Aften
Laatste Bericht 06-01-2010 9:10 door Louise. 20 Reacties.
Printer Vriendelijk
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om te reageren.
Pagina 1 van 212 > >>
AuteurBerichten
silvia31
New Member
New Member
Posts:


--
09-28-2006 9:24
    hallo allemaal,

    ik ben er net achter gekomen dat Naomi aften in haar mond heeft. Gisteravond wou ze al niet echt eten en zei dat ze een zere lip had maar ik kon niks vinden zo aan de buitenkant......en sávonds moest ze om het uur huilen toen ze op bedje lag te slapen.........en toen wou ze ook geen drinken of wat dan ook.

    Vandaag na toch nog een paar uurtjes doorgeslapen te hebben zijn we toch maar naar de creche gegaan en daar kwamen ze erachter dat ze aften in haar mondje heeft..

    Ik moet zeggen ik ben er geheel onbekend mee.....op internet lees ik dat de één zegt: het is een bacterie.... en een ander zegt: een tekort aan vitamine c

    Wie heeft er hier nog meer ervaring mee??

    Gr. Silvia

    Edited by - Sje on 22-4-2007 10:25:47 PM
    sonnie1983
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-28-2006 9:49

    ze zeggen dat kokosbrood en/of ik geloof bosvruchtenjam (weet niet zeker of het bosvruchten was maar wel een jam) er tegen helpt. in ieder geval bij een collega van mij.

     

    groetjes 

    Emotutje
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-28-2006 9:54

    Mijn tante had er altijd veel last van. Maar geen idee waardoor je die dingen krijgt. Het is heel pijnlijk. Wat zielig voor zo’n klein meisje. Mijn tante kreeg van de huisarts spul wat ze wat een wattenstaafje op die aften moest stippen. Geen idee hoe het heet.

    Ik ken ook iemand die is gaan poetsen met paradontax en stipte daar ook de aften mee aan. Daarna had ze er nog maar zelden last van. 

    silvia31
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-28-2006 10:34
    Bedankt voor de reactie’s....

    Ze ligt nu beneden op de bank te slapen ze werd net weer wakker van de pijn.......zo erg dat je niks kan doen dan!!! Morgenvroeg de dokter maar even bellen want bij zo’n kleintje wordt het heel moeilijk denk ik met aanstippen enz............misschien dat er een soort drankje voor kinderen is wat er tegen helpt.

    Gr. Silvia

    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-28-2006 10:39

    Op de site van kring-apotheek:

    =====

    Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel met een rode ontstoken rand.

    Klachten en symptomen
    Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote of kleine hoeveelheden voorkomen en verdwijnen meestal na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen steeds terug. Een op de vijf volwassenen heeft wel eens last van aften.

    Oorzaken
    Een besmetting met een virus of bacterie kan de oorzaak zijn. Vaak krijgt zo’n ontsteking pas een kans bij verminderde lichamelijke weerstand. Ook gebitsproblemen en een slechte mondhygiëne (zeker bij rokers) kunnen aften veroorzaken.
    Een klein wondje in de mond, kan de ontstaansplek worden van aften. Beschadiging kan ontstaan door te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van te heet voedsel.

    Het is niet aangetoond dat een gebrek aan vitamine C het ontstaan van aften in de hand werkt.

    Let op: Het optreden van aften kan een teken zijn, dat uw weerstand is verminderd.

    Wanneer moet u een tandarts raadplegen
    Bij zeer ernstige klachten of bij het vaak terugkeren van de aandoening is het raadzaam om een tandarts te bezoeken. Deze kan aan het tandvlees en/of het mondslijmvlies vroegtijdig een ernstige infectieziekte signaleren. De klachten kunnen ook het gevolg zijn van een scherp randje aan een gebitselement. De tandarts kan dit verhelpen. Ook wanneer de klachten het gevolg zijn van een slecht zittende gebitsprothese, is het verstandig om een tandarts te raadplegen.

