Ouderparticipatie
Laatste Bericht 10-12-2008 11:37 door Sje. 15 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Louise
New Member
New Member
Posts:


--
04-05-2008 4:30
    Vanmiddag waren er turnwedstrijden van de vereniging. Paar weken geleden kwam er een inschrijfformulier mee, met daarop natuurlijk opgavemogelijkheid voor het kind, maar ook voor de ouders om aan te geven of je wilde helpen. Ik vul dat (mits ik kan) eigenlijk altijd wel in, ik vind het logisch dat je dan ook helpt. Ik snap ook dat als je nog (te) jonge(re) kinderen hebt, het niet altijd mogelijk zal zijn. Maar ik verbaasde me, dat bij groepjes van gem. 8 kinderen, dus 7-8 ouders/ouderparen (soms zullen er zusjes/broertjes bij zijn), er gewoon een flink tekort aan hulpouders was!!!
    Hetzelfde met allerlei andere activiteiten, van school, van clubs enz. Behalve dat ze sowieso te weinig ouders hadden, hadden er gisteravond nog 6 afgebeld met "ik kan toch niet"...
    Wat is dat toch???? Het was bovendien veel leuker met zo'n gezellig groepje meiden (9-13 jaar had ik erbij) wat te doen te hebben, dan in je eentje op de tribune zitten en maar wachten en kijken ;P
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-05-2008 7:18
    Ik zit nog niet in die leeftijdscategorie, maar ik herken het ook dat het altijd dezelfde ouders zijn die helpen op school.

    Ik vind het niet alleen voor mezelf leuk en interessant om bij de bezigheden van mijn kinderen betrokken te zijn, maar ook voor de kinderen is het leuk als mama of papa van tijd tot tijd helpt. Ik vond het vroeger altijd erg leuk als een van mijn ouders kwam helpen op school.

    Ik snap er niks van dat er ouders zijn die je werkelijk helemaal nooit ziet bij activiteiten op school of bij clubs (voor de balletuitvoeringen van de oudste in juni heb ik ook mijn hulp aangeboden). Je maakt mij niet wijs dat je echt helemaal nooit tijd hebt. Of zou het een vorm van desinteresse zijn? Zo sneu voor die kindjes.

    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-06-2008 8:37
    Ik weet het ook niet. Ik weet wel dat er ouders zijn die er altijd zijn, en die er nooit zijn. Nou denk ik wel dat het ook overdreven kan worden, zo zie ik bij de turn-/gymvereniging dat er vooral een beroep wordt gedaan op de ouders van de turnkinderen, en die groep is vrij klein, waardoor ze overmatig worden ingezet. M1 doet dat nog wel, die zit in bestuur enz. maar ik doe niks meer, daar is het alles of niets, op een bepaald moment 'moesten' we beide mee met het weekend, maakte ik het blaadje en zat M1 als penningmeester in het bestuur, deden wij de ledenadministratie en zaten we bij elke wedstrijd in de voorbereiding, de jury en bij het opruimen.

    Wij hebben het nu verdeeld, ik doe niks meer voor die club, M1 is haar activiteiten blijven doen. Gisteren ging ze naar Zeeland voor een wedstrijd: van 14.00 tot 23.30 van huis. Vanmiddag moet ze weer een uurtje of wat achter de PC voor administratie. Volgend weekend  beide dagen wedstrijd: twee hele dagen van 08.00 tot 18.00 uur bezig, en het zal nog wel later worden ook. De week daarna zaterdag een regiofinale bij Breda, weer hele middag van huid dus. Ik vind het belachelijk wat men van ouders vraagt, en dat is een van de redenen dat de ouders niet te vinden zijn.

    Maar algemeen ben ik het met jullie eens, als de vereniging / school het goed organiseert, zou het voor alle ouders mogelijk moeten zijn mee te doen bij activiteiten. Ouderraad, helpen bij het schooltoneel, MR, sportdag, verjaardag juf, Kerstknutselen, Sinterklaasmiddag, er is genoeg te doen.

    Nou denk ik wel dat de ouders die zich hier op het forum melden, niet de ouders zijn die geen belangstelling hebben... 
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-06-2008 10:17
    Ik ben altijd heel actief geweest op school, en idd altijd dezelfde moeders.
    Nu ik onder schooltijd werk kan dat natuurlijk niet meer.
    Ik probeer wel, daar waar kan, te helpen als het 's-avonds is, of op mijn vrije dag valt. Ook was ik de verfschorten en neem regelmatig speelgoed mee om schoon te maken, en boeken om te repareren.
    Maar dingen onder schooltijd zit er gewoon niet meer in.

    Ik doe dus de dingen "achter de schermen".
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-06-2008 12:12
    Bij ons op school regelen ze de activiteiten zo dat het steeds op andere dagen in de week is, dus je zou zeggen dat het voor alle ouders minimaal 1x per jaar mogelijk is om een keertje mee te helpen. En er wordt ook weleens om hulp 's avonds gevraagd (voor versieren rondom Sinterklaas/Kerst enzo).

