Veel dromen door overstap naar basisschool
Laatste Bericht 09-18-2007 4:36 door karin185. 20 Reacties.
Printer Vriendelijk
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 212 > >>
AuteurBerichten
Sje
Posts:75548


--
09-09-2007 9:25
  Onze grote kleine dame heeft de afgelopen week 2 oefenochtenden op de basisschool achter de rug en sindsdien droomt ze heel veel. Niet eens per se over school, maar ze heeft erg onrustige nachten. We kunnen er gemiddeld elk uur wel een keertje uit en soms is ze niet wakker te krijgen uit haar droom.

  Zelfs tot een soort van slaapwandelen toe. Net hoorden we haar huilen, mijn man ging kijken en ze stond naast haar bed. Na lang over en weer gepraat is hij erachter gekomen dat ze gedroomd had dat ze ergens stond te stampen, dat ze wakker was geworden van dat geluid en dat ze toen echt naast haar bed stond. Daar was ze erg van geschrokken met een huilbui tot gevolg.

  Herkent iemand dit? Zijn er handigheidjes om haar minder te laten dromen? We proberen haar al zoveel mogelijk rust te geven buiten de schooluren om, een half uur tot een uur voor het naar bed gaan gaan we rustig met de kinderen zitten met wat drinken en een koekje. Dus het is ook niet zo dat ze vanuit een hele drukke bezigheid naar bed gaat.

  Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik liever heb dat ze droomt als gevolg van al het nieuws in haar leven dan dat ze een terugslag krijgt in zindelijkheid (dat hoor je ook nogal eens), maar toch, het blijft vervelend.

  Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
  Peter P
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-10-2007 9:52
  Heel normaal, indrukken overdag worden nu eenmaal 's nachts verwerkt, en dat heeft, in spannende periodes, dit soort gevolgen. Je doet het al prima door haar de rest van de dag rust te geven, ze zou kunnen kijken of je het avond-ritueel aanpast: vast ritueel, strak hanteren, met ruimte om dingen kwijt te kunnen (ik begreep dat ze de leuke dingen direct na school vertelt) zodat ze zich begrepen voelt en weet dat er ruimte is om te praten. Probeer haar alleen te hebben bij het naar bed gaan, 1 op 1 tijd. Jij en je man allebei, geen idee of ze aan de een meer of andere dingen kwijt kan dan aan de ander, maar geef haar die ruimte.

  Toen onze meiden die leeftijd hadden, deden we het zo, dat de een door pappa naar bed werd gebracht en dat mamma dan voorlas, terwijl de ander tegelijkertijd (leeftijdveschil 18 maanden) door mamma naar bed werd gebracht en dat pappa dan voorlas. Volgende dag deden  we het andersom.  

  Mijn ervaring is dat eten voor het naar bed gaan onrustige nachten geefrt, misschien moet je het drinken en koekje een half uurtje naar voren schuiven? Als dat qua etenstijd kan natuurlijk... 
  willy v
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:4047


  --
  09-10-2007 12:36
  Ook ik heb gemerkt dat mijn kinderen (inmiddels volwassen)gingen dromen, wij hebben in het begin ook zo weinig mogelijk dingen gedaan buiten schooltijd.

  Ze laten vertellen (1 op 1 zoals peter schrijft) helpt en de dag rustig afsluiten, wat ook wel wil helpen is als je kind iets vertelt zeg jij het nog een keer zodat het kind weet dat je haar gehoord hebt.Het kind vertelt wij hebben in de kring gezeten en hebben liedjes gezongen en dan zeg jij hebben jullie in de kring  gezeten en liedjes gezongen.


  Vaak zijn ze wanneer ze hele dagen naar school gaan tussen de middag even heel boos, gooien met deuren dan moeten ze even de spanning van school kwijt, ze moeten best al heel veel op school en ze moeten zich dan thuis even ontladen.Het helpt dan ook wel als je zeg je mag best even boos zijn het is ook zo spannend op school

  Groetjes Willy.  Edited by - willy v on 10-9-2007 12:36:59 PM
  Sje
  Posts:75548


  --
  09-10-2007 1:45
  Dank voor jullie reacties.