    Hoe zijn aften te voorkomen
    Zorg voor een optimale geestelijke en lichamelijke conditie en een goede mondhygiëne. Kauw bewust. Poets uw tanden niet te hard.

    Wat kunt u er zelf aan doen
    Als de klachten draaglijk zijn, kunt u het beste de spontane genezing, die meestal vijf dagen duurt, afwachten. Voorkom uitbreiding door voorzichtig te poetsen en rustig te eten. Een tandpasta met enzymen zou de klachten kunnen verminderen.

    Geneesmiddelen
    Om de pijn te verlichten kunt u een aanstipvloeistof met lidocaïne gebruiken. Probeer het pijnlijke plekje droog te deppen met een schoon zakdoekje of tissue. Breng vervolgens de pijnstillende of ontsmettende vloeistof aan.

    Ook een pijnstillende tablet zoals paracetamol kan verlichting bieden.

    Ontsmettende (mond)spoelingen verminderen het aantal bacteriën in de mond. Chloorhexidine mondspoeling (bijvoorbeeld Corsodyl), Kamillosan of waterstofperoxyde kunnen om die reden een gunstige werking hebben op aften. Ze versnellen de genezing echter niet.

    Er bestaan ook chloorhexidine zuigtabletten. Deze hebben een ontsmettende werking en daardoor wellicht enigszins effect op verdere uitbreiding en voorkoming van aften.

    De apotheek bereidt zelf ook een aantal mondspoelingen die goed werkzaam zijn tegen aften. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw Kring-apotheek.

    Probeer van de aften af te blijven, want het kapot maken van de blaasjes verergert de klachten.
    Als u op een grote oppervlakte een pijnstillende vloeistof heeft gebruikt, mag u de eerste tijd niet kauwen. U kunt per ongeluk op uw tong of wang bijten en zo de klachten verergeren.

    =====

    Zelf kregen wij als kinderen van mijn moeder kamilleaftreksel om mee te spoelen. Ik lees hierboven ook iets over kamilosan, dus is het geen slecht idee, denk ik.

    Een bezoek aan de huisarts kan in ieder geval geen kwaad bij zo’n kleintje. Altijd oppassen.



    Edited by - Peter P on 28-9-2006 22:40:05
    silvia31
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-28-2006 10:51
    idd....Peter,  Kamille thee en kinder asprientjes kan ik morgen sowieso wel halen want een zetpil wordt met haar leeftijd (januari wordt ze 4) wel steeds moeilijker....

    een bakkie thee vind ze altijd wel lekker Tongue out 

    bedankt voor het zoeken op internet Wink

    gr. Silvia
    Peter P
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-28-2006 10:55
    Graag gedaan, sterkte en betershap!
    silvia31
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-28-2006 11:20
    Dank je............


    Groetjesss
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-29-2006 2:47
    Hoi Sylvia,

    Wat uiteindelijk bij mij (en mijn schoonmoeder en een vriendin van mij) perfect werkte was Ratanhia mondwater van Weleda.

    Een paar druppeltjes in een slok water. ’s ochtends en ’s avonds na het tandenpoetsen mee spoelen en ze blijven weg.

    Op het moment spoel ik er niet meer mee, maar zodra er een aftje op durft te komen tip ik hem aan met een wattenstaafje met pure Ratanhia erop en de volgende dag is-ie weg.

    Echt perfect spul!

    Al die andere middeltjes die er blijkbaar speciaal voor aften zijn, helpen helemaal niks.


    Edited by - Sje on 30-5-2010
    huismannetje
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-29-2006 3:56
    Ik mheb ook last van die rotdingen, en tot nu toe helpt niets, maar Ratanhia, heb ik nog nooit geprobeerd, gaan we dus doen.

    Bedankt,

    huismannetje
    silvia31
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    09-29-2006 6:26
    Hallo allemaal,

    Ik heb nu bij de apotheek Glycerol/Citroenzuur gehaald en dat moet ik erop doen.......(zal nog een hele strijd worden ben ik bang)...........het dooft de pijn niet maar is puur om de mond te ontsmetten.

