Koortsstuipen
Laatste Bericht 05-24-2007 10:31 door karin185. 18 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
MariaB
New Member
New Member
Posts:


--
05-04-2007 9:09
    Ik vroeg me af of hier misschien ook iemand is met ervaring met koortsstuipen. Mijn oudste zoontje (bijna 3) heeft op 20 februari voor het eerst een koortsstuip gehad. Dat was op de creche gebeurd. 's Ochtends was er nog niets aan de hand. Hij was daar lekker buiten aan het spelen. Aan het begin van de middag werd hij ineens hangerig en toen gingen ze zijn temp. opnemen. Dat was 39.4. Bijna gelijjk daarna begon hij te stuipen. Ik ben er gelijk naar toe gegaan en met hem naar de huisarts geweest. Zij zei dat hij waarschijnijk een oorontsteking ofzo zou gaan krijgen. Ik hoefde me geen zorgen te maken, want meerdere koortsstuipen in 1 ziekteperiode kwamen volgens haar niet voor. Nou, dus wel. Nog geen 2 uur later kreeg hij thuis op de bank weer een stuip. Ik heb mijn ouders gebeld (die wonen vlakbij) en we zijn gelijk naar het ziekenhuis gegaan. Daar aangekomen was hij nog buiten bewustzijn. Zijn temp was toen 41. De kinderarts besloot dat het verstandig was om een nachtje te blijven. De volgende dag ging het redelijk goed en mochten we weer naar huis. 3 weken later kreeg hij onverwachts weer een stuip. Weer zomaar uit het niets een koortsaanval. Omdat mijn huisarts er niet was, heb ik 112 gebeld. De ambulance is geweest, maar hij hoefde niet naar het ziekenhuis. Een paar dagen later was hij weer koortsvrij. Hij heeft trouwens nooit een oorontsteking of wat dan ook gekregen. Behalve ineens koorts, was er niets met hem aan de hand.
    Sinds de laatste stuip heeft hij nog geen koorts meer gehad. Dus we weten niet zeker of hij het de volgende keer weer gaat krijgen. Als hij weer een stuip krijgt, dan krijgen we een doorverwijzing en gaan ze hem via een scan volgens mij helemaal onderzoeken.
    Maar momenteel ben ik gewoon erg bang dat hij ziek wordt ofzo. Hij heeft nog geen 1 kinderziekte gehad dus moet alles nog krijgen. Ook ben ik gelijk bang als hij een keer niest ofzo, dat hij een griepje krijgt. Je weet maar nooit natuurlijk.
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-04-2007 9:42
    Jeetje Maria, wat een schrik! Kan me heel goed voorstellen dat je erg opziet tegen de eerstvolgende keer dat je kleine man ziek wordt. Het schijnt niet niks te zijn om zo'n koortsstuip met je kind mee te maken.

    Ik heb helaas geen gouden tips voor je. Ik kan je alleen vertellen wat wij bij de cursus kinder-ehbo geleerd hebben. Een koortsstuip ontstaat als de temperatuur ineens heel sterk stijgt.

    Wat moet je WEL doen:
    Ademhaling in de gaten houden en de ademweg vrij houden.
    Zorgen dat je kindje zich niet kan bezeren. Dus leg bijvoorbeeld een kussen onder het hoofd en haal harde voorwerpen in de omgeving van je kindje weg.
    Na de stuip moet je je kindje in de stabiele zijligging leggen. Bij een heel jong kindje hoef je niet die hele zijligging te doen maar volstaat het om het hoofd naar opzij te draaien.
    Tenslotte moet je altijd zorgen voor professionele hulp.

    Wat moet je NIET doen:
    Probeer geen bewegingen van armen en benen tegen te houden (dit kan namelijk leiden tot letsels)
    Gooi geen koud water over je kindje om hem/haar bij bewustzijn te brengen.
    Niks in de mond stoppen ter voorkoming van bijten op de tong.

    Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Maar ongetwijfeld zul je dezelfde tips ook al van de hulpverleners gekregen hebben die je geholpen hebben bij de vorige koortsstuipen.

    Alle sterkte met de kleine man!
    Miriam
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:3535


    --
    05-04-2007 9:58
    Wat lijkt me dat vreselijk eng Maria. Ik moet er niet aan denken dat je zoiets overkomt! Veel meer dan hem goed in de gaten houden, kun je niet doen, denk ik.  Zijn weerstand is kennelijk wel erg goed aangezien hij nog nooit een kinderziekte heeft gehad. 