  We eten altijd uiterlijk rond half 6 dus dat is in elk geval niet te kort op het naar bed gaan. Kan inderdaad proberen om te zorgen dat ze in het laatste half uur voor het slapengaan niks meer krijgt, maar dat lukt over het algemeen al gauw omdat het meestal nog eerst douchen enzo is. Eer ze in bed liggen met voorlezen, slaapliedje zingen enzo erbij, zijn we al gauw een half uur verder.

  Grappig Willy dat je dat aangeeft van dat herhalen van wat ze vertellen. Doe ik ook vrijwel altijd! Ik ben dus niet de enige die zo'n gesprek dan dubbel voert. Hihi!

  Dat ontladen laten we tot nu toe ook zoveel mogelijk gebeuren. Zoals ik vorige week ook negeerde in eerste instantie dat ze alleen maar boos om niks op me was toen ik haar kwam halen. Uiteindelijk vond ik dat ik wel moest laten weten "tot hier en niet verder", want ze moet natuurlijk niet denken dat ze tot 's avonds zo belachelijk kan blijven doen, maar in eerste instantie heb ik haar gewoon die ruimte gegeven.

  Ze is nu voor het eerst de "hele dag". Continue-rooster tot 14.15. Dus dadelijk ophalen en dan eens zien hoe de eerste hele dag gegaan is.

  Afgelopen nacht weer onrustige nacht gehad dus ik denk dat ik me er maar op instel dat dat de komende weken nog wel zo blijft.
  Marion60
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-10-2007 2:17
  Mijn kinderen deed ik in het begin alleen een halve dag omdat ze dan al zoveel indrukken opdoen. Nu is dat met een continu-rooster wat lastiger maar misschien kun je haar voorlopig 4 dagen in de week naar school laten gaan. Bv. de woensdagochtend niet. Dan kan ze die dag even lekker uitrusten en de dingetjes doen zoals ze die gewend was.
  Meestal na een paar weken vroegen ze bij mij zelf of ze ook 's middags mochten.

  grtz
  Marion
  willy v
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:4047


  --
  09-10-2007 2:33
  Wat ook nogal eens werkt is niet te veel vragen, als moeder ben je natuurlijk heel benieuwd hoe zo'n dag is gegaan in het begin, het kind komt er wel mee, vaak wanneer het er aan toe is, als je "zeurt" is al snel iets stom of niet goed.
  Willy
  willy v
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:4047


  --
  09-10-2007 2:36
  Ik las ergens dat peuters en ook kleuters tegenwoordig zoveel moeten kiezen, ze worden er moe van, het kind heeft meer aan feiten dan weet het waar het aan toe is en heeft het kind rust in het hoofd,of de keuze mogelijkheden verkleinen tot 2 of 3 dingen.                                                 Willy
  Edited by - willy v on 10-9-2007 3:30:42 PM
  Sje
  Posts:75548


  --
  09-10-2007 3:02
  @Marion, Ik mag het inderdaad per dag en per week aankijken hoe het gaat. Zelf wilde ze vandaag heel graag tot het eind blijven en met de andere kindjes boterham eten. Het is goed gegaan maar de juf zei dat ze nog steeds gewoon aanwezig zit te zijn en tegelijkertijd ook heel afwezig. Het is ook niet niks wat er allemaal verandert in haar leventje.

  @Willy, doen we inderdaad ook niet dat vragen. Ik vraag alleen "Heb je het leuk gehad" en dan hoef ik alleen maar een ja of nee te horen en de rest komt er wel een keertje uit. Net toen ze thuiskwam had ze de behoefte om veel te vertellen dus we hebben heel wat details gehoord. We laten het haar zelf bepalen wat ze kwijt wil. Ik zou er zelf ook niet tegen kunnen als ik elke dag verplicht moest reproduceren wat ik allemaal gedaan had, dus dat verwacht ik van de kindjes ook niet.