    En Kristel, die achter-de-schermen-dingen die jij doet dat is toch ook fantastisch werk?! Ik neem aan dat de juf of meester wel de moeite neemt om dat van tijd tot tijd te melden in de klas of aan andere ouders dat er ook achter-de-schermen-werk wordt verricht of niet? Dat zou wel zo attent zijn.

    De ouder-activiteitencommissie maakte met de feestdagen wel de niet-attente fout om op de avond dat ouders mee kwamen helpen om de school in kerstsfeer te toveren te melden "van degenen die nu mee hebben geholpen met versieren verwachten we ook dat ze er zijn met het opruimen na de vakantie".

    Dat is bij verschillende helpende ouders in het verkeerde keelsgat geschoten. En terecht! Alleen al de manier waarop het blijkbaar gebracht werd. (Ik ben er zelf niet bij geweest en daar mogen ze blij mee zijn anders had ik ook meteen mijn woordje gedaan).
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-06-2008 4:32
    De ouders die veel meehelpen mogen mee met schoolreisje. Dat is wel zo eerlijk.

    Ook moeten alle ouders van kinderen die overblijven eens in de drie maanden meedraaien. Dit omdat er geen overblijfouders genoeg zijn. Daar ben ik ook mee gestopt sinds ik weer werk, dan krijg je dat.
    Hoop commentaar natuurlijk, maar het gaat niet anders.

    Op de school van mijn zoon krijgen de ouders die helpen altijd een attentie, iets kleins (bv een bamboe tuinfakkel) met een dankkaartje. Die worden ook altijd pontificaal uitgedeelt. Lekker gevoel geeft dat.

    Bij ons wordt ook versieren 's-avonds gedaan, dat vind ik altijd erg leuk, dus schrijf me altijd in.


    Edited by - kristel on 6-4-2008 4:34:33 PM
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-06-2008 4:50
    Maar, Kristel, ik denk dat (vrijwel) iedereen wel 1x per 3 maanden kan regelen mee te doen met overblijf... maar zoiets mocht ik niet zeggen in die tijd dat het voor ons nog speelde. Kreeg gelijk een boel commentaar dat ik dat niet kon weten.
    En inderdaad, voor schoolreisje e.d. blijkt er ineens wel een dag vrij genomen te kunnen worden, en staan ze in de rij.... hier hebben ze ook een paar jaar geleden ingevoerd dat eerst de meehelpende ouders gevraagd werden. Ik stond mijn plaatsje overigens graag af.... niets voor mij! Word al ziek van een bus, en dan de verantwoordelijkheid voor een groepje kinderen... ik zou ze allemaal aan een touwtje willen hebben! Met eigen kinderen weet je precies hoeveel vrijheid je ze zelf kunt geven.
    Wel eens met een loopje naar het verpleeghuis (met palmpasentakken) tot 2x toe een kind kwijt geweest.... eerst uit een ander groepje, en na aankomst uit mijn groepje. Was 'ie alvast op eigen houtje verder het huis ingegaan. En die eerste was gewoon een winkel ingeglipt.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-06-2008 6:48
    Mijn idee Louise, ik vond het ook vreselijk vorig jaar het schoolreisje, maar ja, ik ga wel mee om een oogje op mijn dochter te houden met al haar voedselallergieen. Je hebt ook altijd je eigen kind in je groepje, dat is wel fijn.
    Het commentaar wat ik veel hoor is dat ouders dan 4 dagen per jaar vrij moeten nemen en dat dat ten koste gaat van vrij nemen als de kinderen ziek zijn.
    Ik vind niet dat de school het probleem hoeft op te lossen van ouders die werken.
    Ondanks dat ik ook wel eens in de stress raak van een spontane "studiedag". Maar de opvang van mijn kinderen is MIJN probleem en niet die van school.
    Ik heb intussen een aardig netwerk van moeders die elkaar helpen bij onverwachte dingen, en dat is erg fijn.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-06-2008 8:25
    Hier op school is het blijkbaar eens gebeurd dat er mensen gevraagd werden die wilden rijden naar de trouwreceptie van een juf die ging trouwen. Toen stonden ook ineens de mensen vooraan die zich normaal nooit lieten zien, want die wilden de juf wel in trouwkleding zien. Toen kregen ook de ouders die regelmatig hielpen voorrang.

    Op school is het 25 april de hele ochtend (laatste ochtend voor de vakantie) voorjaarsactiviteit. Een groepje begeleiden bij "iets" door de wijk heen de hele ochtend. En dan mag je blij zijn als het niet giet van de regen. Ik laat het voorlopig even lekker aan de andere ouders over. Heb in dit eerste half jaar dat ik met school te maken heb al heel vaak mijn neus laten zien en mijn creativiteit ter beschikking gesteld. Esthertje mag best een keertje overslaan.

