Slissen en andere logopedie-zaken
Laatste Bericht 10-14-2008 9:26 door Sje. 89 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 512345 > >>
AuteurBerichten
Sje
Posts:75548


--
05-13-2007 10:41
    Onze kleine kleine dame van ruim 2 jaar slist erop los! Klinkt erg gezellig hoor bij zo'n klein mopje, maar ik kan me eigenlijk niet herinneren dat de grote kleine dame tot die leeftijd moeite heeft gehad met de s en de t. (want ook bij de t komt het tongetje van de kleine kleine dame nog net op het laatste moment tussen de tandjes door glippen).

    De z spreekt ze overigens sinds kort wel steeds beter uit.

    Ik maak me vooralsnog geen zorgen, want ze zit nog gewoon in de ontwikkelingsfase van het praten, maar ik wil het wel op tijd in de gaten houden. Heeft iemand enig idee rond welke leeftijd ze normaliter dat slissen kwijt moeten zijn?

    We oefenen heel af en toe wel door tandjes op elkaar te laten houden en dan een woord met een s uit te laten spreken, maar we zijn daar niet te fanatiek in, want anders leert ze het nog steeds verkeerd aan. Het is niet de bedoeling dat ze helemaal gaat praten met haar kiezen op elkaar natuurlijk. Dus daar waken we wel voor. We doen het eigenlijk meer om haar te laten weten dat die s over een tijdje achter haar tandjes moet gaan blijven.

    Edited by - Sje on 31-10-2007 8:58:23 PM
    Susje
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-14-2007 10:04
    Is haar tongriempje niet te kort? Daar hebben wij nml onze oudste aan laten opereren.
    sonnie1983
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-14-2007 12:11
    Hoi Sje,
    vanaf welke leeftijd weet ik niet.

    Maar ik sliste vroeger ook met alles waar een S in voor kwam. Ik heb hier voor op de basisschool logopedie gehad.

    Zoals ik begrepen heb zijn ze er tegenwoordig vroeg bij op school om te bekijken welke kinderen logopedie nodig hebben. Maar wellicht zou je eens een logopediste op kunnen bellen en het na te vragen?

    Maar zoals een neefje van ons die is nu 3,5 die kan nog niet eens praten. Ja woordjes als la is ja en die enzo kan hij zeggen. Hij zi tnu wel bij logopedie.

    groetjes
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    05-15-2007 7:22
    Hoi Sje,

    Ook ik kan me herinneren dat ik vroeger op de kleuterschool een paar keer naar de logopediste ben geweest voor het slissen. Ik kreeg dan wat oefeningetjes mee voor thuis. Eén daarvan kan ik me nog goed herinneren, omdat ik het zo'n eenvoudig oefeningetje vond en er het nut niet van inzag. Dat was het omver blazen van een leeg luciferdoosje (stond dat op de korte kant rechtop).

    Groetjes,
    Miriam
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-15-2007 7:54
    toch krijgen vooral jonge kinderen veel van dat soort oefeningen! Om de spieren van de mond sterker te maken. Een watje over tafel blazen (met een rietje), een papiertje optillen door aan een rietje te zuigen, hagelslagjes plakken op de bovenlip en die oplikken, ook op de kin; zelfs vla van een schoteltje likken enz. Een kaarsje uitblazen, mijn dochter kon haar "blaas" niet richten. Het luciferdoosje vind ik ook een leuke!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-15-2007 8:20
    Ik ken iemand die logopediste is (misschien komt ze morgen zelfs met haar zoontje op de koffie), dus ik kan haar wel vragen of je je zorgen moet maken, of niet.
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-15-2007 2:18
    Oh, dat zou tof zijn Karin! Dank vast!
    Miriam, Louise, dank voor de oefentips! Zal ik sowieso ook eens mee aan de slag gaan.
    sonnie1983
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-15-2007 3:11
    Dat blazen heb ik volgens mij nooit gehoeven. Maar ja ik ben ook al bijna 24 dus hele tijd terug!

    Ik kreeg wel woordjes mee als sinaasappelsap enzo.

    Ik kan me er ook niet zo heel veel meer van herinneren. Nog te jong denk ik?

    Succes ermee Sje!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    05-15-2007 7:41
    Het zuigen door een rietje komt mij ook bekend voor. Ik heb ook iets met een rietje moeten doen, maar wat precies dat kan ik me niet herinneren. Ik was 4 of 5 jaar in die tijd. Het vla van een schoteltje likken, klinkt mij ook vrij logisch in de oren. Dat kost nog behoorlijk wat inspanning Wink
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-28-2007 8:31
    Even een update.

