Alcoholgebruik
Laatste Bericht 10-02-2007 12:35 door sonnie1983. 16 Reacties.
Printer Vriendelijk
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Miriam
Veteran Member
Veteran Member
Posts:3535


--
09-30-2007 5:02
  Naar aanleiding van het "hoe en hoe laat"-topic waarin het onderwerp indrinken werd genoemd, ben ik wel erg benieuwd hoe anderen hier over denken. 

  Zelf ben ik erg anti-alcohol en alles wat er mee te maken heeft, dus al helemaal tegen indrinken. Ik begrijp het best dat jongeren het gezellig vinden om 's avonds in een café of discotheek een biertje te drinken, maar uitgaan om het "zuipen" zal ik absoluut nooit begrijpen. 

  Uit recent onderzoek is wel gebleken dat het thuis leren drinken ook een misvatting is. Ik heb het zelf altijd al vreemd gevonden om je kinderen op die manier mee te geven dat bij elke gezellige gelegenheid alcohol noodzakelijk is. Wij drinken zelf beide niet en ik hoop dat onze kinderen het ook niet zullen gaan doen. Als ze toch een keer een paar drankjes drinken tegen de tijd dat ze 16 zijn, kan ik er wel vrede mee hebben, maar als ze dronken thuis komen dan zal dat zeker gevolgen hebben.

  Hoe denken jullie erover?

  Groetjes,
  Miriam
  Peter P
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-30-2007 5:37
  Wij drinken af en toe een glas (zo zit ik nu met een glas wijn achter de PC, en ik begrijp van HHP dat er zelfs mensen zijn die hele dozen wijn bij de aldi wegslepen...

  Nee, even serieus: mijn dochters hebben thuis leren drinken.. Zoals alles sociale al dan niet gezonde dingen die ze in het leven tegenkomen, zo vind ik het belangrijk dat ze weten wat er (legaal) te koop is in het leven. Dronken zijn ze nog niet geweest, en dat zou hier ook een stevig gesprek opleveren. Maar sociaal drinken doen wij ook, en dat vind ik heel wat anders dan dat alcohol noodzakelijk zou zijn om het gezellig te laten zijn, laat staan dat ze thuis gaan indrinken... Dat gebeurt hier dus niet. Alleen hoop ik dat ze voldoende informatie van thuis hebben meegekregen om ervoor te zorgen dat ze het ook elders niet doen, hoe groot de sociale druk ook is.


  Edited by - Peter P on 30-9-2007 17:38:30
  Miriam
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:3535


  --
  09-30-2007 5:51
  Wat ik me dus eigenlijk afvraag, is of die sociale druk er ook werkelijk is. Ik ben zelf echt nog niet zo heel oud, maar ik kan me niet herinneren dat iemand mij ooit onder druk heeft gezet om te roken of te drinken. Ik kan me er dan ook heel weinig bij voorstellen hoe dat in zijn werk gaat.
  Peter P
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-30-2007 6:21
  Ik weet uit mijn tijd, en dat is inmiddels dus bijna 30 jaar terug, dat die druk er wel was. En ook bij mijn kinderen zie ik dat vriendjes roken en drinken, en M2 is qua roken al bezweken, en ook al mag dat hier in huis niet, op dagen thuis gaat ze gewoon af en toe in de tuin staan. En toch roken wij niet, er wordt hier in huis al ruim tien jaar niet meer gerookt...

   
  Marion60
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-30-2007 6:43
  Hier tot hun 16e geen alcohol. En dan een biertje of een wijntje of een keer een Breezertje. En dat mag dan ook thuis, maar met mate. Zelf zijn wij ook sociale drinkers, een glaasje wijn 's avonds gezellig op de bank. Maar sterke drank hebben we niet in huis, dat lusten we niet.
  Mijn oudste is iemand geweest die regelmatig doorzakte. Die legde het "drink met mate" uit als "drink met je maten". Gelukkig is dat een periode geweest en na zijn studententijd is dat aardig afgezakt.  Nu werkt hij en is 's avonds gewoon doodmoe en alcohol helpt daar niet bij. Z'n broer en zus talen helemaal niet naar alcohol.
  Oudste is 1x dronken thuis gekomen. Dat heeft uiteraard tot een stevig gesprek geleid. Met daarna een hoop spijt en excuses en een traktatie op chinees omdat hij zich zo schaamde dat hij z'n moeder extra was had bezorgd met een vies bed ;-)
  Verbieden heeft geen enkele zin en verder denk ik dat je ze gewoon op de gevaren van teveel alcohol moet wijzen zoals je dat ook doet met roken, drugs, veilig vrijen, uitkijken in het verkeer, niet met vreemde mensen meegaan enz.
  Het is gewoon een onderdeel van de opvoeding die al begint en de wieg en pas stopt als ze de deur uitgaan.

  grtz
  Marion
  sonnie1983
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-30-2007 6:51
  Ik bedoel met indrinken dat ze thuis met paar vrienden vast een paar glaasjes gedronken hebben voor ze gaan stappen. Dan zijn ze niet zat ofzo. Eigenlijk zoals je op een verjaardagsfeestje een paarbiertjes pakt.

