Beïnvloeden van kinderen
Laatste Bericht 10-28-2011 2:43 door Miriam. 30 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 212 > >>
AuteurBerichten
Sje
Posts:75548


--
04-10-2008 8:05
    Valt frustraties over je eigen ouders ook onder ouderfrustraties? Zucht.......................

    Nou ja, aangezien ze onze grote kleine dame hebben proberen te beïnvloeden (hoe goed bedoeld ook) vind ik het wel een topic waard en ik ben meteen mijn gal kwijt.

    Ik probeer het zo kort mogelijk:
    Gisteravond zegt de oudste dat ze dinsdag bij opa en oma in de broek geplast heeft. Wij niks van gemerkt want ze had gewoon haar eigen onderbroekje aan. En normaal krijg ik van mijn moeder een update van de hele dinsdag en dit was niet ter sprake geweest.

    Vanochtend in de Efteling vraag ik aan mijn moeder "Heeft [naam] dinsdag bij jullie in haar broek geplast?". Kijkt ze heel geschrokken en richt meteen het woord naar de oudste "Heb je het toch verteld?". Uit die reactie maakte ik op dat dat niet helemaal de bedoeling was geweest en dat mijn moeder zich betrapt voelde.

    Toen begon het bij mij al te borrelen! En toen ik vroeg waarom dat dan niet de bedoeling was antwoordde mijn moeder "omdat je dan zou mopperen". Het borrelen stopte en ik begon te koken!!!!! Ik heb dus meteen gevraagd of ze de oudste opdracht had gegeven om niks thuis te vertellen. Nee, dat had ze niet. Toen heb ik er meteen aan toegevoegd dat ik daar geen lucht van moet krijgen omdat ik daar niet van hou als kinderen zo aangezet worden tot informatie achterhouden en/of jokken. (DOOR OMA NOTABENE!!!!).

    Lang verhaal kort: ze had het onderbroekje snel uitgewassen en gedroogd om het niet op te laten vallen. En toen ik vanmiddag aan de oudste verder vroeg wat oma gezegd had na die plas in de broek zei ze "Zeg het maar niet tegen mama, want dan krijg je op je donder". (Mijn moeder gaat ons dus ook nog eens in een kwaad daglicht zetten tegenover onze eigen kinderen!).

    Ik heb haar meteen gezegd dat ze best geheimpjes met grote mensen mag hebben als het om leuke verrassingen gaat maar dat dit geen leuk geheimpje is. Toegevoegd dat het kan zijn dat ze die plas in de broek heeft gedaan omdat haar buikje misschien ziek is en als ze dat niet eerlijk thuis vertelt dat wij dan niet weten dat haar buikje steeds zieker kan worden. Dus dat ze het altijd heel eerlijk moet vertellen!

    En dat als oma nog eens zoiets probeert ze tegen oma moet zeggen "Nee oma, ik vertel alles eerlijk tegen papa en mama".

    Verder heb ik haar gezegd dat we trots op haar zijn dat ze het gisteren toch eerlijk verteld heeft en ik heb haar beloofd dat we niet boos worden alle keren dat ze, ondanks dat grote mensen hebben gezegd dat ze het geheim moet houden, toch zo eerlijk is. Zo, meteen de boel goed kortgesloten.

    Mijn boosheid is grotendeels gezakt omdat ik het meteen vanochtend duidelijk tegen mijn moeder gezegd heb en omdat ik duidelijk merkte dat ze voelde dat ze ontzettend voor paal stond. Ze heeft gewoon zichzelf in de vingers gesneden met dit voorval. Bijzonder dom! Een ander woord heb ik er niet voor. (Of ik niet bang ben dat ze dit ooit lezen. Interesseert me helemaal niks. Dit soort vuile was is leerzaam voor anderen dus die mag best lekker buiten aan de lijn wapperen).

    Edited by - Sje on 10-4-2008 9:57:07 PM
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-10-2008 8:25
     o o o Sje, het blijft moeilijk....
    (prima dat mijn moeder een uurtje rijden hier vandaan woont, en dat al vanaf dat de oudste 8 weken was - die weken was lang genoeg).
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-10-2008 10:34
    Ik vind eerlijk gezegd dat je een beetje een olifant maakt van deze mug. Je mag het best zeggen tegen je moeder, zou ik ook doen, maar ik zou me niet zo druk maken als jij nu lijkt te doen.