    Donderdag was ik bij de huisarts om het geperforeerde trommelvliesje van de oudste te laten checken en toen heb ik het slissen van de jongste aangekaart.

    Er is niet echt een beleid wat de behandeling van slissen betreft. Onze huisarts laat het afhangen van waar de ouders zich prettiger bij voelen.
    Nou beginnen logopedisten niet te vroeg met behandelen omdat klanken zich in de eerste jaren nog sterk ontwikkelen maar ze kent er hier een in de wijk die wel met jonge kindjes werkt.

    Juist omdat ze nog in de fase zit van het ontwikkelen van klanken, lijkt dit me het beste moment om het slissen aan te pakken. Als we over een paar jaar beginnen met behandelen zit het te diep ingebakken en is het er naar mijn mening moeilijker weer uit te halen.

    Ze spreekt de s, de z en de t al bijna een jaar uit en er zit al die tijd geen verbetering in. Als ik verbetering had gemerkt had ik nog geen actie ondernomen.

    Aanstaande dinsdagochtend heb ik een eerste afspraak. Wordt dus vervolgd!
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-28-2007 8:36
    Kan nooit kwaad.... als het lukt om het aan te pakken is dat meegenomen en als het een leuke logo is is het in ieder geval niet vervelend voor je kleine kleine meid!
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-28-2007 8:41
    Ze klonk in elk geval als een leuke logopediste. Maar dan nog is het maar net hoe de pet van de kleine meid staat! Heb ook expres een afspraak op de ochtend gepland omdat ze 's middag minder fit kan zijn en dan minder zin heeft om op commando oefeningen te doen.

    Ik heb haar al uitgelegd dat we naar de logopediste gaan om te zorgen dat ze voortaan zelf haar tongetje achter haar tandjes kan verstoppen tijdens het praten en ik heb het dan weer verder vertaald naar praat-dokter. Hoewel ik het woord logopediste ook gebruik, want ik vind, laat haar het maar leren zoals het is in plaats van praten in peutertaal.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-29-2007 7:43
    Je hebt gelijk Sje. Ik heb pas op de PA (een jaar) logopedie gehad, maar heeft niet veel meer geholpen. (de R).

     
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-29-2007 7:51
    Hoe noemde je jezelf dan...???
    Bij mijn dochter in de klas (groep 2) was een meisje wat absoluut de R niet kon zeggen, maakte een J. Helaas heette ze IRene, en begon haar achternaam met een R...
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-29-2007 9:44
    Petew... Nee hoor, hij klinkt wel als een R, maar niet voorin, nmaar achterin de mond rollend. Geen probleem normaal, maar op de PA golden andere regels. 
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-29-2007 10:33
    Ben benieuwd of de jonge dame mee wil werken en of je binnenkort dan al verbetering kunt merken.
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-29-2007 3:07
    Ik ben ook benieuwd of ze mee wil werken. Vreemde ogen dwingen, zeggen ze altijd, dus daar vertrouw ik dan maar op.

    En weet je, een groot gedeelte van de behandeling zal ik toch zelf thuis met oefeningen moeten doen. Het is maar dat ik een beginnetje heb en dat om de zoveel tijd iemand checkt of er vooruitgang in zit.

    Ik laat morgen wel iets weten!
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-29-2007 3:08
    Overigens hoe krijgen ze het voor elkaar om een aandoening als slissen een naam te geven met allemaal essen erin! Gewoon om te pesten volgens mij. ;-)
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    10-29-2007 4:08
    Ze wil vast en zeker wel meewerken. Voor haar zijn het gewoon leuke spelletjes op haar eigen niveau. Ik kan het mezelf nog wel een beetje herinneren van vroeger en weet vooral nog dat ik het leuk vond. Ik denk dat ik toen een jaar of 4 moet zijn geweest.
    Margreeth
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-29-2007 4:55
    Peter, die "keel"-R "mag" tegenwoordig. Daar krijgen ze geen logopedie meer voor (althans dat is mij verteld, mijn oudste dochter heeft dat ook).

    Sje, je brengt me wel op een idee. Misschien ga ik met de jongste ook nog maar werk ervan maken. Ik roep al sinds de peutertijd dat ze wat onduidelijk praat en de R niet kan zeggen, en steeds was logopedie "echt niet nodig" want het zou vanzelf goedkomen. Inmiddels is ze 7 (en ja, ook heftig aan het wisselen, dat werkt ook niet lekker mee natuurlijk), en ik ben nog steeds twijfelachtig. Ze kan de R wel zeggen trouwens, maar ja.. lui?...
    U bent niet gemachtigd om te reageren.
    Pagina 1 van 512345 > >>