Groeiremming
Laatste Bericht 04-21-2013 8:36 door Sje. 122 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 712345 > >>
AuteurBerichten
Anja1966
New Member
New Member
Posts:


--
06-10-2008 7:36
    Zojuist kreeg ik een telefoontje van de kinderarts over onze Oudste. Hij is altijd al heel lang geweest, gek he als papa en mama allebei boven de 1.90m zijn Smile. Bij zijn geboorte was hij al 58 cm. Nu is hij 13 jaar en 1.91m. We hebben steeds goede hoop gehad dat hij vroeg zou stoppen met groeien omdat hij qua botrijping zo'n twee jaar voorlag. Helaas was bij de laatste meting de rijping gelijk aan de kalenderleeftijd. Dit houdt in dat hij nu zeker zo rond de 2.10m uit gaat komen.

    Dat klinkt best leuk, maar is echt niet gemakkelijk. Ik ga het geen handicap noemen, maar er zijn ongelofelijk veel aanpassingen in je leven nodig als je zó lang bent. Vandaar dat we ons aan het oriënteren zijn op groeiremming.

    Bij jongens heeft hormonale groeiremming maar een minimaal effect, maar kan je wel een behoorlijk effect bereiken dmv een knie operatie, waarbij de groeischijf in de knie beschadigd wordt, waardoor de benen niet veel meer groeien. Hierdoor kan een remming van zo'n 6 cm bereikt worden.

    Dat is best veel, maar ik vind het toch heel moeilijk om hierover te beslissen. Een operatie aan een gezond kind, dat wringt bij mij. Daar komt bij dat mijn eigen lengteprognose indertijd 2.07m was. Zonder ingrijpen ben ik gestopt met groeien bij 1.95m. Mooi resultaat als ik wel had ingegrepen. Snappen jullie wat ik bedoel?

    Hijzelf weet het ook niet. Hij wil graag basketballen en is ook best goed en baalt ervan dat er een hele lange revalidatie periode aan vastzit en is bang dat er iets misgaat. Ik krijg deze week aanvullende info, maar weet eigenlijk al heel veel van dit onderwerp en kan echt nog niet beslissen. Maar als we het willen, moet de beslissing wel heel binnenkort genomen worden. Pffff Frown

    Ik zal proberen jullie een beetje op de hoogte te houden.

    Groetjes, Anja

    Edited by - Anja1966 on 11-6-2008 12:33:55 AM
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-10-2008 7:57
    Ja Anja, dat is moeilijk, mijn broer is vroeger met hormonen behandeld omdat zijn prognose 1,50 was, toen hij 18 was was hij uiteindelijk 1,85.

    Ik wist niet dat remmen zo ingrijpend was. En ja 2,10 is erg lastig in het dagelijks leven.
    Een vriend van ons is 2meter6 en die loopt al (letterlijk) tegen veel dingen aan, kleding, auto's, bedden, bioscoop, noem maar op. Ook een ziekenhuisbed om maar iets te noemen is niet berekend op onze lange mensen....
    Moeilijk hoor.....
    Bij jou is de natuur zijn gang gegaan op de best mogelijke prognose, dat kan bij hem ook gebeuren, maar ook niet.....
    Ik begrijp jouw twijfel erg goed.
    Ik kan je ook niet raden, alleen maar veel sterkte wensen bij het nemen van deze beslissing, en natuurlijk de beslissing van je zoon.
    Sje
    Posts:75548


    --
    06-10-2008 9:01
    Kan me voorstellen dat je helemaal heen en weer geslingerd wordt Anja.

    Ik ben getrouwd geweest met iemand van 2.05m. (Was op z'n 8e al 1.80m geloof ik). Zijn prognose destijds was 2.35m. Hij is met hormonen gestopt en ik heb hem eigenlijk nooit gehoord over nadelen/complicaties van die behandeling. Had niet de indruk dat hij met die hormonen door een vreselijke periode gegaan is.

    Het was nogal een pessimistisch/depressief aangelegd persoon (altijd al) dus klagen ging heel makkelijk. Dus als hij echt die groei-stop-periode als heel vervelend had ervaren had ik daar vast wel tot vervelens toe van alles over gehoord.

    Ik weet dus verder geen details. Kan je alleen maar dit vertellen in de hoop dat je er iets aan hebt bij het nemen van een beslissing.