    Nou heb ik gemakkelijk praten, mijn ouders en schoonouders woonden altijd meer dan een kwartier rijden bij ons vandaan, dat scheelt misschien.

    Edited by - Peter P on 10-4-2008 22:35:20
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-11-2008 7:46
    Op zich ben ik het wel eens met PP, maar kan me voorstellen dat Sje er niet blij mee is dat ze neergezet wordt als boeman.... (boevrouw, sorry)
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    04-11-2008 8:25
    Ik kan me voorstellen dat het zinnetje over het op de donder krijgen bij jou in het verkeerde keelgat is geschoten. Als het gewoon een 'troostgeheimpje" was geweest ("ach we wassen je onderbroekje wel even en dan merkt niemand nog dat je een ongelukje hebt gehad"), zou ik er geen moeite mee hebben. Maar iets niet vertellen, omdat jij anders misschien boos wordt, geeft wel een verkeerd signaal af. 

    Ik zou me er niet te druk om maken. Je kent je meiden door en door en van die ene keer jokken zullen ze vast geen leugenaars worden. 
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-11-2008 9:45
    Inderdaad ik wil niet neergezet worden als een soort boze stiefmoeder. Ik beslis zelf wel of ik mopper op mijn kinderen, daar hoeft een ander niet over te beslissen en al helemaal niet over te oordelen!

    Normaal zou ik me er mogelijk minder druk om maken maar mijn moeder is altijd erg bang voor ruzies en discussie. Ze wringt zich in allerlei bochten om maar vooral geen negatief commentaar te krijgen. Zo ken ik haar bijvoorbeeld niet anders dan dat ze niet alles tegen mijn vader vertelt (als ze de meiden bijv. een kleinigheidje geeft of als ze een glas kapot heeft laten vallen of wat dan ook) omdat ze geen zin heeft in commentaar en discussie.

    Daar heb ik me altijd al aan gestoord en daarom schiet het me extra in het verkeerde keelsgat. Ik wil niet dat onze meiden zo worden. Dat ze bang van ons worden als ze eens iets negatiefs te melden hebben. Elke mens maakt fouten en elk mens doet weleens iets negatiefs en dat mag gewoon eerlijk gemeld worden vind ik. Daarom heb ik de oudste ook gezegd dat we beloven juist niet te mopperen als ze dit soort dingen eerlijk meldt.

    Dus onze meiden zullen hierdoor inderdaad geen leugenaars worden maar aangezien me ik al zolang stoor aan die vervelende informatie-achterhoudende eigenschap van mijn moeder begint het bij mij door dat voorval van gisteren eerder te koken. Het is namelijk niet een op zichzelf staand iets in mijn ogen.

    Dat zij zo'n ik-zeg-niet-alles-relatie met mijn vader heeft, moet ze zelf weten, maar ze moet anderen niet proberen mee te slepen in diezelfde eigenschap.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-11-2008 11:17
    Sje, wat erg, kan er niks anders overzeggen. Gelukkig zijn de meiden zelf nog eerlijk.

    Ik heb ook zoiets gehad. Ik zag gelijk aan de mond van mijn dochter dat ze iets met ei had gekregen (dan zwellen haar lipjes iets op)
    Toen ik mijn schoonmoeder erop aansprak ontkende ze glashard "nee hoor, niet dat ik weet", mijn dochter zei toen "wel hoor Oma, ik kreeg toch een stroopwafel?"

    Ik heb nog nooit iemand van wit naar purper zien verschieten. Ik heb mijn schoonmoeder ook duidelijk gezegd dat ze best een fout mag maken in het eten, maar dat ik het absoluut wil weten ivm ziek worden.
    (mijn dochter had de wafel al op, voordat ze de ingredienten ging lezen)

    Maar dit soort zaken tast ernstig je vertrouwen in schoon/ouders aan. Als hier al om wordt gelogen, wat is dan wel waar?
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-11-2008 12:52
    Volgens mij is er maar 1 oplossing: naast je neerleggen en afstand nemen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-11-2008 1:48
    @Kristel, soortgelijke situatie dus bij jou. En dan glashard zeggen dat het niet waar is. (Net zoals mijn moeder gisteren zei dat ze niet met de oudste afgesproken had dat ze niks mocht zeggen thuis).
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-11-2008 2:20
    In wat Margreeth zegt zit misschien wel de beste oplossing. Maar ik vind danwel ondermijnen van ouderlijk gezag, danwel je als boosdoener neerzetten, danwel het in gevaar brengen van gezondheid ernstig genoeg om hier lang een rotgevoel over te hebben.

