Ze wandelt haar hele bedje door in de slaapzak
Laatste Bericht 02-12-2012 10:14 door Lianne. 17 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Ivonne
New Member
New Member
Posts:


--
09-03-2007 3:52
    Wie heeft er tips om er voor te zorgen dat mijn dochtertje niet het hele bedje doorwandeld in haar slaapzak? Ze ligt nooit onder de dekentjes. Als ik haar in stop is ze even later al weer bezig er onder uit te komen en gaat dan pas liggen slapen.
    En zelfs met slaapzak en een pyama heeft ze dan 's morgens wel koude voetjes.

    Ik kan me herinneren dat wij vroeger lintjes aan de slaapzak hadden en dat die aan het bedje vast gemaakt waren...is dat nu ook nog een optie?
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-03-2007 6:51
    Dat is wel een optie, maar alleen als je er zelf achter staat, anderen die het zien geven gegarandeerd opmerkingen.

    En het kan alleen bij een echt heel goed passende slaapzak, anders kruipt het kind in de slaapzak, en dat kan gevaarlijk zijn, als de ademhaling geblokkeerd wordt. De vraag is ook of zij wel slaapt als ze niet kan rondwandelen in haar bedje... 
    willy v
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:4047


    --
    09-03-2007 7:32
    Misschien moet je een iets dikkere slaapzak aanschaffen en lekkere dikke sokjes aandoen en haar lekker zonder dekentje laten slapen, waarschijnlijk hoort het bij haar om eerst te wandelen en dan in slaap te vallen

    Willy
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-03-2007 8:19
    Hoi Ivonne,

    Welkom op de site.

    Een gouden tip: NOOIT EEN KINDJE VASTBINDEN IN BED! LEVENSGEVAARLIJK!

    Op geen enkele manier! Niet met lintjes, niet met zogenaamde speciale banden die te koop zijn, niet door de onderkant van het slaapzakje onder het matras door te halen. Gewoon helemaal nooit!

    Ik kan het niet vaak genoeg en hard genoeg zeggen.

    Zorg gewoon voor een goede zomer- of winterslaapzak, afhankelijk van het seizoen en varieer gewoon met wel of niet korte mouwen, wel of niet een pyjamabroek. Je kunt ook variëren met rompertje mouwloos, rompertje korte mouw, rompertje lange mouw.

    Onze jongste heeft ook nog een slaapzak en op het moment draagt ze een rompertje met korte mouw, pyjama met lange mouwen + de broek en een zomerslaapzak.

    Haal verder alles uit het bedje zodat ze zich er niet in of onder kan wurmen.

    Wat die koude voetjes betreft, maak je geen zorgen. Die kleintjes hebben vaak koude voetjes en handjes maar dat betekent niet dat ze het koud hebben. Als het nekje en het hoofdje lekker warm aanvoelen en als ze verder niet wakker wordt van de kou, gewoon lekker zo laten. Sokjes zijn ook niet nodig.

    Alle sterkte met de kleine meid.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-04-2007 12:28
    Je roept heel; hard, maar argumenteert niet... Wat is er fout aan om de onderzijde van de slaapzak, mits goed passend, met linten aan het ledikant vast temaken? Ik zie geen risico's, maar misschien mis ik wat?
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    09-04-2007 10:23
    Ik heb ooit eens ergens gelezen dat het in Nederland vroeger gebruikelijk was om kindjes met een riempje vast te leggen. Dus een riempje door het slaapzakje en dan om het matrasje. Maar omdat er veel (ernstige) ongelukken mee zijn gebeurd, werd het verboden in Nederland. Volgens mij heb ik het gelezen op een site of boekje van kind en veiligheid of zo. Als ik vanavond thuis ben, zal ik het eens nakijken.

    Onze kleine ligt nu ook nog met zomerslaapzakje, romper met korte mouw en pyamaatje in bed. Koude voetjes zijn niet erg. Als je de temperatuur goed wilt checken, kun je het beste in het nekje voelen. Dit is een betrouwbare graadmeter of het kindje het te koud of te warm heeft (tip van onze kraamverzorgster).

    Groetjes,
    Miriam
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-04-2007 12:56
    Ik zie het verschil niet tussen een stevig ingestopte deken en laken, en een met linten aan het voeteind vastgemaakte slaapzak. Natuurlijk moet je zorgen dat kinderen niet verstrikt kunnen raken in de linten, ik denk dat dat het gros van de ongelukken veroorzaakte, en dat ze niet in de slaapzak kunnen kruipen met hun gezicht, zodat ze verstikken, maar als je alleen het voeteneind vastlegt, denk ik niet dat dat een probleem is.
    Ivonne
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-04-2007 2:14
    Ik zal het eerst maar eens proberen haar helemaal boven in het bedje te leggen. Ze ligt nu  nog steeds halverwege.  Als ze dan omhoog gaat kruipen kan ze niet ver. En anders straks maar een dikkere slaapzak straks in de winter want verder dan haar voetjes is ze niet koud en ze wordt er ook niet wakker van. Dus zal dat idd wel goed zitten
     
    Grappig te lezen dat er veel kinderen zijn die zonder dekentjes slapen! Wist ik niet.
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-04-2007 2:48
    Zodra je zo'n slaapzak vastlegt met linten of elastieken, en het kindje is bijv. gewend om alleen maar rechtsaf te draaien, kan het de beentjes vastdraaien met alle gevolgen van dien.

    In een stevig ingestopte deken kunnen ze zich niet vastdraaien, die kunnen ze hooguit door het rollen, loswurmen.

    Ik heb op de zwangerschapsgym, van de verloskundige, van de kraamhulp, op het bureau geleerd: op geen enkele manier vastleggen! Dat rollen heel de nacht door hoort er gewoon bij en zolang ze gewoon los in een slaapzak liggen kan er het minst gebeuren.

