat vreselijk!!
    Hier 3 dochters, en binnenshuis gebeurt er natuurlijk ook van alles, maar buitenshuis zijn ze altijd zeer schattig samenUndecided.

    Ik zou geen oplossing kunnen bedenken, behalve dan een indringende preek over hoe erg het wel is om dat als ouders te moeten zien, en dat jullie je dat anders hadden voorgesteld toen je leuk 2 dochters kreeg enz. enz. Misschien dringt het door.... Maar dat zal je al wel uitgelegd hebben.

    Ik pas hier nog wel eens de taktiek toe om ze expres samen in de kamer een gezelschapssspelletje te laten doen (in het kader van: probeer maar vriendjes te worden). Maar hier zijn ze jonger natuurlijk (oudste 13).
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-11-2008 9:50
    Moeilijk hoor Pepo.
    Hier zijn ze op het moment ook echt geen dikke vriendinnen, terwijl toen ze klein waren echt altijd samen lief aan het spelen waren.
    De kentering is hier toch wel gekomen toen onze oudste naar de middelbare school ging. Ze groeiden toch wel uit elkaar, verschillende kleding- en muzieksmaak bijvoorbeeld, even leek het beter te gaan.
    Maar vorig jaar is oudste naar het MBO gegaan en dus weer een flink verschil met jongste die nog op de middelbare zit.

    Toch kunnen ze ons best verbazen, toen manlief en ik begin april samen in Spanje zaten hebben ze gezellig samen in het 2-persoonsbed van onze oudste geslapen.

    Ik gok erop dat als ze nog iets ouder zijn ze wat makkelijker elkaars verschillen accepteren en beter met elkaar overweg kunnen.

    Ze hebben beide een ander vriendinnengroepje en ondernemen dus dan ook niets met elkaar, dus dat vitten op elkaar is bij ons niet aan de orde.

    Ikzelf merk hier dat hoe meer wij als ouders er iets van zeggen, hoe meer het wel lijkt of ze de kont tegen krib gooien.
    Sje
    Posts:75548


    --
    06-11-2008 1:51
    Ik kan me dat jennen in het bijzijn van anderen niet herinneren van vroeger. Volgens mij hebben wij drieën het dus nooit gedaan. Heb dus ook geen gouden tip voor je.

    Ik blijf dit topic wel volgen want gisteren vertelde mijn moeder dat de jongste (3 jaar!) een nieuwigheidje heeft: haar grote zus aanzetten tot ontdeugend zijn. "Spat opa maar nat, [naam zusje]!". En dat is iemand die niet gauw ergens tegenin gaat, die doet dat dan. Dus wie krijgt er op haar donder als opa niet goed opgelet had? Precies degene die opgestookt is door de ander.

    Dat opstoken is gisteren begonnen en we willen dat bij de wortel uit gaan roeien om te voorkomen dat we straks hier zo'n zelfde stook-situatie hebben als Pepo nu heeft.

    Dus ik lees hier mee!
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-11-2008 2:29
    Ze stoken elkaar niet op, maar vriendinnen tegen de grote zus...
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-11-2008 3:31
    Dus als ik het goed begrijp, wordt M2 gepest door de vriendengroep van M3?
    Zegt M3 daar zelf dan niks van of ze bang dat ze haar dan voortaan links laten liggen.?
    Sje
    Posts:75548


    --
    06-11-2008 4:02
    @Pepo, nou ja, het principe stoken is in beide gevallen aan de orde. Zo bedoelde ik het eigenlijk. ;-)
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-11-2008 5:27
    M2 wordt gepest door M3 en de vriendengroep van M3. Erger dus dan dat M3 er niets van zegt, ze begint zelf met buitensluiten. En wat we ook zeggen, het helpt niks. Als ze op elkaar zijn aangewezen gaat het goed, maar zodra er vrienden in zicht komen...
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-11-2008 7:04
    Waarom?? Is er sprake van jalouzie? M2 zit toch op het gym, dus hoger dan M3 want die doet toch de Havo? Of heeft het daar helemaal niet mee te maken?

    Ook moeilijk voor M2, die voelt zich door haar diabetes misschien toch al sneller ergens buitengesloten of achtergesteld. Als ik het zo lees heeft M2 dus ook niet zo'n grote vriendengroep om zich heen en is ze misschien sneller aangewezen op de groep waar je andere dochter mee omgaat.
    Lastig hoor, 2 dochters die maar weinig in leeftijd verschillen maar o zo verschillend.
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-11-2008 7:34
    Misschien kan je de vriendengroep incl. je dochter eens flink toespreken? En M2 stimuleren meer (alleen nog) met haar eigen vriendenkring op te trekken? Ik roep maar wat hoor, het lijkt mij echt superirritant, de hele situatie.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-11-2008 11:19
    Toespreken is natuurlijk gedaan, maar werkt averechts, zeker als je de vriendinnen ook toespreekt, dat krijgt M2 allemaal terug (je kan het niet zelf af, jga maar uithuilen bij je vader).

    M2 heeft er niet zoveel last van, die trekt zich terug, is toch al een einzelganger, maar ik vind het onvoorstelbaar dat iemand zo met een zus omgaat.  
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-12-2008 1:25
    Akelig, Peter. Ik heb geen tips voor je. Hoop alleen dat het binnenkort vanzelf beter zal gaan, want dit is echt niet leuk.
    Sje
    Posts:75548


    --
    06-12-2008 3:32
    Ik kan me voorstellen dat het verschrikkelijk aan je vreet Pepo. Ik hoop dat er een oplossing komt.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.