  Heb haar net de keuze ook gegeven: even dutje doen of even rustig TV kijken. Ben geen voorstander van kinderen voor het gemak voor de TV zetten, maar in dit geval zit ze in elk geval even rustig in plaats van dat ze heel druk met haar speelgoed gaat spelen. Zodra ik merk dat ze rustig genoeg is, gaat de TV weer uit.
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-10-2007 4:20
  Best lastig zoiets. Ik heb geen ervaring, dus kan je geen tips geven. Wel wil ik je veel sterkte wensen voor alle komende nachten. En ik hoop dat ze wat rustiger wordt, als ze wat meer gewend is.

  Ik heb wel ooit een proefflaconnetje gekregen Natusan met bedtime bath ofzoiets. Geen idee of het werkt, maar zou misschien een tip kunnen zijn. Schijnt iets van lavendel in te zitten om het kind wat rustiger te laten worden. Maar het lijkt me niet dat dat helpt om dromen tegen te gaan.
  erica
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-10-2007 4:35
  Wat ik eens gehoord / gelen heb....
  Wakker maken uit een droom is niet goed......
  Ik kan het ook niet laten als ik het merk, onze oudste droomt ook regelmatig, dan wi ik graag weten wat hij droomt...
  Hij wordt nl ook gepest op school, en ik heb als kind 6 jr lang nachtmerries gehad van plagen, na verhuizing was dat over.....
  Ik wil dan weten wat onze oudste droomt, maar krijg dat nooit te horen... ook niet als ik hem wakker krijg.
  Pas had ik het een keer dat ik het ook niet meer wist, hij deed ook erg boos tegen me, heb ik heel hard zijn naam geroepen.... daar schrok hij heel erg van, zo erg dat hij met schotels zo groot naar me keek van wat heb ik nou weer verkeerd gedaan.
  Gelijk dacht ik aan iets dat ik eens las: geen naam roepen tegen iemand die droomt / slaapwandelt, daar kunnen ze zo van schrikken dat ze er in blijven. Ik dacht echt gelijk: Wat heb ik gedaan!!!! Embarassed
  Maar je wilt dan zo graag weten wat er in je kind omgaat, zeker als je je toch al zo machteloos voelt!!!
  macmickey
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-10-2007 4:48
  De jongste heeft elke avond minstens een half uur nodig voor zichzelf in bed om de dag te verwerken, hij gaat zingen, zwaaien met zijn armen en natuurlijk roepen, Pap ik moet nog water, Pap ik moet nog een keer plassen. je kan er bijna de klok mee gelijk zetten dat hij na dat halve uur als een blok inslaap valt. Hij droomt ook regelmatig onrustig en je moet hem 's ochtends niet te snel wakker maken want dan heeft hij een enorm ochtendhumeur. De oudste weet dat en die gaat hem dan extra zitten jennen, jongste huilen kortom drama...dus staan we wat vroeger op dan zou "moeten" en dan is er geen vuiltje aan de lucht. Ik denk dat het voor een gedeelte ook wennen is aan nieuwe situatie en tja het ene kind gaat daar anders mee om dan het andere. Voorlopig zou ik me niet al teveel zorgen maken om die lieve grote kleine dame Sje!
  Daanie
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-10-2007 9:21
  Nog even een aanvulling, ook wij hebben de ervaring dat de jongste helemaal in paniek wakker kan worden. Hij is dan dus ook heel moeilijk wakker te krijgen, blijft maar huilen. Meestal nemen wij hem op schoot, leggen hem even bij ons neer en proberen hem te troosten en daarna weer zo snel mogelijk zijn eigen bed in. Ik denk dat het ook een fase is waar je doorheen moet. hoe vervelend ook!
  Anja1966
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-11-2007 10:22
  Ik vrees ook dat je er doorheen moet, je doet verder naar mijn mening alles goed, dus iets veranderen lijkt me geen oplossing. Idd zou je haar op woensdag thuis kunnen houden, dat knipt de week in kleine stukjes.

  En als ze ietsje verder is, is het mss fijn om voor het slapen even een momentje met z'n tweetjes te zijn. Wat ik dan altijd deed, en nog steeds trouwens, is even vragen wat er niet zo leuk was die dag en daarna wat het leukste was dat er vandaag was gebeurd.