    En dat je ouders/schoonouders tegen je liegen is al helemaal absurt, dat verwacht je niet omdat je het niet tegen je kinderen doet en al helemaal niet tegen je ouders.
    Een leugentje om bestwil, ach dat kan best, maar niet om je eigen fout te verdoezelen. Want ze weten dat ze fout zitten, anders hoeven ze het niet te verbergen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-11-2008 7:55


    citaat:
    kristel wrote:
    In wat Margreeth zegt zit misschien wel de beste oplossing. Maar ik vind danwel ondermijnen van ouderlijk gezag, danwel je als boosdoener neerzetten, danwel het in gevaar brengen van gezondheid ernstig genoeg om hier lang een rotgevoel over te hebben.


    Dat vind ik dus ook. Naast je neerleggen en afstand nemen is makkelijker gezegd dan gedaan. En als me dat lukte had ik er niet eens een topic aan gewijd. Hoe meer ik erover nadenk, hoe bozer ik weer word. Ik laat niet over me heen lopen, en zeker niet heen en terug.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-11-2008 9:13
    Ik blijf het met jullie oneens zijn. Maar ik heb dan ook niet de geschiedenis en ervaringen die jullie hebben, eerder andersom: mijn ouders probeerdeon onze regels te handhaven als de kinderen daar waren, terwijl wij altijd gezegd hebben dat bij anderen ook andere regels gelden, en dat dat geen probleem is.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-13-2008 5:02
    Mijn ouders ook, die gaan geheel in mijn manier mee. Ook omdat hij overeenkomt met de manier waarop ik ben opgevoed. (of dat nou zo goed is???)

    Hier is het probleem meer de andere kant van de familie, ik kan het op zich aardig met ze vinden, maar ze zijn echt van het verwennen en vinden dat ik teveel zeur over eten (allergieen). Hun zoon (mijn man) had dat ook en zij deden ook niet zo moeilijk.
    Ik lekker wel! en hoe meer ze vinden dat ik moeilijk doe, hoe moeilijker ik ga doen......
    En vooral dingen verzwijgen en eromheendraaien vind ik vreselijk, zo ben ik niet opgevoed!
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-13-2008 7:52
    Mijn ouders behandelen onze kinderen over het algemeen ook zoals wij het zelf doen. Ik heb namelijk ook heel veel overgenomen uit mijn eigen opvoeding.

    Maar op sommige pedagogische vlakken werd vroeger veel makkelijker en onwetender gehandeld. Zoals "als je zo vervelend blijft doen brengen we je terug naar je echte moeder". Ik verwijt mijn ouders niks want in die tijd was er gewoon niks bekend over wat dat voor impact op kinderen kon hebben. Maar dat soort dingen doe ik dus wel degelijk anders. Gewoon omdat ik weet wat zo'n opmerking met een kind kan doen. (Of je nou geadopteerd bent of niet. Ik ben overigens niet geadopteerd).

    En daar valt "zeg maar niks tegen mama want dan krijg je op je donder" mijns inziens ook onder. Mijn moeder denkt er helemaal niet bij na dat ze mij als boeman neerzet en dat ze mijn kind aanzet toe informatie achterhouden. En als ik daar dan iets van zeg wordt er laconiek over gedaan omdat ze zich geen houding weet te geven.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-13-2008 9:17
    Ik moest altijd naar het Kale Koppenhuis. Daar werd je kaalgeschoren en kreeg je alleen brood en water.

    Maar je hebt gelijk, vroeger gingen ouders daar anders mee om. Mijn moeder was kleuterjuf, je zou denken dat zij beter moest weten, maar met je eigen kinderen ga je vaak wat "onvoorzichtiger" om. Een kleine opmerking kan in een kinderhoofdje een heel eigen leven gaan leiden.