    Onze meiden hebben zodra ze in staat waren om een hele slaaproute af te leggen 's nachts altijd los in een slaapzak gelegen, en verder alles uit het bedje (lakentje, dekentje, knuffeltjes, hydrofiel onderlegger, spuugdoekje, etc.). Nu ze wat ouder zijn, hebben ze wel knuffeltjes in bed.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-04-2007 5:49
    Bij ons lagen ze inderdaad ook los in een slaapzak, zonder dekentjes, en dat ging prima. Dat vastdraaien wist ik niet, maar is inderdaad wel logisch, nou je het zegt. Ik ken mensen die hun baby vastleggen met linten onderaan slaapzak, en er is nooit iets gebeurd. Maar het zou inderdaad kunnen.

    In de tijd dat mijn meiden klein waren, nooit iets gehoord over niet vastleggen, wel over geen dekbed wegens eronder kruipen en verstikkinggevaar. Maar inzichten veranderen, kijk maar naar de ideeën over buikligging, wiegendood, fruit- en groentehapjes enz.
    Mijn meiden schelen anderhalf jaar, en in die tijd veranderden de adviezen van het cb al dramatisch, van na 10 weken eerst groentehapje, tot na 12 weken eerst fruithapje, en met een stelligheid... Ik heb de adviezen van het cb altijd met een flinke korrel zout genomen, en mijn gezond verstand voorrang gegeven.


    Edited by - Peter P on 4-9-2007 17:50:37
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-04-2007 5:54
    Klopt inderdaad dat de adviezen snel wijzigen. Bij ons zit er 16 maanden tussen de meiden en zelfs toen waren er al wijzigingen in de "richtlijnen".

    Ik neem ze ook met een korrel zout en ga vooral op mijn gevoel af. Heb geen zin om me onzeker te laten maken door dingen waar ik niet achter sta en/of waarvan ik denk dat mijn kind er niet blij mee is.

    Behalve als het gaat om dit soort veiligheidszaken waar ik de logica van in zie. Je kunt niet zuinig genoeg zijn op je kinderen!

    Edited by - Sje on 4-9-2007 5:56:05 PM
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-05-2007 7:50
    Je hebt gelijk. Als ik mogelijkheden zie waardoor ze zich vastdraaien, zou ik er ook niet aan beginnen (heb het nooit gedaan ook, maar je begrijpt wat ik bedoel).
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-05-2007 2:07
    Ja, deze keer snap ik je! ;-)
    Lianne
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-12-2012 7:36
    De KV ligt al maanden niet meer onder zijn deken en het is al zo ontzettend koud geweest, ik ril ervan als we naar bed gaan en nog even bij hem gaan kijken. Maar zelfs als we hem in zijn slaap weer onder de dekens stoppen kruipt hij er direct weer onderuit en gaat aan het voeteneind op de dekens liggen.

    Hij ligt nooit anders. Altijd boven op de dekens aan het voeteneind.

    Ik vroeg me af kan het zijn dat ie het gewoon lekker vind om op iets te liggen en dus toe zijn aan een kussentje? Bestaat dat voor zulke kleintjes?

    Ik heb zijn deken niet uit zijn bed gehaald, zoals hier eerder wel verteld werd door andere.
    Hij slaapt nu in de winter in een romper lange mouw, pyama lange mouw en lange broek, sokken en een gewatteerde slaapzak zonder mouwen. Soms zelfs in zijn zomerslaapzak, maar altijd lekker warm nekje. Hooguit koude handjes/voetjes. Dus hij houdt zich goed warm.

    Maar ik kan die deken er maar niet uithalen, sowieso gaat hij dan direct staan in bed. Ik denk dat hij hem toch nodig heeft om in slaap te komen. Lekker even ondergestopt worden en uiteindelijk toch draaien en weer op het deken eindigen.

    Overigens heeft hij nooit een knuffel in bed. Hij is ook niet gehecht aan 1 bepaalde knuffel en gaat altijd meteen slapen.
    Sje
    Posts:75548


    --
    02-12-2012 7:42
    Een hoofdkussen mag nog niet op die leeftijd. Dat mag op z'n vroegst pas vanaf 2 jaar. Zie hier.

    Mij is destijds zelfs verteld om er voor het 4e jaar niet aan te beginnen als het kindje niet aangeeft er behoefte aan te hebben. Onze meiden hebben tot hun 4e gewoon zonder kussen geslapen.

    Als de KV zelf telkens onder de dekens vandaan kruipt, lekker zo laten. Als zijn nekje warm is dan heeft-ie het niet koud. Als-ie het te koud heeft, meldt-ie zich wel.
    Lianne
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-12-2012 7:56
    Ja daarom, hij heeft het ook niet koud. Het is meer je eigen gevoel natuurlijk. Ik lig met mijn winterdek tot aan mijn oren opgetrokken en dan lig ik de eerste 5 minuten nog te rillen ;-)
    Sje
    Posts:75548


    --
    02-12-2012 8:12
    Als je hem in elk geval maar geen hoofdkussen geeft. Bij Ikea verkopen ze ze op de baby-afdeling want in Zweden mag het blijkbaar wel, maar op de site van Ikea (en waarschijnlijk ook op het vak in de winkel) staat erbij vermeld dat in Nederland en België geadviseerd wordt pas te gebruiken vanaf 2 jaar.
    Lianne
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    02-12-2012 10:14
    Nee kussen komt er niet. Ik wist ook wel dat dat pas voor ouder was. Maar ik dacht wie weet zijn er dreumeskussentjes of weet ik wat.

    Hij stelt het prima zonder kussen en deken, het is dus meer mijn eigen idee dat het niet lekker slapen is zonder dekentje.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.