    En ik heb paracetamolletjes voor kinderen gekocht voor de pijn.......verder heb ik granberrysap en roosvicee met vitamine c gekocht...
    En verder kunnen we er niks tegen doen.........hij blijft ongeveer 10 dagen aanhouden werd me verteld door de dokter.

    Op het werk hoorde ik van iemand dat hij er ook wel last van had en vooral als ie varkensvlees of chocolade had gegeten.........dus misschien is het ook wel een allergische reactie op iets.........???

    Overdag is ze best vrolijk ze eet alleen wat minder en langzamer maar vooral ’s nachts wordt ze huilend/kermend wakker van de pijn Frown

    Maar goed de eerste 2 dagen hebben we alweer gehad denk ik maar....

    Ook ga ik haar lekker veel tomaten geven want het is geen groente eter (wel fruit) en tomaat is ook een groente dus dan krijgt ze daarvan ook de nodige vitamine.Laughing

    Gr. Silvia
    Sje
    Posts:75548


    --
    09-29-2006 9:33
    Laat even weten of het geholpen heeft hè huismannetje?!

    Niet elke drogist heeft Ratanhia in het assortiment overigens en soms moet het zelfs besteld worden via de apotheek. Maar dan heb je het binnen een paar dagen in huis.
    huismannetje
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    10-01-2006 7:45
    Doe ik Sje, maar ik heb er momenteel gelukkig geen last van.

    huismannetje
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-30-2010 5:55
    Vraag van Marcovw:

    Beste lezer,

    afgelopen maandagavond kreeg mijn dochter van 3,5 ineens hoge koorts, welke vervolgens 3 dagen aanhield.  De hoogste piek was op dinsdag met 41,5 graden. Op woensdag begonnen zich in de mond aften te vormen. In de wangen, op de tong,  op het tandvlees en onder de lippen. Vanaf dat moment wil of kan ze niks meer verdragen in haar mond. Eten ( vast voedsel ) gaat helemaal niet en met veel pijn en moeite lukt het drinken wel een beetje.

    Voor de koorts had ze een Amoxicilline kuur gekregen van de huisarts, voor de aften schreef hij paracetamol voor (!). De koorts is inmiddels wel verdwenen, maar de aften dus nog niet. Ze slaapt er ook heel erg slecht van. Elk uur wordt ze wakker van de pijn. Toen hebben we Kamillosan mondspray geprobeerd, maar daar ging ze van kokhalzen en ze moet het dus niet meer.

    Afgelopen zaterdagavond naar de huisartsenpost, daar schreven ze Lidocaine gel voor om de pijn te verdoven. We mogen maar een heel klein beetje gebruiken, omdat anders de slijmvliezen zouden uitdrogen. Dat werkt echt niet, het verdoofd misschien een beetje, maar inmiddels heeft ze nu 4 dagen geen vast voedsel meer gegeten. Ze roept steeds dat ze wil eten omdat ze honger heeft. Ze drinkt wel pyamapap van Nestlé en ze krijgt 2 x per dag een fles met Brinta Wake-up.

    Wie heeft nog een hele goede tip om de pijn te verzachten en kan iemand mij vertellen hoe lang dit aanhoudt?

    Alvast bedankt
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-30-2010 5:55
    Reacties tot nu toe:

    Miriam:
    Ik heb er (gelukkig) geen ervaring mee. Het lijkt me ontzettend vervelend als je dochter zoveel pijn én honger heeft. Misschien hebben jullie het zelf al geprobeerd, maar ik zat te denken dat ze op dit moment waarschijnlijk wel graag waterijsjes wil? Dat koelt lekker en het ijs verdooft ook even.
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-30-2010 7:24
    Marco, dat doet zó'n zeer... ik kan me goed voorstellen dat ze niet eten wil! Jammer dat je de lidocaïne niet veel gebruiken mag. Ik heb een keer een flesje met een kwastje met lidocaïnespul gehad, dat hielp wel. Maar ik heb er nooit meer dan 1-2 tegelijk. Helaas duren ze soms echt lang... Pyamamapje en wake up lijken me een erg goed idee, misschien wil ze ook wel banaan? Dat is soms het enige wat ik door de pijn heen naar binnen weet te wurmen. Maar ja, zo'n kleuter...
    En ik gebruikte vaak Pyralvex, maar dat zou ik bij een kind niet zomaar doen en zeker niet op veel plekjes. Dat bijt trouwens wel maar daarna voelt het beter.
    Sje
    Posts:75548