  Tenminste zo zie ik dat hier zo gaan.

  En dit indrinken is gekomen omdat een muntje in een disco voortaan vrij duur is.

  Daar hebben veel kids geen centen voor ook al werken ze elke zaterdag dus halen ze liever met paar man een kratje.

  Ik heb ook nooit ingedronken. Ik dronk wel alcohol als ik op stap was maar nooit bij een verjaardagsfeestje eigenlijk. Nooit ben ik zat geweest kende mijn grens goed. Wel ooit aangeschoten.Maar zodra ik dat voelde stopte ik en ging ik over op een paar glazen fris.

  Mijn vriend is wel een aantal keer toen hij thuis woonde zat thuis gekomen. Maar hij is er dan een die gaat op de trap zitten en het komende uur raakt hij niet uitgelachen.

  Zo ook zijn broertje.

  Zolang ze geen gekke dingen doen en zolang het bij een enkele keer blijft vind ik het niet zo erg. Heb wel altij dgezegd tegen mijn vriend als je drinkt en je word ziek mag je het zelf opruimen. Maar dat is hier nog nooit geweest. en nu drinkt hij ook niet meer. Ik drink sinds mijn rijbewijs al eigenlijk niet meer.

  gr 
  Sje
  Posts:75548


  --
  09-30-2007 8:11


  citaat:
  Peter P wrote:
  Wij drinken af en toe een glas (zo zit ik nu met een glas wijn achter de PC, en ik begrijp van HHP dat er zelfs mensen zijn die hele dozen wijn bij de aldi wegslepen...  Ik niet hoor! Embarassed

  Edited by - Sje on 30-9-2007 8:11:26 PM
  Sje
  Posts:75548


  --
  09-30-2007 8:16
  Ik vind een glas wijn of port ofzo op z'n tijd lekker, maar ik heb geen alcohol nodig om het gezellig te hebben. Als ze me nu zeggen dat ik een jaar lang of langer geen alcholol mag drinken, prima. En dan ben ik net zo gezellig op feestjes en tijdens het kerstdiner.

  Onze kindjes zijn nog jong, dus voorlopig is dit onderwerp voor ons nog niet aan de orde, maar het enige wat ik hoop is dat zij diezelfde instelling als ik hebben: "Geen alcohol nodig om het leuk te hebben".

  En als iedereen die instelling nou zou hebben, is indrinken ook snel verleden tijd. Geen indrink-sessies in mijn huis als het aan mij ligt. Als ze dat zonodig moeten doen, dan doen ze dat maar ergens anders.

  Overigens vind ik "indrinken" ook een heel verkeerd woord, want het impliceert inderdaad dat je al ladderzat bent voordat je überhaupt de stad in gaat. Het had gewoon een andere benaming moeten krijgen. Suggesties?
  Sje
  Posts:75548


  --
  09-30-2007 8:18
  Haha, wat een grappige verschrijving, uitgerekend in het woord alcohol en uitgerekend in die context.

  Dus ik laat hem maar staan deze keer. Hihi!

  (Ik heb nog geen alcohol op hoor, dus daar ligt het niet aan!).
  Daanie
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-30-2007 8:21
  Vaak wordt met indrinken ook echt indrinken bedoeld...ik kan er niks mooiers van maken. Er zijn misschien wel uitzonderingen waarbij het niet gebeurd maar juist wat Sonnie zegt de drank is duur en dan is een kratje bier goedkoper en dus makkelijker gehaald.

  Ik heb bij een jongerencentrum gewerkt als voorzitter en 1 van de grote problemen was juist dat de kinderen 12-16 jarigen dronken van huis kwamen of in ieder geval aangeschoten en dan ook nog probeerden hun eigen drank mee te smokkelen. Helaas is dit echt de waarheid en dat is ook de reden waarom er momenteel in de politiek zoveel over gesproken wordt. 
  Miriam
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:3535


  --
  09-30-2007 8:47
  Ik bekijk het ook heel simpel. Als je als puber 10 euro te besteden hebt en je krijgt er 4 drankjes voor in de discotheek, maar kiest er voor om er samen met vrienden voor de helft van je geld een paar kratjes te halen en voor de andere 5 euro nog 2 drankjes in de discotheek dan ben je per saldo een heel stuk meer aangeschoten. Kortom, zo veel mogelijk alcohol voor hetzelfde geld. Waar komt toch die vreselijke drang vandaan dat er zoveel mogelijk alcohol in het lichaam moet. Gaat het nou om gezelligheid in de discotheek of gaat het om het geweldige gevoel dat alcohol schijnt te geven?