    Zo ook als een ander iets over je moeder zegt, kritiek op haar heeft, of zoals in Sje's geval. Een kind moet 100% kunnen vertrouwen op haar ouders, en niemand mag dat vertrouwen aan het wankelen brengen, of sowieso moeders als boeman neerzetten.

    En dat laconieke omdat ze zich geen houding kunnen geven is helemaal frusterend. Je wilt gewoon een excuus horen en misschien iets van: ik heb er niet zo bij nagedacht.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-13-2008 9:27
    Dat boek had ik van het Kale Koppenhuis! (Toch wel leuk boek).

    Wij kregen als we vervelend waren ook regelmatig te horen "Op je 12e ga je het huis uit". Ik deed het in mijn broek tegen de tijd dat ik 12 werd. Als kind kun je zo'n opmerking niet nuanceren.

    Inderdaad een simpel "sorry" of "niet bij nagedacht" zou al voldoende zijn in plaats van zo'n laconieke houding als mijn moeder donderdag had. Maar mijn ouders zijn geen praters. Die kaarten dingen niet aan, kroppen alles op. Denk dat dat grotendeels aan die generatie ligt. Vooral niet praten over negatieve dingen, vooral geen kritiek leveren, vooral geen vuile was buiten hangen.

    Ik heb van huis uit ook nooit geleerd om te praten. Gewoon zelf en met hulp van anderen aangeleerd in de loop der tijd. En dat schrikt ze denk ik ook af. Dat ik nu gewoon zeg als iets me dwarszit (hoewel het me nog moeite kost tegen mijn ouders omdat ik weet dat ze dan dichtklappen en niet openhartig terugpraten). Waren ze nooit van me gewend dat ik zo open en eerlijk was en dat ik vind dat je zaken gewoon bespreekbaar moet maken.

    Ik ben zo blij dat het me gelukt is om die eigenschap wel te krijgen. En ik hoop dat ook op mijn eigen kinderen over te kunnen brengen, zodat we niet zo'n langs-elkaar-heen-leef-situatie krijgen met allerlei opgekropte dingen.


    Edited by - Sje on 13-4-2008 9:30:23 PM
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-13-2008 10:51
    Dat boek kreeg ik later ook. Ik vond het prachtig, ik weet de schrijver niet meer, maar de tekening waren erg leuk.
    Maar toen het mij gezegd werd had ik het boek nog niet.

    Mijn ouders zijn wel praters, mijn vader niet zo, maar voor zijn dood hebben wij wel goed gesproken, ik was toen nog misschien te jong om het te begrijpen. Maar evengoed begrijp ik het nu wel.

    In tegenstelling tot hen ben ik niet zo'n prater. Wel een kletskous, maar vrij oppervlakkig.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-15-2008 11:27
    Ik kan me voorstellen dat een "niet zo bij nagedacht' welkom zou zijn geweest Sje. Maar zoals ik al zei, er leeft meer, waardoor dit soort acties niet op zichzelf staan en ook niet op zichzelf beoordeeld worden...

    Wij doen het heel anders dan mijn ouders het deden, dit is een openbaar forum, dus ga ik er niet te diep op in. Ik heb altijd gevonden dat wij opvoeden, en opa en oma mogen verwennen, als ze dat willen. Niet bij allergie ofzo natuurlijk, maar dat was bij ons niet aan de hand. Maar mijn ouders wilden dezelfde regels handhaven die wij stelden, terwijl dat niet hun natuurlijke regels waren. Antwoord op de vraag waarom iets moest of niet mocht was dan: dat vindt je vader niet goed... Over weggezet worden als boeman gesproken! ;-)
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-16-2008 1:49
    Dat vind ik ook niet kloppen "dat vindt je vader niet goed". Dat is wel een hele makkelijke manier van mee opvoeden.

    "Anders wordt de mevrouw van de winkel boos". Ook zoiets!
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-16-2008 2:36
    Tja, maar mijn ouders zaten in de spagaat dat zij het eigenlijk wel goed vinden, maar weten hoe wij erover denken... Dan is dat snel gezegd natuurlijk.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.
    Pagina 1 van 212 > >>