2 slaapjes teveel, 1 te weinig?
Laatste Bericht 06-05-2007 7:55 door karin185. 10 Reacties.
Printer Vriendelijk
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
karin185
New Member
New Member
Posts:


--
06-05-2007 8:04
  Ik heb volgens mij ooit al eens een topic over ditzelfde onderwerp gestart op HHP, maar nu loop ik er weer tegenaan.

  Esther slaapt nog steeds 2x. Ze heeft een heel klein poosje het gedaan met 1 slaapje, maar nu lijkt ze 2 slaapjes op een dag nog steeds nodig te hebben. Op zich vind ik dat niet erg, want als ze het nodig heeft, dan mag ze net zoveel slapen van mij als ze wil. Maar.....wat ik wel wat vervelend begin te vinden is dat ze de laatste tijd om half 6/kwart voor 6 's ochtends wakker wordt. Vandaar dat ze vaak om 9 uur/half 10 's ochtends al weer naar bed wil, want dan is ze weer moe.

  Soms laat ik haar huilen 's ochtends tot ze vanzelf weer verder gaat slapen. Soms geef ik haar wat drinken, zodat ze daarna ook weer kan slapen. Soms haal ik haar eruit, omdat voorgaande opties niet werken.

  Maar zou het een soort vicieuze cirkel kunnen zijn dat ze zo vroeg wakker is 's ochtends om dat ze overdag dan toch vrij veel slaapt? En overdag wil slapen omdat ze 's ochtends zo vroeg wakker is?
  Dus om dat te doorbreken maar een aantal keren maar 1 keer per dag moet laten slapen, waardoor ze ook weer langere nachten gaat maken?

  Het komt wel eens voor dat ze maar 1 slaapje heeft (op woensdag  als we 's ochtends naar muziek op schoot gaan), maar dan is ze vaak aan het einde van de middag erg moe en niet echt meer te genieten.

  Hebben jullie tips? Hoe zouden jullie het aanpakken? Of moet ik gewoon nog even zo doorrommelen tot het zich vanzelf weer regelt?

  Edited by - karin185 on 5-6-2007 08:05:33 AM
  willy v
  Veteran Member
  Veteran Member
  Posts:4047


  --
  06-05-2007 8:53
  Hoe  lang zijn die slaapjes overdag?  Misschien kunje beide slaapjes inkorten, dus niet 1 lange maar 2 korte.   Mijn zoon, nu 20!, heeft ook lang, tot  hij naar de basisschool ging, 'smiddags geslapen en ik moest hem dan altijd wakker maken omdat hij dan ;savonds niet wilde slapen.Vaak wanneer je ze te abrubt  wakker maakt zijn ze niet te genieten, ik ging dan boven wat aan het rommelen, eerst op de andere slaapkamers en tenslotte op zijn slaapkamer, kleren in de kast, een beetje opruimen enz.Zo kon hij rustig wakker worden.

  groetjes Willy
  Sje
  Posts:75548


  --
  06-05-2007 11:16
  Ik heb daar toen ook een lange reactie op geschreven volgens mij. Zal eens kijken op hhp of ik die terug kan vinden.

  Ik vond in elk geval dit al voor je terug. Mogelijk staan daar ook nog tips in waar je iets mee kunt.
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  06-05-2007 1:41
  Bedankt voor dat topic, Sje. Maar helaas kan ik daar niet echt tips uithalen.
  Ik heb altijd al een vast bedritueel, en het punt is ook niet dat ze niet wil slapen, maar alleen dat ze overdag 2x 1,5 tot 2 uur slaapt. En dan een naar mijn zin te korte nacht maakt, waardoor ze om half 6 of ietsje later alweer wakker is.

  Dus mijn vraag is nu meer: zou het zinvol zijn 1 slaapje van overdag te laten vervallen (ook al is ze dan niet te genieten), zodat ze dan misschien weer een wat langere nacht gaat maken, zodra ze daaraan gewend is?
  Sje
  Posts:75548


  --
  06-05-2007 1:53
  Ja.