    Groetjes,
    Miriam
    MariaB
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-04-2007 10:22
    Bedankt voor je tips Sje. Inderdaad wist ik dat allemaal al. Ik heb ook een soort klysma altijd bij me. Die moet ik geven bij een stuip om te zorgen dat hij er sneller uitkomt. Verder kan ik weinig doen. In het begin kon ik niet slapen, omdat ik bang was dat hij een stuip zou krijgen en ik hem niet kon helpen. Maar toen zei de kinderarts dat na 1 uur 's nachts je temp. automatisch daalt, dus dat hij dan geen stuip kan krijgen. Daar kun je in ieder geval wel beter van slapen.
    En Miriam het is inderdaad heel eng om te zien. Het is een soort epileptische aanval. De 1e keer dat ik het zag dacht ik echt dat hij doodging. Zo zag het er uit. Ogen draaiden weg, schuim uit zijn mond en hij reageerde helemaal niet meer.  Ik was eigenlijk blij dat het al op de creche gebeurd was en dat ik daardoor wist dat het een koortsstuip was. Want ik had nog nooit van koortsstuipen gehoord, voor hij het kreeg.
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-04-2007 10:27
    Da's wel een geruststelling inderdaad dat je weet dat 's nachts zo'n stuip niet voor kan komen.
    willy v
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:4047


    --
    05-04-2007 11:23
    Mijn  tweede dochter heeft het 1 x gehad en inderdaad je denkt dat ze dood gaan, de huisarts heeft haar toen een injectie gegeven en ze was er toen vrij snel weer bij, het is al wel 23 jaar geleden waar ik het over heb.

    Ik moest als ze weer hoge koorts zou krijgen haar meteen een zetpil  geven en dat deed ik dan, daar kun je natuurlijk niet eeuwig mee door gaan maar zij heeft het nooit weer gehad.

     
    MariaB
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-07-2007 4:19
    Willy, wij moeten nu bij 38 graden ons zoontje al paracetamol gaan geven. Ik vind dit eerlijk gezegd geen goede oplossing, maar ja je moet wat natuurlijk. Ik wil natuurlijk ook niet dat hij nog een keer een stuip gaat krijgen.
    MariaB
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-22-2007 10:46
    En daar gaan we weer. Nog geen koortsstuip gelukkig, maar hij zit wel steeds weer boven de 38 graden. Om een stuip te voorkomen geven we hem dus de hele tijd maar paracetamol. Ik  zit momenteel helemaal in de zenuwen en hoop echt dat hij weer gauw een normale temp heeft.
    Zo, dat moest ik even kwijt.
    Ik hou jullie wel op de hoogte.
    Liefs Maria
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-22-2007 11:09
    Alle sterkte en beterschap met de kleine man Maria! Ik duim voor jullie dat een koortsstuip uitblijft deze keer!
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    05-22-2007 11:55
    Maria, heel veel sterkte met je zoontje. Ik hoop dat de koortsstuip wegblijft!
    Gewoon geven hoor die paracetamol.

    Ik heb zelf gelukkig geen ervaring met koortsstuipen bij mijn kinderen. De kinderen van één van mijn zussen hebben ze wel regelmatig gehad. Ik weet dat mijn zus ook altijd een klisma bij de hand had.
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-23-2007 8:34
    Sterkte, Maria. Hoe is het afgelopen nacht gegaan?
    MariaB
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-23-2007 10:26
    Kolleke, wij hebben ook altijd een klysma hier liggen hoor.
    De nacht is goed gegaan. Al heb ik natuurlijk weinig geslapen. Miguel heeft ook helemaal geen koorts meer. Ik moet zo werken, maar mijn moeder komt hier oppassen. En als er iets is, ben ik binnen 5 minuten thuis. Ik hou jullie op de hoogte! Bedankt voor jullie lieve reacties.
    Liefs Maria
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-23-2007 12:38
    Gelukkig dat hij nu geen koorts meer heeft en dat het goed gegaan is.
    Ook fijn dat je moeder op komt passen, dan is Miguel in ieder geval in vertrouwde handen.
    willy v
    Veteran Member
    Veteran Member
    Posts:4047


    --
    05-23-2007 1:37
    Hoi Maria
    Ik loop een beetje achter met lezen maar nu ik zie dat jullie bij 38 graden koorts paracetamol moet geven, dat moesten wij ook.
    Het blijft nog een hele tijd zo dat als hij koorts krijgt dat je dan extra alert bent totdat de stuipen lange tijd goed is gegaan , pas dan zakt het weg.

    Je kent het gezegde wel: iemand de stuipen op het lijf jagen, nou dat is echt zo, je schrikt en raakt in paniek en je vergeet het nooit meer.Bij onze dochter is het al 23 jaar geleden en ik weet het nog als de dag van gisteren


    Willy 

    Edited by - willy v on 23-5-2007 1:44:03 PM
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-23-2007 2:12
    Tof dat de nacht goed gegaan is.
    kôlleke
    Posts:22705


    --
    05-23-2007 8:15
    Fijn dat het vannacht goed is gegaan. Ook fijn dat oma is komen oppassen. Hopelijk gaat het vandaag en komende nacht al iets beter. Veel succes met jullie mannetje.
    MariaB
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-23-2007 10:12
    Alles is goed gegaan vandaag. Hij heeft geen koorts of verhoging meer gehad, dus dat is wel fijn. Nu maar even afwachten of het zo goed blijft gaan.
    Bedankt voor jullie reacties!
    Liefs Maria
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-23-2007 10:22
    Goed bericht Maria! Tof dat je ons op de hoogte houdt!
    karin185
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-24-2007 10:31
    Fijn dat het goed gegaan is Maria.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.