    --
    05-30-2010 8:28
    Allereerst welkom op de site. 

    Probeer eens Ratanhia mondwater van Weleda. Dat heeft bij mij goed geholpen in een periode dat ik veel aften had.

    Je kunt het met dat spul puur aanstippen. Je kunt je dochtertje ook laten spoelen met een slok water waar een aantal druppels (10 volgens mij) van dat mondwater aan toegevoegd zijn. Het heeft geen vieze smaak ofzo, gewoon fris.

    Als ik alsnog een keer een aftje op voel komen, stip ik aan met dat spul en het aftje zet niet door.

    Edited by - Sje on 30-5-2010
    marcovw
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-30-2010 9:00
    @Louise:

    Het doet inderdaad heel erg veel pijn. Nu vanavond heeft ze geprobeerd bloemkool te eten uit een potje van Olvarit. Ik dacht, dat is een beetje gepureerd, maar na 2 happen heeft ze het weer opgegeven.

    Ik ga wat dat betreft ook de strijd niet aan om het eten er toch in te krijgen, want dan raakt ze helemaal van streek. Toch maar weer een pyjamapapje gegeven en dat ging er gelukkig wel in.

    Ze ligt nu vanaf half 8 op bed, ik heb de plekjes aangetipt met Lidocaine en even leek het er op dat het wat hielp, maar het is nu 9 uur en ze is al 3 keer huilend wakker geworden.

    Ik denk dat we gewoon even door de hele zure appel heen moeten bijten en afwachten tot het minder wordt.Toch bedankt voor de reacties tot nu toe. Hopen dat ons meisje er snel vanaf is.

     Marco
    Louise
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-31-2010 7:31
    Nou... zure appels beter helemaal maar niet nu!
    Als ze genoeg vocht binnen krijgt en je geeft er dan ook nog wat pap bij, redt ze het wel een poosje. Maar ik hoop dat het gauw opknapt!!! Want dit is echt niet leuk. Kan ze een beetje "missen" of is het toch al een spriet??
    marcovw
    New Member
    New Member
    Posts:


    --
    05-31-2010 8:51
    Goedemorgen,

    vannacht is het wonderbaarlijk toch redelijk gegaan. Ze is maar twee keer wakker geworden. Ik heb op die momenten Lidocaine op de pijnlijke plekken getipt en daar is toch heerlijk van in slaap gevallen.

    Vanmorgen bleek het drinken van een sapje toch niet helemaal te bevallen en klaagde ze over pijn op haar tong. Daar zit ook een hele plek op. Ik heb ze vervolgens Wake-up gegeven van Brinta en die heeft ze helemaal op.

    Eigenlijk kan ze qua eten niet veel missen, want het is echt een sprietje. Maar ik denk dat 2x op een dag 150 ml Wake-Up en 2x op een dag 400 ml Pyjamapapje wel voldoende zijn om een beetje op krachten te blijven.

    Naar mijn idee en gevoel wordt de pijn wel wat minder, in ieder geval in haar wangen lijkt het te zijn verdwenen en onder haar lippen "lijkt" het ook stukken minder. Zoals ik al zei klaagt ze nog over pijn op haar tong, daar durf ik eigenlijk geen Lidocaine op de tippen, ik weet niet of dat verstandig is?

    Al met hopen op beterschap.
    U bent niet gemachtigd om te reageren.
    Pagina 1 van 212 > >>