Peuters bang voor onweer
Laatste Bericht 10-10-2006 9:11 door erjdr. 8 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
AuteurBerichten
Sje
Posts:75548


--
10-01-2006 8:22
    Op het moment onweert het hier.

    Nou zijn mijn man en ik helemaal niet bang van onweer dus gelukkig stralen we ook geen angst uit naar onze kinderen (die voelen dat soort dingen feilloos aan namelijk).

    Zodra het onweert doen we er dus altijd heel luchtig over, gaan zelfs met de meisjes bij het raam staan kijken naar de bliksem. En de meisjes deden er dus zelf tot nu toe ook luchtig over.

    We hebben ze al vaker uitgelegd dat onweer ontstaat doordat het op een dag heel warm is geweest en heel koud. Als de warme en koude lucht bij elkaar komen gaat het onweren. Zo leren we ze in elk geval ook geen sprookjes, zoals "de wolkjes botsen".

    Maar....................het heeft nog nooit ge-onweerd (wat een stom woord eigenlijk zo) precies op het moment van naar bed gaan, dus daarstraks waren ze toch niet helemaal blij.

    We blijven er echter gewoon luchtig over doen en maken er niet teveel drama van. Gewoon nog een keer de uitleg die ze al gewend waren, een extra knuffel, welterusten en wegwezen, om het zo maar even te zeggen.

    Hoe zijn jullie ervaringen en hoe doen jullie dat met jullie kleine kindjes?



    Edited by - Sje on 1-10-2006 8:24:21 PM

    Edited by - Sje on 22-4-2007 10:22:05 PM
    inkie18
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-01-2006 9:00
    Hela, hoezo geen wolkjes die botsen.
    Zoonlief had op tv gezien hoe warme en koude lucht ’botsen’ en daardoor onweer ontstond. Hé mam, zei hij, als het onweert dan botsen de wolken. Om niet in een moeilijke natuurkundige uitleg verzeild te raken hebben we dat zo gelaten. Beide kids zijn ook niet meer bang voor onweer. Tenzij het echt zo giga boem boven het huis is. Maar dan schrik ik ook nog wel even.
    Sje
    Posts:75548


    --
    10-01-2006 9:44
    Haha, wij proberen peutertaal en peuterverhalen te vermijden en nu blijkt "botsende wolkjes" door de peuters zelf verzonnen te zijn?! Wat een bak zeg! Haha!

    Ja klopt van die knetters die ongeveer op je eigen dak plaatsvinden, verschiet ik ook wel even. Eerlijk is eerlijk. En tuurlijk weet je dat blikseminslag erin zit, maar dat heb je toch niet zelf in de hand, dus daar ga ik mezelf niet bang mee maken. Dat zie ik dan wel.

    Ze zijn in elk geval toch heerlijk in slaap gevallen, dus ons geen-drama-van-maken lijkt te helpen.
    inkie18
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-01-2006 9:48
    Dat ben ik helemaal met je eens hoor. Ik heb ook wel eens ’gewoon’ gevraagd waar ze nou echt bang voor zouden zijn. Dan blijkt dat ze het alleen maar veel lawaai vinden.
    Vanavond wilde dochterlief ook even proberen. Als ik echt bang ben, mag ik dan bij jullie in bed? Ook wij hebben gezegd; je hoeft niet bang te zijn, hebben haar toegedekt, kusje, knuffel en weg. Ze ligt te slapen als een roosje. Wat zijn ze dan lief!!Wink 
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-01-2006 10:49
    zo’n beetje de hele stad schijnt vannacht wakker te zijn geworden van één grote keiharde BOEM rond half 2. Eentje was zelfs naar beneden gegaan om te zien (op TV) of Den Haag (10 km weg) nog overeind stond... hij had geen link met onweer gelegd. Ik voelde me vandaag niet uitgeslapen maar dìt heb ik niet gehoord - da’s weer een opsteker, slaap ik toch beter dan ik dacht ;P
    De kinderen heb ik niet gehoord, ook vanavond niet. Soms komen ze wel klagen, slapen onder het dak. Dan ruilen we wel eens van bed maar eigenlijk, nu ik erover nadenk, is dat al lang geleden. Wat Sje beschrijft klinkt goed, teveel aandacht maakt wantrouwig: papa en mama zeggen "niet bang zijn" dus er is kennelijk iets om bang voor te zijn.
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-02-2006 12:12

    Zowel bij mijn zusje als bij mijn nichtjes heb ik de angst eruit gekregen door precies te doen wat jij doet: met ze voor het raam gaan zitten en te kijken hoe prachtig dit natuurgeweld eigenlijk is.

    Als je dan de dag later (op internet) ook nog eens wat mooie foto’s van bliksems opzoekt, weet je zeker dat ze er de rest van hun leven van genieten, in plaats van er bang voor te zijn.

    En dat je een automatische schrikreactie hebt bij het harde geluid, is niet meer dan logisch, heeft niks met angst voor onweer te maken, maar alleen met de menselijke maat: dat geluid is gewoon te hard...



    Edited by - Peter P on 2-10-2006 00:13
    Emotutje
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-02-2006 12:30

    ik vind onweer 3x niets. Als ik in mijn huisje zit gaat het nog wel, maar buiten de deur, zelfs in de auto. Gelukkig hebben mijn kids het niet over genomen. Ik geloof trouwens dat toen ze nog klein waren ik veel minder bang was. Mijn zoon gaat wel altijd de ramen boven dicht doen.

    Maar ik heb een "kind"op 4 poten van 12 jaar oud, die is echt heel erg bang, 

    Susannah
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-02-2006 11:57

    Ik deed er ook altijd nuchter over, bij mij waren ze eigenlijk nooit echt bang. Het verhaal van de botsende wolken heb ik wel verteld, in aangepaste vorm, want in simpele taal is het toch werkelijk zo dat de warme en koude lucht "botsen" en onweer veroorzaken.

    Jongste had nog het meeste last van angst voor onweer, maar wij hadden een cd-tje van Bert en Ernie waarop een heel stuk over onweer voor kwam. Dat kon ze bijna woord voor woord citeren en dat hielp ook. Het was zoiets:
    "Jantje staat boven aan de trap met een grote bal. Pietje maakte een foto. Flits! Jantje laat de bal vallen. Rommeldebommeldebom!"  En dan nog andere varianten. Echt van die peuterhumor.

    Als ze al in bed lagen, liet ik ze trouwens meestal gewoon liggen. Ik kan me niet herinneren dat ze er ooit huilend van wakker gelegen hebben. Nu nog weten ze meestal niet eens dat het geonweerd heeft.

    Greetz,

    Susannah 

     

    erjdr
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-10-2006 9:11

    Wat nou "botsende wolkjes" is ze sprookjes leren. Doen jullie niet aan Sinterklaas? We doen niet anders dan ze van alles wijsmaken. Onze oudste (6 jaar) is niet alleen maar bang voor de herrie, ze is echt heel bewust bang voor brand door onweer. Pas sinds een half jaartje, sinds ze weet dat er ook door onweer brand kan ontstaan. Voor brand in het algemeen is ze al een jaar of twee bang, met de afschuwelijkste nachtmerries. En dit allemaal naar aanleiding van het nieuwe brandalarm op school...

     

    Esther 



    Edited by - erjdr on 10-10-2006 21:12:24
    U bent niet gemachtigd om te reageren.