Buikslapen
Laatste Bericht 09-23-2010 4:47 door Sje. 10 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
11-11-2007 11:10
    Robin heeft ons de volgende vraag gesteld:

    "hallo mijn dochter is nou bijna 9 maanden en ze is een buik slaper. Maar als ik haar om 19.00 in bed leg dan blijft ze maar huilen dus haal ik haar eruit. Heeft iemand een tip wat ik het beste kan doen want ze slaapt nu al een paar nachten bij ons in bed en dat is niet de bedoeling."

    Edited by - Sje on 23-9-2010
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    11-11-2007 11:18
    Rond 9 maanden kan het zijn dat je dochter een beetje eenkennig wordt. Overdag merk je dit doordat je je geen stap van haar kan verwijderen zonder dat dit een huilpartij oplevert. 's Avonds en 's nachts kan deze eenkennigheid leiden tot (in)slaapproblemen. Zie ook deze tip. Het belangrijkste is dat je haar in haar eigen bedje gerust stelt zonder daarbij al te veel woorden te gebruiken. Laat bij voorkeur de lamp uit. 

    Hanteer je ook een vast slaapritueel?

    Groetjes,
    Miriam
    Sje
    Posts:75548


    --
    11-11-2007 12:57
    Een hele belangrijke tip: hou haar bij jullie uit bed! Ze is oud genoeg om daaraan te wennen en voor je het weet is er geen weg meer terug en slaapt ze over een paar jaar nog bij jullie.

    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-11-2007 3:39
    Als ze nog fit lijkt voor ze naar bed gaat, en je vind het geen bezwaar haar wat langer beneden te hebben, zou je haar ook tijdelijk wat later naar bed kunnen brengen?
    (Opnieuw) wennen aan eigen kamertje heb ik een keer zó gedaan, even heel intensief maar werkte binnen paar dagen: naar bed brengen, strak ritueel, duidelijk dag/weltrusten en weggaan.
    Nog maar nèt je omgedraaid alweer terugkomen en zeggen "goed zo, lekker slapen. Weltrusten!" of zoiets.
    Je komt telkens zó snel terug, dat ze eigenlijk geen kans krijgt te gaan huilen.
    Als het goed is, kun je steeds iets verder. Tot de deur, deur door maar nog open, deur dicht en meteen weer open, even wachten voor je hem weer open doet enz.
    Je beloont zo niet het huilen maar juist het stil zijn.
    Mijn dochtertje was wel iets ouder toen ik dit toepaste, misschien is 9 maanden nog te jong?
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    11-11-2007 8:51
    Vaak zeggen ze ook: overdag spelletjes doen waarbij het kind merkt dat wat weggaat ook terugkomt, zoals kiekeboe. Doek over je hoofd en wegtrekken, misschien kan ze 'm zelf wegtrekken na een paar keer!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    11-12-2007 7:23
    Kiekeboe werkt inderdaad geweldig bij eenkennigheid. Je kunt er ook standaard een rijmpje of liedje bij zeggen/zingen. Van rijmpjes kunnen baby's ook weer rustiger worden.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-23-2010 1:00
    Vraag van Lotteenmaya:

    Hallo, ik ben lotte en ik ben nieuw op het forum. Ik heb een vraag over onze dochter Maya, misschien dat iemand mij kan helpen.

    Ze was vanaf het begin al een echte buikslaper, maar nu (ze is nu 7 maanden oud) kan ze omrollen van haar buik naar haar rug. Als we haar in bed legde sliep ze na even huilen altijd goed in, maar nu rolt ze op haar rug en raakt ze helemaal overstuur. We hebben geprobeerd haar op haar rug in bed te leggen maar dat helpt niet en raakt ze alleen maar meer overstuur.

    De laatste tijd lopen we met haar rond en valt ze in slaap in onze armen en dan leggen we haar neer, maar dat wil ik niet te lang blijven doen. Ze slaapt overigens prima, de hele nacht door en overdag een paar uurtjes. De lakentjes strak instoppen helpt niet want ze is zo sterk dat ze zich weer omdraaid. Is het een optie om haar op haar rug te leggen en haar te laten huilen?
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-23-2010 1:00
    Reacties tot nu toe:

    Miriam:
    Hoi Lotte,

    Allereerst van harte welkom op de site. Leuk dat je je hier hebt aangemeld.

    Persoonlijk zou ik haar eerst laten huilen en kijken of ze het zelf oplost. Als het huilen 20 minuten aanhoudt, zou ik haar kalmeren en weer terugleggen. Uiteindelijk is het een probleem dat ze zelf moet leren oplossen. Nu ze één kant op kan rollen, zul je zien dat ze heel binnenkort ook in staat is om terug te rollen en dan is het sowieso geen probleem meer. 

    Als het dan echt helemaal niet gaat, zou je kunnen proberen of je het omrollen kunt voorkomen met behulp van een opgerolde handdoek tegen haar zij zodat ze de rol niet af kan maken.  

    Succes!

    Groetjes,
    Miriam 
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-23-2010 1:07
    Hoi Lotte,

    Welkom op de site.

    Wat je in elk geval nooit moet gaan doen (ook niet als je helemaal wanhopig bent) is je kindje vastleggen. Op geen enkele manier! Ook niet door het slaapzakje onder het matras door te halen. Levensgevaarlijk. Ze kunnen zichzelf in een hele onhandige positie manoeuvreren.

    Op die leeftijd gaan ze hun hele bedje door, alleen de periode dat ze nog maar net zelf kunnen omrollen is een hele lastige periode. En daar zit je helaas middenin.

    Ik sluit me helemaal bij Miriam aan, behalve wat die handdoek betreft. Sorry Miriam! ;-)) Nu zijn we het toch echt een keertje niet eens. Da's een omschakeling! Haha!

    Op het moment dat een kindje volgens een bepaalde route gaat slapen en nog niet altijd in staat is om zichzelf goed om te rollen, moet je eigenlijk alles uit bed halen zodat ze nergens met hun gezichtje tegenaan kunnen komen te liggen. Dus wat mij betreft zou die handdoek geen optie zijn, maar het blijft natuurlijk een eigen keuze.
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-23-2010 2:41
    De handdoek zou ik ter hoogte van de billen leggen, dus onderin het bedje. Maar misschien heb je gelijk, Sje. Ik heb wat dit betreft geen ervaring. Wij hebben de handdoektruc wel bij jongste gebruikt in de eerste maanden om haar op haar zij te houden. Of het bij oudere baby's werkt weet ik niet.

    Maar als het kan, zou ik echt voor optie 1, laten huilen, gaan.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-23-2010 4:47
    Ik heb van mijn kraamhulp geleerd: "Je kindje is altijd 1 stap verder dan je denkt". Nu rolt die kleine mop alleen nog maar om, maar van het een op het andere moment kan het zijn dat ze wel alle kanten op gaat in haar bedje. En dan zal die handdoek daar nog maar liggen.

    In de eerste maanden maakt het inderdaad niet uit. Dan rollen ze nog niet om en dan is de kans zo ongeveer nihil dat een kindje omgedraaid komt te liggen.

    Maar bij 7 maanden is dat risico veel meer aanwezig.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.