  Na een tijdje weten ze dat je dat gaat vragen en kunnen ze op dat moment soms helemaal leeglopen! Op deze manier hoeven ze ook niet alles te vertellen wat er op zo'n dag gebeurd is, maar er iets uitpikken. En natuurlijk het leukste het laatst, om voor de hand liggende redenen!

  Groetjes, Anja

  Edited by - Anja1966 on 11-9-2007 10:24:43 AM
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-11-2007 2:21
  Dat is een goede tip Anja. Die ga ik onthouden voor als Esther wat groter is.
  Sje
  Posts:75548


  --
  09-11-2007 4:05
  Da's inderdaad ook een goeie tip Anja. Eens kijken of dat hier zin heeft.

  Overigens heeft ze vannacht helemaal doorgeslapen, klokje rond. We juichen niet te vroeg, want komende nacht kan het weer pet zijn, maar ze heeft in elk geval weer wat beter bij kunnen tanken.

  De juf op school had het ook gemerkt dat ze meer ontspannen en meer gewend was toen ze de klas in kwam en door de dag heen was ze ook actiever en betrokkener geweest. Ik haalde dus een vrolijk springkind uit school vanmiddag.

  En sorry voor de goede tip, maar ik kan het niet maken om haar morgen thuis te houden. Dan heb ik ruzie met die kleine meid volgens mij want ze verheugt zich nu alweer op morgen. Eens kijken hoe de nacht verloopt en dan morgenochtend beslissen wat beter is.
  erica
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  09-11-2007 4:13
  Ach... als ze het leuk vind, en jij denkt niet dat ze er een-twee-drie ziek van vermoeidheid van wordt, dan zou ik ze gewoon naar school doen hoor.
  Als ze dan toch erg moe is, 's middags misschien een uurtje naar bed???
  Sje
  Posts:75548


  --
  09-11-2007 4:19
  Ik was inderdaad sowieso van plan om haar voorlopig elke woensdag na school een dutje te laten doen. Ze doet sinds een paar maanden nog maar 1x per week een dutje en dat heb ik met opzet op woensdagmiddag gezet zodat het nu niet lijkt of het met school te maken heeft. Maar daar had mama vooraf wel over nagedacht natuurlijk, want het breekt de week lekker.

  Dus zodra ze weet dat het woensdag is, weet ze ook dat ze even gaat liggen.
  kôlleke
  Posts:22705


  --
  09-11-2007 11:06

  Eindelijk even de tijd genomen om mijn ervaringen op te schrijven.

  Onze oudste dochter heeft nooit echt last van dromen gehad. Wat ze wel altijd moest doen, was de dag van zich af praten. Na het in bed leggen met de nodige vaste rituelen kon ze nooit direct de slaap vatten (ik ken er nog zo eentje...). Toen ze peuter/kleuter was en we de babyfoon nog aan hadden staan, was het altijd heerlijk om naar te luisteren. Hele verhalen werden er verteld over wat ze die dag had meegemaakt. Daarna werd het rustig en viel ze in slaap.
  Toen ze groter werd duurde het in bed leggen heel lang, want ze moest steeds als ik na de nodige verhalen naar beneden wilde gaan nog "even iets vertellen". De dag doornemen was dus tot voor kort onze vaste ritueel. Nu mag ik niet meer mee naar haar kamer ("Dag mam, tot morgen! Ja, ga nu maar..."), maar ze verteld me nog wel heel veel.

  De jongste is een heel ander verhaal. Zij heeft gedurende een flink aantal jaren regelmatig last van nare dromen/huilbuien gehad. Je kon er de klok bijna op gelijk zetten. Zo rond een uur of tien half elf begon ze te huilen. Helemaal overstuur, soms badend in het zweet.

  Meestal nam ik haar op schoot, want je wilt je kind troosten, en probeerde haar zachtjes heen en weer te wiegen en te strelen. Vaak was ze helemaal verstijfd en begon ze ook heel boos te trappen. En ze bleef maar huilen. Kon wel een kwartier of langer duren. Daarna werd ze pas echt goed wakker. Dan bleef ze nog even op schoot en daarna wilde ze graag weer haar bed in. De volgende dag wist ze soms niet eens dat ze had gehuild. Soms had ze dit één keer, maar soms ook meerdere keren op een avond.
  Als moeder vond ik het altijd heel erg, vooral omdat je je kind niet kan helpen. Ik heb dan ook regelmatig met mijn meisje op schoot zitten huilen.