    Alle wijsheid toegewenst. Ik kom op je schouder zitten! (Kom ik even goed weg dat ik geen hoogtevrees heb!)

    Edited by - Sje on 10-6-2008 9:02:01 PM
    Gompy
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-10-2008 9:36
    Jeetje Anja, wat een moeilijk verhaal.
    Ontzettend jammer dat hormonen bijna geen effect hebben op jongens. Zo'n operatie is toch ook niet niks, ik kan me heel goed voorstellen dat jullie op het moment heen en weer geslingerd worden tussen de mogelijkheden die er zijn.

    Ik wens jullie veel sterkte toe met het nemen van de (voor jullie) beste keuze.
    Heks
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-10-2008 10:40
    Oei Anja, wat een ongelooflijk moeilijke beslissing is dat.

    Ik kan je ook geen advies geven, mijn zoon is ook erg lang maar niet zo lang.
    De oudste van mijn broer wel die is nu 14 en 1,93 meter zij hebben in overleg met hem en de artsen besloten het op zijn beloop te laten omdat de maatschappij hard veranderd en meer gerichter is op lange mensen.
    Mijn broer is zelf 2,03 meter maar heeft er niet veel last van behalve dan met autorijden dan zitten zijn benen in de weg en hij duikt ondertussen automatisch bij deuren enz.

    Groetjes heks
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-10-2008 10:49
    Meissie, ik kan je alleen heel veel wijsheid toewensen...Ongelooflijk moeilijk om de keus te maken in te grijpen of niet. Ik zou er heeeeel lang en diep over nadenken, en hem zelf heel goed mee laten denken...
    Anja1966
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-11-2008 12:31
    Loop echt met zo'n steen in mijn maag, kan ook niet slapen, ondanks nieuw bed ;-) Hij zelf heeft er vanavond veel info over gelezen en slingert ook heen en weer tussen wel en niet doen.

    Ik heb nu tegen hem gezegd dat ik eerst eens zal gaan bellen met die dokter in Assen en we eerst eens een gesprek zullen hebben dan kunnen we daarna verder.

    Hij heeft volgende week proefwerkweek en het leek me niet handig om die onrust te laten woekeren. Dus even respijt tot dat gesprek....

    Groetjes, Anja
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    06-11-2008 9:38
    Anja wat moeilijk om zo'n keuze te moeten maken. Snijden in een gezond kind gaat tegen al je gevoelens in.

    Bij onze oudste zijn twee jaar geleden haar oren recht gezet. Ze had één slap flapoor en haar andere oor stond iets af. Dat tweede oor hebben we dus ook mee laten nemen, terwijl als dat andere oor er ook zo had uit gezien, we helemaal geen oorcorrectie hadden laten doen.... Ik heb er nog steeds een raar gevoel bij als ik er aan terug denk. Gelukkig wilde ze het zelf ook, dat maakte de keuze destijds wel makkelijker.

    Wat jammer dat hormonen bij jongens zo weing effect hebben. Onze oudste is ook altijd een lange meid geweest, maar sinds ze menstrueert is de groei er toch wel zo'n beetje uit.

    Goed dat je het over de proefwerkweek heen tilt en nog een gesprek aangaat met de arts. Ik wens jullie alle wijsheid van de wereld toe, niet alleen voor deze niet te nemen beslissing, maar ook voor je zoon tijdens zijn proefwerkweek.
    Sje
    Posts:75548


    --
    06-11-2008 1:53
    Anja, heeft de kinderarts geen referenties voor je. Dus telefoonnummers van ouders die hetzelfde doorgemaakt hebben en waar je evt. mee in gesprek kunt om hun ervaringen te horen? Lotgenotencontact werkt vaak heel goed.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-11-2008 1:59
    Sterkte Anja, met het nemen van de beslissing. Lijkt me erg lastig.
    Anja1966
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-11-2008 11:46
    @Sje, de kinderarts waar hij onder behandeling is, is erg jong en heeft er zelf voor mij een hoop van uitgezocht. Tussen twee haakjes, ik denk dat ik háár een hoop uit had kunnen leggen, want uiteraard weet ik er door mijn voorgeschiedenis best wat vanaf.