    Ik heb me dus (nog) niet ingeschreven. Eerst eens kijken of ze genoeg hulp kunnen krijgen. Lijkt er voorlopig niet op, gezien de noodkreten in de wekelijkse nieuwsbrief. Ik wacht tot die laatste week af. Niet alleen omdat ik dan het weerbericht erop na kan slaan maar ook omdat ik al een paar keer verstek heb moeten laten gaan bij een activiteit op de psz van de jongste omdat er hulp in de klas bij de oudste nodig was. (Overigens kon dan wel papa gelukkig naar de activiteit van de jongste). Nu wil ik de jongste een keer voorrang geven bij een vlak-voor-de-vakantie-activiteit.

    Morgen eens aan de psz-juf vragen of er plannen zijn voor die ochtend.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-06-2008 8:35
    gelijk heb je Sje, mijn kinderen zitten ook ieder op een andere school en bijna alle activiteiten vallen tegelijk. Ik probeer het ook zo eerlijk mogelijk te verdelen.
    25 april ben ik op de school van mijn zoon om een "workshop" mozaik te verzorgen voor groep 6. Ik heb terracota onderschaaltjes gekocht die we van binnen gaan mozaiken, kun je in de tuin zetten als vogelbadje ofzo.
    Vorig jaar had ik voor de meiden een workshop aankleedpoppen van karton, dat kennen wij nog wel van vroeger maar een beetje 9-jarige van nu kent dat niet. Blijkbaar heeft dat een rage veroorzaakt, want de meiden waren weken later nog bezig om kleertje te knippen en te versieren. Maar mijn zoon vond het leuk om nu iets voor jongens te doen.
    Helaas kunnen de meiden van tegenwoordig niet meer haken of breien, anders had ik zoveel ideeen, maar om dat eerst aan te leren, daar is niet genoeg tijd voor.

    Mijn dochter heeft dan volgens mij niks bijzonders, maar haar school is vaak erg laat met berichtgevingen.

    Edited by - kristel on 6-4-2008 8:45:58 PM
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-06-2008 9:16
    Leuke activiteiten Kristel! 

    Ik heb ook de indruk dat aankleedpoppen in onze jeugd veel meer hot waren dan nu. Hoewel je ze nog wel ziet, want op het boekenfestijn in Nieuwegein waren heel wat aankleedpoppen-boekjes en bij De Slegte hebben ze ook hele toffe (onze meiden kregen die laatst). Ik heb die aankleedpoppen vroeger helemaal stukgespeeld. Super vond ik het!

    Hier organiseren ze in de kleuterklassen ook workshops. (Timmeren, techniek, textiel, koken, dans, muziek) Zo schattig al die kleintjes! En dan voelen ze zich zo groot omdat het zo'n sjieke Engelse naam heeft. Haha! Heb ik ook al 2x bij geholpen.
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-06-2008 9:42
    Ik heb uit Amerika wel een aankleed magneetpop meegenomen, ook erg leuk. Maar daar had je heel veel setjes bij, en we namen er maar 2 mee, Jammer want hier zijn ze niet te verkrijgen. En het doet het zo leuk op de koelkast.....

    En mijn meisje is heel erg van het aan- en verkleden......
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-06-2008 9:55
    Even off-topic: weet je dat er op internet een Dora-aankleedpop is om uit te printen? Volgens mij heb ik hem hier op mijn computer ergens gedownload.

    En ken je deze site?

    Edited by - Sje on 6-4-2008 9:56:12 PM
    kristel
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    04-07-2008 4:13
    Ik ga op zoek naar de Dora-aankleedpop. Ik had er zelf een getekend, ook leuk, maar Dora spreekt ijn dochter denk ik meer aan.Frown

    Wat een leuke site, onder jouw link, vooral de Chubby Charmers, erg leuk.
    Sje
    Posts:75548


    --
    04-07-2008 5:38
    Volgens mij stond die Dora-aankleedpop op de Amerikaanse site van Nickelodeon. Daar staat nog meer Dora knutselspul.

    Oké, en nu weer on-topic! ;-)

    Edited by - Sje on 7-4-2008 5:38:29 PM
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-12-2008 11:37
    De "ouderparticipatie" is weer begonnen dit schooljaar! Afgelopen maandag in het kader van kinderboekenweek letterkoekjes mee gemaakt in de klas en thuis afgebakken.

    Vrijdag vroeg de juf van de GKD me of ik zin had om de kring-banken van de klas mee op te knappen. Flinke klus, maar wel leuk hoor! Ik heb een andere creatieve moeder gevraagd of ze het ook leuk vindt om mee te helpen dus dat wordt vast een gezellig middagje.

    We hebben een middag gekozen voorafgaand aan 4 vrije dagen. Kan de verf goed uitharden.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.