  Soms was er wel een reden te bedenken waarom ze zo'n huilbui had, maar vaak ook helemaal niet. Wat ik wel merkte was, dat als we te weinig tijd namen voor het avondritueel, de kans groter was dat ze zo'n huilbui kreeg. En natuurlijk voelde ik me dan gelijk weer schuldig. Waarom had ik niet dat beetje extra tijd voor haar genomen...

  Nu ze groter is gaat het erg goed. We hebben nog steeds ons avondritueel en we praten veel, over wat die dag niet leuk was en wat er juist wel leuk was. Heel af en toe wordt ze nog wel eens huilend wakker, maar is dan wel direkt wakker en weet ze of ze een nare droom heeft gehad.
  Soms heeft ze (vooral als ze druk is geweest) moeite om in slaap te komen, dan mag ze nog lekker even naast me op de bank zitten. Ook hebben we wat ontspanningsoefeningetjes verzonnen om haar hoofdje leeg te maken. Goed op de ademhaling letten en in gedachte een rondje om haar lichaam lopen. Meestal helpt dat wel.

  Je ziet het, elk kind is anders en heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Wat je als ouders volgens mij vooral moet doen, is je gevoel volgen. En op dit soort belangrijke momenten een beetje extra tijd investeren. En soms moet je ook "gewoon" accepteren dat je even niets kan doen, hoe moeilijk dat ook is.

  Edited by - kôlleke on 11-9-2007 23:06:49

  willy v
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:4047


  --
  09-18-2007 11:05
  Hoi Sje
  Hoe gaat het met je oudste dochter op de basisschool?

  Groetjes Willy
  Sje
  Posts:75548


  --
  09-18-2007 4:23
  Lief dat je dat vraagt. Ik wilde inderdaad hier al een update gaan geven vandaag, dus dat komt mooi uit.

  Sinds een klein weekje droomt ze vrijwel niet meer. Ze is ook van haar verkoudheid af en ik denk dat dat ook scheelt.

  Vorige week mocht ze fulltime proberen en ik was er al op ingesteld dat ik haar wel een keer en halve of hele dag thuis zou hebben, maar nee hoor, ze heeft heel de week vol gemaakt!

  Dacht dat ze vrijdag wel helemaal afgedraaid zou zijn, maar nee hoor huppelend mee naar balletles, daar huppelen, huppelend mee terug en thuis in de verkleedkist duiken om vervolgens een K3-show weg te geven.

  En ze was wel moe, maar ze werd er niet hangerig of vervelend van. Ze had blijkbaar nog genoeg energie over om actief te zijn.

  We hadden bewust ook een rustig weekend dus ze is gisteren weer uitgerust naar school gegaan. Ze gaat zingend naar school toe en ik krijg haar zingend weer mee naar huis. Ze heeft het dus erg naar haar zin tot nu toe.

  Er komt ook steeds meer los van wat ze op school doet en meemaakt. Varieert van wat voor activiteiten ze gedaan hebben tot een gesprekje dat ze in de zandbak gevoerd heeft. En gisteren begon ze ineens allerlei namen op te noemen van kindjes die bij haar in de klas zaten. Het gaat dus steeds meer leven voor haar en voor ons.

  Toen ik haar vanochtend bracht, aaide ze in de gang even over de rug van een meisjes uit haar klas. Zo lief!

  Het valt me tot nu toe alles mee. Ook de ochtendspits, want daar zag ik ontzettend tegenop omdat ze zo'n treuzelbips is. Maar dat gaat ook prima moet ik zeggen. Ze is altijd mooi op tijd klaar en heeft dan zelfs nog 10 minuten over om even kinder-TV te kijken.
  U bent niet gemachtigd om te reageren.
  Pagina 1 van 212 > >>