  Nou, eens een keer een kort berichtje van mij. Goed he?!

  Alleen hoe laat je dat slaapje vervallen. Dan moet je op andere punten gaan rekken. Ben daarstraks vergeten dat topic op hhp op te zoeken waar ik dat in omschreven heb hoe je dat evt. zou kunnen doen. Of hebben wij daar ooit over gemaild trouwens?
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  06-05-2007 2:14
  Geen idee of we daarover gemaild hebben? Zou best kunnen.

  Tja, hoe laat ik dat andere slaapje vervallen? Geen idee. Moet ik ook nog bedenken. Ik denk 's ochtends zo lang mogelijk ophouden (met het risico dat ze dan niet eet, omdat ze moe is) in plaats van bij de eerste signalen van moeheid naar bed te brengen. En hopelijk went ze er dan aan om 1 wat langere middagslaap te doen. En heel misschien 's avonds een half uurtje later naar bed doen, al weet ik niet of ze dat wel redt, als ze nog maar 1 x slaapt. Zodat ze de volgende ochtend ook een half uur of een uur langer slaapt (liefst nog iets langer).
  Sje
  Posts:75548


  --
  06-05-2007 2:17
  Ik moet nu weg, maar ik duik vanavond even op hhp om te zoeken of ik het daar ergens geschreven heb. Kom er dus nog op terug. Tot strakkies!
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  06-05-2007 2:35
  Je hoeft niet meer te zoeken, Sje. Ik heb het topic al gevonden. Zie hier.

  Mocht iemand nog tips hebben....altijd welkom. Want ik ben er ook met de antwoorden die ik toen kreeg, nog niet helemaal uit. Toen was het meer het probleem dat ze 's avonds niet wilde slapen. En dat ze eind van de middag pas ging slapen. Wat dat betreft zijn de tijden van haar slaapjes nu wel mooi verdeeld over de dag.

  Het is vooral dat ze zo vroeg wakker is 's ochtends. En of het helpt om te forceren door 1 slaapje te laten vervallen.

  Hebben degenen bij wie het kind automatisch van 2 naar 1 slaapje ging gemerkt dat het invloed had op de duur van de nacht? Dus gingen ze 's nachts langer slapen, toen ze van 2 naar 1 slaapje gingen?
  Margreeth
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  06-05-2007 2:40
  Ik denk dat je dat gewoon zelf moet uittesten, zal ook per kind verschillend zijn.
  Ik  zou haar wel overdag 1 x laten slapen en dan desnoods rond de tijd dat ze niet meer te genieten is (je zegt het zelf, haha) lekker in de wagen zetten en buiten gaan wandelen of voor een video zetten of zo.
  Peter P
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  06-05-2007 5:42
  Ik heb het altijd laten geberuen. Als de meiden wilden slapen, dan mochten ze. Als ze vroeg wakker waren, jammer dan, waren wij er ook vroeg uit. Overdag twee keer slapen hebben ze hier heel lang gedaan, de peuterspeelzaal was het automatische moment om af en toe het ochtendslaapje over te slaan. |De basisschool was bij de oudste pas het moment om geen middagslaapje meer te willen...

  Dus: pas je ritme aan aan wat je kind nodig heeft, en niet andersom. ;-) Het duurt maar even,. voor je het weet vraag je je af hoe je ze's avonds op tijd thuis krijgt, en hoe je ze 's morgens eruit krijgt, ;-)
  karin185
  New Member
  New Member
  Posts:


  --
  06-05-2007 7:55
  Misschien ook wel beter om me inderdaad aan haar ritme aan te passen (doe ik eigenlijk tot nu toe ook altijd), maar ik dacht ook een beetje dat de meeste kinderen al lang niet meer 2x slapen en dat dat mogelijk de oorzaak was van het vroege wakker worden.
  U bent niet gemachtigd om te reageren.