    Zij verwees me door naar een arts in Assen en daar wil ik dus een gesprek mee, samen met Oudste. Hij heeft zeker wel ervaringsdeskundigen in zijn bestand. Dus als oudste dat wil zijn er vast mogelijkheden om van gedachten te wisselen.

    Groetjes, Anja
    Anja1966
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    06-12-2008 11:02
    Ik heb net gebeld met het ziekenhuis in Assen en we kunnen een gesprek hebben op 13 augustus.

    Praktisch als ik ben, Innocent, zit ik meteen even te kijken of ik dan mss beter met de trein kan gaan of toch met de auto. Wat denk je? Ben ik voor twee personen gewoon duurder uit met de trein. Belachelijk; hoe jaag ik iedereen de auto in, is dit zeker.

    Maar goed, het wordt dus de auto en ik ben heel benieuwd.

    Groetjes, Anja
    Sje
    Posts:75548


    --
    06-12-2008 11:58
    Auto goedkoper dan met z'n tweeën met de trein naar Assen. Zie hier. Zodra je een route uit laat rekenen staan de kosten er ook meteen bij.

    Ik zit 13 augustus op je schouder!
    willy v
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:4047


    --
    06-13-2008 4:38
    Anja, weet je dat de NS op ebay  is begonnen met dagkaarten te verkopen  voor 15.00 euro per stuk?

    Je hoeft niet te bieden, is een vaste prijs.


    Willy 
    judith65
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-01-2008 7:36
    Hoi Anja,

    Wij zitten momenteel in hetzelfde schuitje met onze zoon. Hij is ook ruim 13 jaar en inmiddels 1.89m groot. Hormonen helpen niet meer, ik vond dat ook geen optie trouwens, en we hebben nu ook een afspraak in Assen op maandag 4 augustus om te praten over een evt. operatie  voor het doorboren van de groeischijven in zijn knien. Ik vind het ook nogal wat. Ik heb wel informatie opgevraagd bij de KLM (klub voor lange mensen). Dat geeft ook een aardig beeld. Ook kun je in een msn lijst chatten met mensen die dit al hebben ondergaan.

    Ben erg benieuwd naar jullie bevindingen en gesprek in Assen.

    Succes.

    Judith
    Anja1966
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-02-2008 7:46
    Hey, Judith, welkom op de site! Wat toevallig, zeg! Jullie heben het gesprek dus deze week al, wij de week er na. Spannend, hoor!

    Ik heb een orthopedisch chirurg gesproken, vader van een meisje bij Jongste in de klas en hij zei mij dat Dr. Heeg waar wij (en jullie?) naartoe gaan wel dé kinderorthopeed is, maar dat het volgens hem ook wel mogelijk is de operatie elders uit te voeren. We zien het wel, als we ertoe besluiten, wil ik gewoon de beste. Dat lijkt me logisch.

    Oudste is vorige week gemeten en is nu 1.96,5 en is nu dus echt de langste thuis. Dat is even wennen, want dat ben ik altijd geweest       (1.95) Dat vind ie wel weer leuk, natuurlijk.

    Deze week gaat Oudste op basketbalkamp, wie weet wil hij dan niks meer aan zijn lengte doen...

    Laat je wat weten over jullie gesprek? Ik ben heel benieuwd!

    Groetjes, Anja
    Anja1966
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-02-2008 7:49
    Oh, en trouwens, ik moet komende vrijdag met Jongste naar de kinderarts, zij is nu 8 jaar en 1.56m. Daar krijg ik helemaal de bibbers van. Ik weet namelijk hoe het is voor een meisje......

    Groetjes, Anja
    judith65
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-02-2008 8:50
    Hoi Anja,

    Ik zal even laten horen hoe het gesprek is geweest. Wij gaan ook naar dr. Heeg. Ben benieuwd.

    Jullie ook veel succes bij het maken van een juiste keuze.

    Judith
    Anja1966
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    08-02-2008 9:20
    Succes maandag!

     Groetjes, Anja
    Sje
    Posts:75548


    --
    08-02-2008 9:27
    Tjonge Anja, de jongste gaat inderdaad ook hard! Hopen dat zij niet hetzelfde traject in hoeft. Alle succes en sterkte bij de kinderarts.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.
    Pagina 1 van 712345 > >>