  Hier boven hebben we het nog niet eens gehad over de gevolgen die alcohol kan hebben op de hersenen en ontwikkeling. De hersenen van jongeren zijn nog niet volgroeid. Alcohol kan onherstelbare schade aanrichten. Dat lijkt mij heel belangrijk om je kinderen mee te geven.
  Sje
  Posts:75548


  --
  09-30-2007 8:49
  Eigenlijk zouden ze dus op etiketten van flessen alcohol ook van die opvallende confronterende teksten af moeten drukken zoals op pakjes sigaretten! Nog niet eens zo'n gek idee!
  Miriam
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:3535


  --
  09-30-2007 9:01
  Ja, plaatjes van verweekte hersenen ;-). Ik vrees dat het niets zal helpen. Er zit gewoon iets niet goed in de nederlandse cultuur. Als ik zie wat sommige mensen op bedrijfsfeestjes en bruiloften naar binnen werken aan bier en andere alcoholische dranken...Ik ken wel mensen die dit soort feestjes alleen maar leuk vinden als er alcohol aanwezig is. Mooi voorbeeld voor hun kinderen!
  Sje
  Posts:75548


  --
  09-30-2007 9:09
  Bij het bedrijf waar ik 13 jaar gewerkt heb, organiseerde ik de laatste jaren de Sinterklaasviering.

  Gezellig met warme chocomel, ranja, speculaas en taaitaai, koffie/thee. Zo grappig dat de financieel directeur dan toch om een flesje bier durft te vragen dat nog krijgt van de catering ook, simpelweg omdat ze geen nee durven zeggen tegen iemand van de directie! En als er 1 schaap over de dam is.......................! Dus meerdere mensen in de loop van die middag aan het bier. Een doorn in het oog was het voor mij.

  Ik kookte! Het is een kinderfeest!!! Toevallig hebben die kinderen hun ouders nodig om ter plekke te komen omdat ze anders geen vervoer hebben, maar anders was je als papa en mama niet eens uitgenodigd!

  De eerstvolgende Sinterklaasviering heb ik de catering geïnstrueerd om bij vragen naar alcohol de betreffende mensen naar mij te sturen. En dan interesseerde het me niks of het iemand van de directie of iemand van het magazijnpersoneel was: zolang ik dat feest organiseerde, geen alcohol, omdat ik gevoelig en betrokken genoeg ben om me mede schuldig te voelen aan een ongeval dat op de terugweg zou kunnen gebeuren als gevolg van een vader of moeder die aan de drank gezeten had tijdens dat Sinterklaasmiddagje.

  En tuurlijk weet ik wel dat dat mijn verantwoordelijkheid niet is, maar ik ben nou eenmaal Esther. Embarassed
  Peter P
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-30-2007 10:48
  Marion, Ether, Daanie: Hulde! Precies wat ik bedoel en wil bereiken in de opvoeding.

  Maar het is geen Nederlands cultuuurprobleem, eerder een westers cultuurporobleem. In Engeland, Duitsland, Frankrijk ook (kijk maar hoe ze de kinderen daar met wijn opvoeden). Drank is gezellig, is de algemene boodschap, en een keertje dronken kan geen kwaad...

  Nou, ik kan je vertellen: ik schaamde me kapot, twee jaar terug, met dochter naar het ziekenhuis op vrijdagavond wegens gebroken arm. Hele nacht bij haar gebleven, zaterdag in de loop van de middag mochten we weer naar huis, en na twee boterhammen (tja...) savonds bij de buren een feestje. Warm, opgelucht, ontspannen, weinig slaap en goede witte wijn... Na drie glazen wist ik niks meer, en ik vond mezelf terug in de badkamer, war M2 me zag zitten....

  Een goed gesprek de volgende dag, en daarna geen druppel teveel meer gedronken. Dan is zelfs een beetje aangeschoten niet leuk meer. 
  Sje
  Posts:75548


  --
  09-30-2007 11:03
  Ik ben nog nooit dronken geweest, zou niet weten hoe het voelt en wil het ook niet weten. Wel 1x tegen aangeschoten aan gehangen en ik kan je vertellen: niet leuk!

  Ik snap echt niet wat mensen er nou zo leuk aan vinden om zich elk weekend zo, of nog erger, te voelen. Zonde van je avondje uit!
  sonnie1983
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  10-02-2007 12:35
  Ik ook nooit dronken en mensen die me kennen weten ook heel goed dat ik daar een hekel aan heb. Mensen die ik neit ken prima maar als het goede vrienden of mijn vriend is vind ik dat echt niet leuk. Gelukkig weet vriendje dat ook. Maar hij word juist grappig en lollig als hij wat biertjes op heeft.

  Maar ook hij drinkt niet meer na een keer ziek te zijn geworden na kanon bier (11 % alcohol ofzo niet gezien/gekeken toen we het kochten, 2 jongens wilden keer wat anders proberen). En daarna als hij ook maar 1 of 2 biertjes durfde te pakken (gewoon bier) dan dag er na ziek. Dus doet hij het maar helemaal niet meer!
  Op ik geloof afgelopen zomer 1x 1glas palm bij de buurman dat ging goed.

  gr
  U bent niet gemachtigd om te reageren.